Annons

Mikaela Bjerring: ”Är inte bakteriefloran i balans påverkas hela vår kropp”

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Sjätte personen ut: Näringsterapeuten och succébloggaren Mikaela Bjerring.

Redaktionen

6 juli, 2017
Mikaela Bjerring: ”Är inte bakteriefloran i balans påverkas hela vår kropp”

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne.
Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång serien ”Hälsoprofilerna berättar” där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra.
Sjätte personen ut: Näringsterapeuten och succébloggaren Mikaela Bjerring.

Mikaela Bjerring är näringsterapeut tillika kvinnan bakom den populära bloggen Passion för hälsa.
Kurera frågade henne vilka kosttillskott hon tycker är viktiga att, rent generellt, prioritera? Och så klart vilka hon själv äter.

Stöd för magen och tarmens funktion
Så här svarade hon:
– Kosttillskotten man bör prioritera är de som stödjer magen och tarmens funktion samt de som täcker det generella behovet av vitaminer, mineraler, spårämnen, antioxidanter, aminosyror och fettsyror.

– Dessa kosttillskott kan vara probiotika, greens, det vill säga en blandning av alger, spannmålsgräs och örter som till exempel ingefära och gurkmeja, multivitamin/mineral, D-vitamin och omega-3. Sedan ska man även se till att få i sig extra C-vitamin som inte minst förbrukas snabbare när vi har pågående inflammationer i kroppen, vilket många ofta har.

Läs också: Rotfyllningar och inflammationer främsta orsaken till cancer och hjärtsjukdom

Annons

Varför då?
– Först och främst bör man ta hand om magen och tarmen eftersom dess funktion är grundläggande för att vi ska må bra och fungera optimalt. Är inte bakteriefloran i balans och om vi inte har tillgång till tillräckligt av enzymer påverkar det hela vår kropp och vår helhetshälsa. Vi kan då inte smälta maten på ett effektivt sätt. Vi kan inte ta upp näringen och vårt immunförsvar påverkas eftersom 80 procent sitter i magen, säger Mikaela Bjerring.

”Många signalsubstanser produceras i tarmen”
Hon fortsätter:
– Även många signalsubstanser produceras i tarmen som har en inverkan vår hormonbalans och hur hjärnan mår. Här kan tillskott av probiotiska bakterier stödja bakteriefloran och ett tillskott av greens bidra med koncentrerad näring, antiinflammatorisk ämnen och viktiga enzymer. Ett multivitamin/mineral tillskott hjälper oss att tillfredsställa kroppens generella behov av vitaminer, mineraler och spårämnen.

Läs också: Vår tarmflora avgörande för vår psykiska hälsa

Ät bra och minimera stress
Hon poängterar även vikten av en bra och varierad kost. Den är inte att förglömma bara för att man äter tillskott.
– Det är även av stor betydelse att vi äter en välbalanserad och en näringsrik kost, tuggar maten väl, kontrollerar vår stress och att vi utesluter födoämnen som vi inte mår bra av. Vid stress förbrukar kroppen mer av många näringsämnen. B-komplex, magnesium och adaptogena örter kan då effektivt hjälpa kroppen med stresshanteringen.

Vikten av bra fettsyrabalans och D-vitamin
Något annat du tycker att gemene man/kvinna bör prioritera att få i sig? frågar Kurera.
– Ja, andra näringsämnen som många gånger är svåra att få i sig tillräckligt via kosten är omega-3 för en bra fettsyrabalans och inte minst D-vitamin som är involverat i hundratals viktiga kroppsfunktioner.
Hon fortsätter:
– När man sedan tillgodosett de generella behoven får man därefter även ta hänsyn till sina individuella behov beroende på sin hälsa och livsstil.

Annons

Läs också: ”Är hälsofördelarna med fisk fler än riskerna – eller är det tvärtom?”

Vilka kosttillskott äter du själv?
– Jag äter dagligen probiotika, D-vitamin, Omega-3, multivitamin/mineral, och en stor variation av olika superfoods och greens där jag inkluderar och varierar olika alger, spannmålsgräs, superbär, superfrukter och antiinflammatoriska örter.
– Utöver det kan jag periodvis komplettera ytterligare med något om jag känner behov eller om jag till exempel är inne i en period som innebär mycket stress.

Läs också: Forskare larmar: ”D-vitaminbrist allvarligare än många tror”

Intresserad av andra intervjuer i artikelserien?
Du kan läsa samtliga intervjuer i artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar” här.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons