Miljövänliga veckan ska få fler svenskar att välja eko | Kurera.se
Kvinna på äng

Miljövänliga veckan ska få fler svenskar att välja eko

Vecka 40 är det dags för Naturskyddsföreningens traditionella storsatsning "Miljövänliga veckan". Målet är att sätta rampljuset på en viktig fråga. Tidigare år har man uppmanat till att skippa scampin, köpa schyssta bananer och äta mer grönt. I år är fokus att få fler svenskar att  välja ekologiskt.

Naturskyddsföreningen har arrangerat Miljövänliga Veckan sedan 1990. Veckan infaller alltid vecka 40 och brukar betyda en enorm aktivitet runtom i landet.
– Vi har sett många gånger tidigare att Miljövänliga veckan satt tydliga avtryck på butikers utbud och konsumenters efterfrågan. Genom åren har vi lyft fram miljömärkta tvättmedel, ekologiskt kaffe och en rad andra produkter som numera tillhör vardagen, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

"100 % ekologiskt är möjligt"
Årets tema är: "100 % ekologiskt är möjligt". Man lyfter frågor om huruvida ekologisk lyxmat är få förunnat, om vi i Sverige kan klara vår matförsörjning utan bekämpningsmedel och konstgödsel, samt vad vi gör för att försäljningen av ekologiska varor skall ta ett rejält kliv uppåt.
Man vill inspirera dem som handlar ekologiskt ibland till att göra det till en vana.

Eftersom priset ofta används som ett argument till att inte köpa ekologiskt har Naturskyddsföreningen sammanställt en lista med fyra motargument:

 

1. Vi svenskar slänger en tredjedel av maten. Och säger samtidigt att vi inte har råd med ekologiskt.

2. Vi svenskar har aldrig lagt så lite pengar på mat som nu. Istället satsar vi på prylar, resor och boende. Och så säger vi att vi inte har råd med ekologiskt.

3. Vi lägger 40 procent av våra matutgifter på godis, chips och tomma kalorier. Vi köper också så mycket kött att vi riskerar både vår egen och hela planetens hälsa. Och så säger vi att vi inte har råd med ekologiskt.

4. Vi köper mat och djurfoder från andra delar av världen, där gifter som vi förbjudit för länge sedan fortfarande används. Lantbrukare protesterar och kämpar för att skydda sig själva och sina barn från allvarliga skador. Och så säger vi att vi inte har råd med ekologiskt.

 

Av Emma V Larsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare. 

 

“Hemundervisning – ett välbehövligt alternativ till skolan”

Gravid/barn

Sverige är ett av de länder i världen där det är svårast att få hemundervisa sina barn, ett strängt regelverk gör det i princip omöjligt och de som vill välja det alternativet ser sig tvingade att lämna landet. Många är skeptiska mot hemskolning men långt ifrån alla. Kurera har växlat några ord med den New Yorkbaserade svensken Jens Peter de Pedro som lobbar för en större pedagogisk mångfald.