I tidiga tonåren drabbades Mathias Hallberg, 40 år från Kolmården, av pollenallergi. Han blev dessutom allergisk mot kvalster. För att kunna gå ut under sommarhalvåret fick han ta anti-histaminpreparat med tråkiga biverkningar. Men för två år sedan slapp Mathias både pollenallergin och de mediciner som gjorde honom trött.
– Jag började med ett kosttillskott mot hösnuva och det gjorde mig helt fri mina allergier. Det har inte heller några biverkningar så är jag inte längre trött och orkeslös under sommaren, säger Mathias.
Nu närmar sig våren med längre dagar, sol, värme och knoppar som börjar slår ut. För de allra flesta betyder det gemenskap och härliga dagar utomhus. Men så är det inte för alla. För många pollenallergiker är sommaren allt annat än efterlängtad. Då börjar den jobbiga tiden som innebär rinnande näsa, röda kliande ögonen, nysningar och trötthet.
► Läs också: Gravida bör undvika pollen
Blev trött och dåsig av medicinen
Mathias Hallberg är en av dem som upplevde sommaren som ett fängelse och han var hellre inomhus än gick ut för att slippa påverkas av pollen.
– I tonåren fick jag besvär av pollen och sedan dess har jag tagit allergimedicin. Jag fick prova mig igenom alla receptbelagda produkter som fanns och det var egentligen bara ett preparat som fungerade på mig. Men det gjorde mig så trött och dåsig att sommaren ändå aldrig blev riktigt bra, säger Mathias.
Även kvalsterallergiker
Förutom pollenallergin där björk, al och gräs är det svåraste för Mattias är han också allergisk mot kvalster som trivs i sängen.
– Jag hade länge en speciell plast virad runt madrassen för att slipp bli biten av kvalster. Är man allergisk mot kvalster ska man inte heller bädda sängen. På så sätt minskar man risken att de ska föröka sig. Jag vädrade sängkläderna ofta, speciellt på vintern eftersom kvalster inte tål kyla. Men när jag gjorde värnplikten var jag tvungen att bädda sängen och jag fick inte ha någon plast runt madrassen. Då kliade jag mig så mycket att jag blödde på kroppen när det var som värst, säger Mathias.
► Läs också: 6 tips: Så blir du pollensmart
Kosttillskottet hjälpte mot alla allergier
Men det var då. Nu ser livet helt annorlunda ut för Mathias. Alla allergier är borta. För två år sedan när Mathias var inne på ett apotek för att köpa vårens första allergimedicin blev han rekommenderad att prova Allmyn, ett kosttillskott som effektivt lindrar allergisymtom.
– Jag blev successivt bättre av Allmyn och full effekt kom efter någon vecka. Det gjorde att jag äntligen slapp gå omkring med en näsa som ständigt rann och ögon som kliade, trots att det var pollen överallt. Det var en befrielse att kunna vara ute och må bra. Vår och sommar var ju tidigare alltid så besvärliga, säger Mathias.
Slipper biverkningar
En av de stora fördelarna med kosttillskottet är att de inte har några biverkningar. Mathias blev alltid trött och dåsig av de receptbelagda antihistamin-mediciner. Men det blir han inte av Allmyn.
– Allergierna gjorde det även svårt för mig att andas. Och nu går det hur bra som helst. Det är en obehaglig känsla att inte kunna dra in tillräckligt med luft i lungorna. När man har problem med astma så får man som ett tryck över bröstet och när det är riktigt illa känns det som om man andas genom ett sugrör, säger Mathias.
► Läs också: Livsmedlen du som pollenallergiker bör vara försiktig med
Om det är mycket pollen någon dag och Mathias känner av allergin tar hand dubbel dos av tillskottet för att motverka en allergisk reaktion – och det fungerar alltid lika bra.
– När jag läste om Perillaörten och lärde mig att det är en stark antioxidant så förstod jag också varför den kunde hjälpa till att dämpa inflammationen som uppstår när man får en allergisk reaktion, säger Mathias.
”Känner mig mer pigg och alert”
Och nu slipper han också ha plast i sängen. Han påverkas i längre av de kvalster som bor i madrassen. Han kan vara utomhus och umgås med sina vänner under sommaren – och nu är de långa promenaderna med hunden en ren njutning.
– Jag känner mig faktiskt mer pigg och alert sedan jag började med Allmyn. Jag önskar att jag känt till preparatet redan som tonåring, då hade sluppit lida av de allergiska besvären under så många år, säger Mathias.
► Läs också: Ny studie: Probiotiska bakterier hjälper mot pollenallergi
Av Inger Palm
Några referenser:
Takano H, Osakabe N, Sanbongi C, Yanagisawa R, Inoue K-I, Yasuda A, Natsume M, Baba S, Ichiishi E-I and Yoshikawa T. Extract of Perilla frutescens enriched for rosmarinic acid, a polyphenolic phytochemical, inhibits seasonal allergic rhinoconjunctivitis in humans. Exp Biol Med. 2004;229:247-254.
Yano S, Umeda D, Maeda N, Fujimura Y, Yamada K and Tachibana H. Dietary apigenin suppresses IgE and inflammatory cytokines production in C57BL/6N mice. J Agric Food Chem. 2006;54:5203-5207.
Yano S, Tachibana H and Yamada K. Flavones suppress the expression of the high-affinity IgE receptor Fc RI in human basophilic KU812 cells. J Agric Food Chem. 2005;53:1812-1817.
Hirano T, Higa S, Arimitsu J, Naka T, Ogata A, Shima Y, Fujimoto M, Yamadori T, Ohkawara T, Kuwabara Y, Kawai M, Matsuda H, Yoshikawa M, Maezaki N, Tanaka T, Kawase I, Tanaka T. Luteolin, a flavonoid, inhibits AP-1 activation by basophils. Biochemical and Biophysical Research Communications. 2006;340:1-7.
Kindt TJ, Goldby RA and Osborne BA. Kuby Immunology 6th Ed. WH Freeman and Company. NY 2007.
Yano S, Umeda D, Yamashita T, Ninomiya T, Sumida M, Fujimura Y, Yamada K and Tachibana H. Dietary flavones suppresses IgE and Th2 cytokines in OVA-immunized BALB/c mice. European Journal of Nutrition. 2007;46:257-263.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
När en allergisk reaktion uppstår i kroppen reagerar den på harmlösa ämnen som den av någon anledning tycker är farliga. Då frigörs bland annat histaminer men också andra inflammatoriska ämnen för att bekämpa de som kroppen tycker gör intrång. Det är frisättningen av histamin som gör att det kliar i ögonen, att vi nyser och blir snuviga.
Rik på antioxidanter
Perillaörten är rik på antioxidanterna som har en naturlig antihistamineffekt. Perilla är släkt med mynta fast den liknar mer en nässla men har lite större blad. När man tillverkar extraktet använder man endast bladen som är rika på flavonoider och antioxidanter. Örten har använts inom den kinesiska medicinen i hundratals år.
Så fungerar Perilla
• Studier har visat att örten blockerar frisättningen av histamin. I mastcellerna finns små blåsor som innehåller signalsubstanser som kan frigöras och när de frigörs startar en inflammatorisk reaktion. När histaminet stannar kvar i mastcellerna orsakar de ingen skada i kroppen. Mastcellerna är viktiga för de inflammatoriska reaktioner som utgör en del av kroppens försvar mot infektioner och andra angrepp.
• Perilla motverkar pro-inflammatoriska cytokiner som bidrar till allergiska reaktioner.
• Perilla motverkar att antikroppar bildas som ”känner igen” allergener som skadliga ämnen och på så sätt förhindrar perilla att en allergisk reaktion uppstår.
• Kliniska studier har visat att perilla motverkar pro-inflammatoriska leukotriner som bidrar till astma.
• En klinisk studie från 2004 visade att rosmarinsyran i perilla minskade rinnsnuva, nästäppa, ögonbesvär och klåda.
• Studier på möss visade att perilla minskade symtom på anafylaktisk chock.
• Perilla har också visat sig fungera effektivt mot kliande myggbett.