Minimalism är vare sig något du bockar av på att-göra-listan eller lösningen på alla problem – utan en livsfilosofi. Det menar Elisabeth Byström och Johan Ernfors vars minimalistiska resa började med att de prylbantande.
I början av 2013 rann vår bägare över.
Jag och min sambo hade precis flyttat ihop till en gemensam lägenhet där garderober och andra förvaringsutrymmen fullständigt svämmade över av vårt gemensamma bohag.
Läs också: Tio tips som hjälper dig att shoppa mindre
Den konventionella lösningen att köpa en ännu större bostad eller fler förvaringsmöbler kändes varken logisk eller lockande. Vi hade nyligen rensat ut ett dödsbo där vi sett hur stora mängder egendom såldes, skänktes och slängdes.
I samma veva reste vi runt i Asien i två månader med varsin ryggsäck och träffade människor som enligt våra referensramar levde väldigt fattigt materiellt sett, men som ändå verkade väldigt lyckliga och närvarande.
Någonstans där insåg vi båda att det är upplevelser, relationer och att tillbringa tid med dem du älskar, som är det allra viktigaste i livet.
Liksom att kläder, prylar och konsumtion av detsamma, aldrig är det som kommer leda till långvarig lycka och harmoni. Kanske är det till och med det som vi trodde skulle göra oss lyckliga, som i själva verket står i vägen för ett meningsfullt och lyckligt liv?
Läs också: Medveten konsument – med stil
Minimalism är inte lösningen på alla problem eller det som garanterat kommer göra dig lycklig, utan minimalism är ett verktyg för att frigöra mer tid, pengar, energi och utrymme till det som är viktigt och högt prioriterat hos just dig. Det är inte ett projekt du genomför och bockar av, utan en livsstil och en filosofi. Och den handlar om otroligt mycket mer än att rensa bort överflödiga och onödiga prylar.
Det handlar om prioriteringar av din tid, ekonomi, intressen och åtaganden, ja prioriteringar kring hela ditt liv.
För oss började den minimalistiska resan med att prylbanta och göra oss av med överflödiga prylar och kläder. Det är konkret, du märker skillnad och känner mening, men det sätter också igång en process. En process som vi inte var medvetna om förrän vi var mitt uppe i den.
För när vi väl började fundera på vilka prylar som egentligen adderar värde i vårt liv och vad som är viktigt för oss att ha kvar, spillde det tillslut över på fler av livets delar.
Mår jag verkligen bra av att göra det här? Tillför de här åtagandena värde i mitt liv? Vilka personer ger energi att umgås med? Vilka aktiviteter gör mig glad? Man kan säga att vi började bli mer medvetna, och slutade gå runt i en dimma av omedveten acceptans kring sådant som egentligen inte gör oss lyckliga.
Läs också: Både miljö- och modenörd? Så klär du dig grönare!
I dagens samhälle drillas vi tidigt i att inte vara nöjda, liksom att sträva efter mer och bättre. Konsumera mera, resa mer, göra mera. Valfriheten och möjligheten att göra ”allt”, i kombination med att vi kan se vad andra har och gör via sociala medier, skapar för många en missnöjdhet med det man har. Men det går att träna sig i förnöjsamhet och öva sig i att vara nöjd med det man har istället för att sukta efter det man inte har.
Vi får såklart också shoppingsug då och då. Men vi har övat frekvent på att stå emot lockande erbjudanden, tagit bort onödiga frestelser och lärt känna oss själva, våra beteenden och akilleshälar.
Kort och gott, blivit mer medvetna kring våra konsumtionsbeteenden. Därför gör vi sällan kortsiktiga eller dåliga köp, utan utgår från konkreta behov i vår konsumtion. Det vi äger ska användas och skapa värde i våra liv, hålla länge och tåla ögats slitage över lång tid.
Vi har gått från att ”äga få saker”, till att ”vilja ha få saker” genom att se, uppleva och förstå alla de fördelar som färre saker ger.
Som exempelvis mer luft i kalendern, mer pengar på kontot, mer energi i slutet av dagen och mer frihet i livet, men också mindre stress i vardagen och färre distraktioner.
Tanken är att minimalism ska fungera som en tjänare och positiv katalysator, och inte som härskare eller diktator kring din livskvalitet och värderingar i livet. Minimalism är inte ett självändamål i sig.
Läs också: Sanna Ehdin ”Materialism är inte bara ohållbart – det är ohälsosamt”
Vi blir heller aldrig helt klara. Vilket är precis det som är minimalismens kärna; att det är resan och inte målet som räknas.
För det kommer på ett eller annat sätt alltid in nya prylar i våra liv, och det dyker ständigt upp nya frestelser i form av onödig konsumtion som aspirerar på våra pengar, nya erbjudanden eller intressen att tacka ja eller nej till, och nya distraktioner som stjäl vår begränsade tid och vårt fokus.
Den minimalistiska livsstilen hjälper oss dock att fokusera på det som verkligen betyder något i livet, men också att leva mer hållbart samt att vara lite mer närvarande och levande varje dag.
Av Elisabeth Byström och Johan Ernfors som driver bloggen och Instagramkontot Minimalisterna
Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.