Plast som material har både för- och nackdelar. Många av fördelarna är rent praktiska medan nackdelarna oftare gäller miljö- och hälsoaspekter.
Men nu ska plastförpackningar för livsmedel ersättas av förpackningar gjorda av ett mjölkmaterial, rapporterar Vetenskapsradion.
Det är amerikanska forskare som har lyckats skapa helt nedbrytbara förpackningar av mjölkproteinet kasein.
Nya matförpackningar tillverkade av mjölk ska ersätta plastförpackningar för att förvara maten. Forskare vid USA:s jordbruksdepartement har skapat de nya nedbrytbara förpackningarna genom att ta fram ett helt nytt material baserat på mjölkproteinet kasein.
Inte lika elastiskt – men maten håller bättre
Det tunna och genomskinliga materialet är inte lika elastiskt som vanlig plast, men ska vara 500 gånger bättre på att hålla ute syre, vilket får maten att hålla bättre.
De nedbrytbara förpackningar som redan finns på marknaden är gjorda av stärkelse som inte lika effektivt håller ute syre, uppger Vetenskapsradion enligt TT.
Ätbara förpackningar
De nya förpackningarna är ätbara. Hur mjölkproteinallergiker eventuellt drabbas av det är oklart (för information om mjölkproteinallergi läs: 10 fakta om mjölkproteinallergi).
För att ge lite smak till de ätbara förpackningarna meddelar forskarna hur som helst att de kan tänka sig att tillsätta lite krydda i dem framöver.
Plastintresserad? Här är mer läsning:
• Dricker du din plast? Så här skaffar du plastkoll!
• Giftiga sladdar(!) Ny rapport varnar för miljögifter i plast
• Karlstad kemikalierensar sina förskolor – slänger plastleksaker
• Här är rummet du BÖR plastbanta!
• Kemikalier i plast kan minska kvinnors sexlust
• Nu ska förskolor, skolor och fritids bli giftfria
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!