Den ekologiska mjölken ser ut att vara på tillbakagång.
Detta efter att efterfrågan inte ökat så mycket som branschen hoppats – trots satsningar.
Något som nu verkar få konsekvenser för såväl bönder och ekokossor som konsumenter, enligt ny rapport.
2017 blev ett succéår för ekologiska mejeriprodukter och det antalet ekologiska mjölkkor kraft steg kraftigt i Sverige. Detta tros ha präglats av Arlas satsning på att öka sin totala invägning av ekomjölk med omkring 25-30 procent till 2017. Detta gjorde de genom att 2015, efter fem år, åter öppna upp för nya ekologiska mjölkgårdar och inleda en rekrytering av fler ekologiska mjölkbönder.
Den stigande kurvan avstannade
Rekryteringsförsöket bar frukt. Ja, eller i detta fall mjölk. År 2017 uppgick antalet ekologiska mjölkkor i Sverige till 52 900 – en ökning med åtta procent jämfört med 2016 – och andelen ekokossor utgjorde 16 procent av landets alla mjölkkor. Och den ekologiska mjölkinvägningen uppgick samma år till 413 000 ton, vilket var en ökning med 12 procent jämfört med året innan, enligt statistik från Jordbruksverket.
Men sedan tog det stopp.
LÄS OCKSÅ: Därför ska du handla svensk mjölk – och så vet du att den är svensk
Tillgången större än efterfrågan
Under 2018 mötte mejeribranschen en marknad som inte efterfrågade ekologiska mejerier den ökade utsträckning man hade hoppats och planerat för. Tillgången var helt enkelt större än efterfrågan.
Detta ledde bland annat till att Sveriges största mjölkgård med KRAV-besättning, Vadsbo Mjölk, blev utan kontrakt från och med januari 2019. Det rapporterar Ekoweb.
Påverkar alla ekologiska mejeriprodukter
Enbart frånfället från nämnda mjölkgårds besättning får nu till följd att Sveriges andel ekokossor minskar med tre procent. Det är i alla fall den bedömning som företaget Agrovektor, på Jordbruksverkets uppdrag, nu gör i sin nya rapport om tillgången på ekologisk råvara.
Men det tar inte slut där. Tar inte den ekologiska mejerimarknaden ny fart omgående kommer neddragningen av ekologiska mjölkkor att fortsätta, på grund av en trolig minskning av det ekologiska tillägget, skriver Ekoweb.
Att efterfrågan inte ökat så som branschen hoppats kommer ge konsekvenser gällande samtliga ekologiska mejeriprodukter.
LÄS OCKSÅ: 10 fakta om mjölkproteinallergi respektive laktosintolerans
Satsning bakom tidigare ökning
Att 2017 blev ett sådant succéår – då bland annat antalet ekologiska mjölkkor kraft steg kraftigt – tros delvis ha varit ett resultat av Arlas satsning på att öka sin totala invägning av ekomjölk med omkring 25-30 procent till 2017. Detta gjorde de genom att 2015, efter fem år, åter öppna upp för nya ekologiska mjölkgårdar och inleda en rekrytering av fler ekologiska mjölkbönder.
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!