Annons

Miljöboven palmolja finns i nästan all hudvård

Den kritiserade miljöboven palmolja finns ofta dold i hudvård och makeup. Varför är det så? Vilka krångliga ord gömmer den sig bakom? Och vad ska den medvetna konsumenten välja istället? Kureras hudvårdsexpert Sara Nomberg svarar.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
10 december, 2021
Miljöboven palmolja finns i nästan all hudvård
Dela inlägget

Den kritiserade palmoljan finns ofta dold i hudvård och makeup. Varför är det så? Vilka krångliga ord gömmer den sig bakom? Och vad ska den medvetna konsumenten välja istället? Kureras hudvårdsexpert Sara Nomberg svarar.

Den kritiserade och miljöovänliga palmoljan används i en mängd produkter i dag, och kan gömma sig i allt från kakor, snacks och andra livsmedel, till rengöringsprodukter som vi skrivit om tidigare.

Problemet med oljan, som samtidigt är en viktig matolja och inkomstkälla för många människor, är att palmoljeplantager bland annat leder till avskogning av livsviktig regnskog.

LÄS OCKSÅ: Så motverkar du att huden åldras i förtid

Finns i nästan all hudvård

Något alla kanske inte känner till är att oljan är en vanligt förekommande ingrediens i hudvårdsprodukter och i smink.Sara Nomberg

Annons

Vad är palmoljan bra för i dessa produkter?

– Den används brett för att skapa rengörande ämnen som löddrar i schampon och tvålar, samt mjukgörande och emulgerande ämnen i krämer, balsam och så vidare. Du kan i princip titta på vilken hudvårdsprodukt som helst och hitta ämnen som är skapade med palmolja som bas, säger Kureras hudvårdsexpert Sara Nomberg.

Vilka är de främsta skälen till att undvika palmolja i hudvård och makeup?

– Den omfattande produktionen av palmolja har negativa konsekvenser för miljön och människa. Odlingarna tar alltmer plats och palmen trivs bäst i fuktigt och tropiskt klimat, vilket gör att man skövlar regnskog för att istället plantera palmodlingar och även gör om annan jordbruksmark till palmodlingar. Detta gör att vi förlorar hela ekosystem och något man ofta belyser i samband med palmolja är att orangutangernas hem på Borneo blir hotad när man skövlar regnskogen. Landtillgången är orsaken till många problem med palmolja och leder till både konflikter och övergrepp mot mark, arbetare, urfolk och samhällen.

Palmolja leder till ”grön öken”

Men Sara Nomberg understryker att frågan om palmolja är större än bara den stora efterfrågan och kränkning av miljö- och människofrågor.

Annons

– Det handlar också om att det är den huvudsakliga inkomstkällan för många bönder runt om i världen som skulle bli oerhört påverkade ifall efterfrågan sjönk. Marken som blir kvar efter palmodling är många gånger obrukbar och blir en grön öken där inget annat kan leva förutom palm.

LÄS OCKSÅ: Så viktigt tycker vi att innehållet i våra hudvårdsprodukter är

Ekocertifierad olja ingen enkel lösning

I butikerna syns sedan en tid tillbaka produkter som skyltar med att palmoljan de använt sig av är ekocertifierad, till exempel i pepparkakor.

Är ekocertifierad en väg att gå, anser du?

– Det finns ekologisk palmolja som idag står för ca 0,2 procent av den totala palmoljeproduktionen. Ska man välja ekologisk palmolja bör man välja KRAV-certifierad. Det garanterar att odlingen inte sker på naturens bekostnad, i form av skövling, mänskliga rättigheter med mera.

RSPO certifierad är något annat, och det är den certifiering man oftast ser, förklarar Sara.

– Den finns i olika nivåer och kan fortfarande inte garantera till 100 procent att palmoljan är hållbart producerad. Enligt Greenpeace är det många RSPO-medlemmar som fortfarande skövlar, bränner ner regnskog och kränker mänskliga rättigheter. Det är dock bättre än ingen certifiering alls och absolut ett steg i rätt riktning eftersom den ställer striktare krav. Välj alltid certifierad palmolja.

LÄS OCKSÅ: Att skippa duschen – bra eller dåligt?

6 vanliga ämnen som ofta utvinns ur palmolja

Ibland är det svårt att veta vart oljan gömmer sig och under vilka namn. Här är några att kika efter i dina hudvårdsprodukter:

  • Caprylyl Caprylate/Caprate
  • Caprylyl Glycol
  • Glyceryl Stearate
  • Polyglyceryl-4 laurate/sebacate
  • Sodium Lauroyl Glutamate
  • Sorbitan Stearate
  • En ren palmolja: Elaeis Guineensis Oil

Fråga tillverkaren om råvaran är utvunnen ur palmolja eller inte, tipsar Sara Nomberg, för att vara på säkra sidan.

Av Carolina Eriksson

Annons
Fakta

Därför är palmolja så efterfrågat

Palmolja utvinns ur oljepalmen, både från dess fruktkött och från kärnan, och är en uppskattad råvara för producenter för att den är billig att producera och högt efterfrågad, förklarar Sara Norberg.
– Palmen producerar stora klasar frukt och kan skördas när som helst på året. Man får alltså ut både mycket och ofta från odlingarna vilket pressar ner priset. Palmolja har använts för ändamålet sedan 1400-talet men idag planterar man stora odlingar för att mätta marknadens behov.

Välj kokosolja istället!

– Kokosolja kan man göra liknande ämnen av och är ett bättre alternativ. Skulle dock all palmolja ersättas med kokosolja skulle vi ha ett stort problem där också, eftersom man inte får ut lika mycket kokosolja som palmolja. Ännu är dock inte kokosolja ett problem, så mitt tips är att välja produkter med kokosolja i stället. Och titta efter certifierad palmolja om det ändå används, tipsar Sara Nomberg.

Annons