Ny forskning: Barn som äter medelhavskost löper 15 procents mindre risk att bli överviktiga jämfört med barn som äter traditionell kost. Svenska barn är bäst i Europa på att äta medelhavskost.
En internationell studie har undersökt sambanden mellan kost och hälsa hos 10 000 europeiska barn. Resultaten visade att en medelhavsdiet minskade risken för övervikt med 15 procent, skriver Sahlgrenska akademin i ett pressmeddelande. Den viktgynnande medelhavsdieten innehåller mycket grönsaker, frukt, nötter, fisk och spannmål – men sparsamt med kött och mjölkprodukter.
Poäng för fisk och grönt
Barnen i studien var mellan två och nio år. Därför fick föräldrar svara på frågor om barnens kostvanor, som sedan poängsattes av forskarna. Ju mer maten följde medelhavsdieten desto högre poäng fick de. Matdagböckerna jämfördes sedan med uppgifter om barnens längd, vikt, midjemått och fettprocent.
Svenska barn i topp
Forskarna bakom studien poängterar att kosthållningen inte verkar styras av var barnen bor, dietens namn till trots. Bäst på att följa medelhavsdieten var nämligen svenska barn. Italienska barn kvalade in på andra plats medan cypriotiska barn var sämst på att äta enligt medelhavskosten.
Grönsaker är grejen
Forskaren Gianluca Tognon har lett den internationella studien. Han berättar att orsaken till de svenska barnens första plats är att de äter mycket grönsaker.
– De svenska barnen åt betydligt mer grönsaker än barn från andra länder. De italienska barnen var sämst av alla på att få i sig grönsaker, trots sin andra plats.
Behövs mer kunskap
Gianluca Tognon tror att en förklaring till resultatet är att svenska föräldrar överlag är medvetna om gällande kostrekommendationer.
– Att det bland föräldrar saknas kunskap om vad som är en hälsosam kosthållning kan vara en av orsakerna bakom skillnaderna i barns hälsa och vikt, säger Tognon.
Troligen bra för miljön
I framtiden vill Gianluca Tognon också se mer forskning om medelhavskostens inverkan på miljön. Han tror nämligen att dieten är lika bra för klimatet som för midjemåttet.
– Kött och mejeriprodukter är livsmedel som belastar miljön hårt, säger Tognon. Teoretisk sätt borde medelhavskosten därför vara bra för klimatet.
Förlänger livet
De aktuella forskningsresultaten presenteras nyligen vid den årliga, europeiska konferensen om fetma. Resultaten stärker den redan befintliga samlingen vetenskapliga bevis för att medelhavsdieten gynnar hälsan, för barn såväl som vuxna. Forskare på Sahlgrenska akademin har tidigare kunna visa på att medelhavskost förlänger livet. 70-åringar som äter medelhavskost kan förlänga sitt liv med 2-3 år.