Annons

Micke Syd hjälper blåljuspersonal samla in pengar och skyddsutrustning

Stiftelsen ”Blåljus I Samverkan” samlar in medel till hjälp för personal inom bland annat polis och räddningstjänst i olika former. Artisten och trummisen i bandet Gyllene Tider – Micke Syd Andersson är ambassadör för stiftelsen och går nu ut och vädjar till allmänheten att bidra till skyddsutrustning åt de som i sitt jobb dagligen utsätts för smittan.

Redaktionen

5 april, 2020
Micke Syd hjälper blåljuspersonal samla in pengar och skyddsutrustning
Dela inlägget

Stiftelsen ”Blåljus I Samverkan” samlar in medel till hjälp för personal inom bland annat polis och räddningstjänst i olika former. Artisten och trummisen i bandet Gyllene Tider – Micke Syd Andersson är ambassadör för stiftelsen och går nu ut och vädjar till allmänheten att bidra till skyddsutrustning åt de som i sitt jobb dagligen utsätts för smittan.

Stiftelsens verksamhet är från början ett initiativ av yrkesverksamma inom dessa områden och har hittills gått ut på att hjälpa anhöriga och de som drabbats i tjänsten, exempelvis vid dödsfall. En av grundarna Anders Hallqvist vid Uddevallapolisen, har sagt till Sveriges radio P4 att tanken är att bidra till att underlätta det vardagliga livet innan försäkringen täcker upp.

Vill säkra nödvändig utrustning
Nu har verksamheten utvidgats till att även omfatta insamling och inköp av skyddsmaterial som en följd av det nya coronaviruset för att förebygga att de som arbetar i dessa utsatta yrkesgrupper smittas genom att säkra att de har nödvändig utrustning.

I Sverige i likhet med andra länder har sjukvården drabbats hårt av covid-19 och redan tidigt gick man ut och flaggade för att det snabbt skulle uppstå brist på skyddsmaterial som handskar, andningsskydd och förkläden. Detta bland annat då vi inte längre har samma krisberedskap som tidigare beroende på avregleringar och andra politiska beslut.

Micke Syd Andersson – ambassadör
Socialstyrelsens krisledning sköter insamling av större volymer av skyddsutrustning och annat material och nyligen startade Blåljus i samverkan en insamling där privatpersoner och företag som vill bidra antingen med pengar till inköp av masker eller om de själva har utrustning de vill skänka. Artisten Micke Syd Andersson, trummis i halmstadbandet Gyllene Tider, är ambassadör för stiftelsen, samt för Blåljusgalan 2020 som skulle gått av stapeln i maj men som nu blivit framflyttad på grund av smittan.

Annons

”Blåljuspersonalen jobbar hårt för att hjälpa oss i denna tid. Som många vet saknas det ofta fullgod skyddsutrustning för personalen som riskerar att bli smittad, vilket redan hänt och med all säkerhet kommer hända igen”, säger Micke i ett meddelande som gått ut i sociala medier där han vädjar till allmänheten att bidra. Kurera ringde upp Micke Syd och frågade om initiativet till insamlingen och bakgrunden till hans engagemang.

LÄS OCKSÅ: Forskare i Lund undersöker nya coronavirusets spridning i luften

Många i familjen i blåljusyrken
När Micke växte upp arbetade hans pappa inom brandkåren hemma i Harplinge där han även var brandchef tills han gick i pension. Såväl Mickes syskon som hans dotter arbetar med det Micke kallar blåljusjobb. Till det kommer ett otal kusiner, svågrar och svägerskor som vigt sina liv åt yrken som gör att vi andra kan känna oss säkra och trygga om olyckan skulle vara framme.

För Micke är det därför en självklarhet att engagera sig för dessa yrkesgrupper och deras situation. Under förra årets avskedsturné med Gyllene Tider, ordnade Micke och de övriga i bandet visningar bakom scenen för polis, räddnings- och ambulanspersonal och veteraner som gjort utlandstjänst för FN som fick möjlighet att möta bandmedlemmarna och få en glimt av hur det går till inför en stor konsert.
– De fick komma med ut på scenen och se hur det funkar på vårt jobb, säger Micke.

LÄS OCKSÅ: Torra händer? Så tar du hand om din hud i coronatider

Annons

Veteraner och dignitärer möttes
Det hela organiserades i samarbete med Blåljus i Samverkan som bandet hittade när de sökte någon som kunde hjälpa dem nå ut till lämpliga kandidater. Organisationen hjälpte bland annat till att samla in anmälningar från de som ville komma. Och intresset var stort, inte bara bland de på marknivå, initiativet uppskattades även av höga chefer inom polis och försvarsmakt.
– ÖB var på konserten på Stadion i Stockholm och rikspolischefen Anders Tornberg kom när vi spelade i Eskilstuna, säger Micke som tror det var ett extra plus för poliser och de som varit verksamma inom försvaret att träffa även dessa dignitärer när de fick besöka bandet bakom scenen.

LÄS OCKSÅ: Så länge kan coronaviruset överleva på plast och stål

”Alla borde få ett tack för att de gör sitt jobb”
Micke Syd och någon av de andra medlemmarna i Gyllene Tider mötte de som valts ut av alla sökande på varje ort och berättade för dem att det hela var ett tack för deras arbete, något de inte är bortskämda med annars.
– Vi har ju inte den kulturen i Sverige, att tacka människor för att de väljer att göra ett jobb för oss andra.
Bandet gjorde ingen stor sak av initiativet utåt och så här i efterhand är Micke väldigt glad över att de valde att bjuda till och göra något utöver det vanliga. Och han minns mötena med värme.
– Det var bland det bästa med hela turnén, säger Micke och fortsätter:
– Alla borde få ett tack och en applåd när de gör sitt jobb, speciellt de som riskerar sina liv för att hjälpa oss andra, för det är det de gör allihop.

Besviken på politikerna
Som en följd av samarbetet ombads Micke Syd bli ambassadör för stiftelsen och nu har de alltså startat en insamling för att kunna köpa in och fördela skyddsutrustning där den som mest behövs. I samband med det tillfrågades Micke om han ville hjälpa till att nå ut. Något han gärna gör, samtidigt som han poängterar det orimliga i att vi som medborgare ska behöva gå in med extra pengar och utrustning.
– Det minsta man kan begära är att det ska finnas grejer når något händer, säger han och är djupt besviken på den politik som lett fram till den situation vi har idag.

För Micke Syd är det en självklarhet att de som arbetar med att ta hand om de som drabbas ska ha rätt utrustning och inte ska behöva äventyra sin egen hälsa i onödan. Att det saknas är ett underbetyg åt politiker och andra i ansvarsposition menar Micke.
– Nu tvingas folk istället riskera sina liv, det är horribelt.

Samlar in utrustning och pengar
Blåljus i Samverkan fokuserar med insamlingen främst på att få in pengar till att köpa in skyddsmasker men också att samla in visir, skyddshandskar och särskilda dammfiltermasker i klass FFP2 eller FFP3. De som vet med sig att de har och är villiga att avvara ombeds kontakta organisationen eller swisha om du istället vill skänka pengar till inköp av skyddsutrustning.

Av Nina Törmark

Annons
Fakta

Blåljus i samverkan

Blåljus i samverkan: 
Insamlingsstiftelsen Blåljus i samverkan samlar in medel för att bistå anställda inom polis, kustbevakning, tull, räddningstjänst och ambulanssjukvård i olika former. Stiftelsen står under tillsyn av Länsstyrelsen i Västra Götaland, alla bidrag går oavkortat till detta ändamål och fördelas lika mellan de viktiga samhällsfunktionerna.
 Vill du bidra till den pågående insamlingen finns all information om hur du går till väga på Blåljus i samverkans hemsida.

Fakta

Namn: Micke Syd Andersson.
Familj: Husrun Helena och utflugna barn.
Bor: Enskede söder om Stockholm.
Karriär: Artist och trummis i bandet Gyllene Tider samt lärare i Mindful Tapping.

Annons