Britt-Inger Snäll har haft värk i lederna ända sedan hon var liten.
Enda sättet att hålla smärtan i schack är att träna flera gånger i veckan.
Förra våren fick hon tips om ett kosttillskott med nypon som visade sig göra hennes leder mer rörliga.
Tänk dig att få värk i lederna redan som barn.
Så var det för Piteåbon Britt-Inger Snäll som har haft mer eller mindre ont sedan hon var fyra år. Allra värst var det under senare delen av natten och på morgonen.
– I tonåren blev jag utredd för reumatism men det visade ingenting, berättar hon.
► Läs också: Varför drabbas vi av värk?
Ledvärken finns i släkten
Britt-Inger har därför aldrig fått någon diagnos men ledvärken finns i släkten och många av hennes syskon har liknande besvär. Efter många omgångar hos olika läkare konstaterade en specialist på ortopedmottagningen för några år sedan att det fanns två alternativ. Antingen kunde de utföra en operation för att titta på hur lederna såg ut, men med risken att framkalla reumatism som kan ha legat latent.
– Det ville jag inte riskera så då valde jag det andra alternativet som innebar att träna, träna, träna, förklarar Britt-Inger bestämt.
Har vant sig vid smärtan
Sedan många år tillbaka tränar Britt-Inger därför tre till fyra gånger i veckan. Det blir allt från stavgång och skidåkning till motion och styrketräning. De gånger som hon inte hinner träna får hon mer ont, oftast i höfterna, knäna och nedre delen av kroppen. Men trots att hon har arbetat heltid som rektor i 24 år har hon aldrig låtit smärtorna påverka jobbet.
– Jag tror att det är en vanesak eftersom jag alltid har haft ont.
Däremot är hon tvungen att pendla med bil till jobbet flera timmar varje dag. Det innebär mycket stillasittande vilket gör värken mer intensiv, och träningen än mer nödvändig.
– Det är klart att jag kan ta en värktablett när jag har väldigt ont, men det gör jag helst så sällan som möjligt.
► Läs också: Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel
Kollagen stärker brosket
Britt-Inger håller sig gärna ifrån vanliga läkemedel med rädsla för att bli fast i ett beroende. Många gånger har hon letat efter olika kosttillskott som skulle kunna motverka ledvärken men hittade inget som fungerade för henne.
Men i våras hade hon vägarna förbi en hälsokostbutik i Boden. När hon beskrev sina ledvärksproblem berättade expediten att flera kunder hade provat Litomove Kollagen och upplevde att det verkligen hade hjälpt dem. Litomove Kollagen är en variant på kosttillskottet Litomove, och baseras på nyponextrakt som är bra för lederna, och kollagen, ett protein som finns i bland annat ben, brosk och bindväv. Det innehåller även koppar som bidrar till att bibehålla normal bindväv och vitamin C som bland annat hjälper till att skydda cellerna vid oxidativ stress.
Britt-Inger bestämde sig för att testa och blev rekommenderad att ge det åtminstone tre veckor eftersom det ofta tar den tiden innan det blir någon skillnad.
– Det var tur att hon sa det för annars hade jag nog gett upp efter en vecka.
Smärtan har minskat
Efter tre veckor hade smärtorna och domningarna lindrats markant och lederna kändes mjukare än tidigare. Britt-Inger beskriver det som en dunderupplevelse.
– Nu vaknar jag på morgnarna och har inte ont på samma sätt som tidigare.
Hon ser det inte som att hon är botad men att hon kan underhålla smärtan med hjälp av kosttillskottet.
– Det är klart att värken kan påverka humöret så jag tror att jag är gladare nu, säger hon med ett skratt.
► Läs också: Naturliga sätt att lindra smärta
Rekommendationen: Håll ut minst en månad
Hon vill rekommendera andra med liknande besvär att prova Litomove Kollagen, och att hålla ut i minst en månad.
– Det är inte säkert att det hjälper alla, men för mig fungerar det och jag skulle absolut rekommendera andra att prova.
Träningen har Britt-Inger fortsatt med och förbereder sig nu för sitt elfte tjejvasalopp.
– Jag har åkt tio år i rad, och siktar nu på att komma upp i 20 stycken.
Av Frida Svensson
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Namn: Britt-Inger Snäll
Ålder: 64 år
Bor: Piteå
Familj: Man och tre utflyttade barn
Sysselsättning: Rektor
Fritidsintressen: Att utöva olika idrotter, oftast skidor och stavgång, vara ute i naturen och att sy. Britt-Inger har också fyra barnbarn som upptar mycket av fritiden.
Hälsotips: – Ut och rör på dig så ofta du kan, även om det inte blir långa stunder.
Kollagen stödjer hela kroppen
Ungefär 30 procent av kroppens protein består av kollagen. Kollagen bildar en fiberstruktur som ger stadga, struktur och styrka åt till exempel skelett, senor, ledbrosk, muskler, hud, blodkärlens väggar och annan stödjevävnad för kroppen.
Produktionen minskar
Kroppens egen kollagenproduktion försämras när vi blir äldre och mängden kollagen minskar sedan stadigt resten av livet. Rynkor beror till exempel delvis på minskad mängd kollagen i huden. Som tur är så kan vi bromsa förfallet av våra stödjevävnader genom att tillföra kroppen kollagen.
Olika sorters kollagen
Det finns fem olika typer av kollagen som representerar 99 procent av alla kollagentyper. I Litomove Kollagen används typ två som finns i ben, brosk och bindväv och fungerar som ett armeringsjärn. Det består av tvinnade proteintrådar som genom ett nät i brosket binder ihop övriga komponenter. I undersökningar har kollagen visat sig påverka cellbildningen i broskvävnaden vilket resulterat i en nybildning av brosk.
Studier
Kollagenbehandling har i studier visat på god medicinsk effekt vid ledbesvär som artros. Man har främst konstaterat en förbättrad rörlighet men också en viss nybildning av broskvävnad. Hos friska personer har studierna även kunnat visa på en förbättrad ledfunktion.
En studie från 2016, som publicerats i tidningen Nutrition Journal, innefattade 191 patienter med medelsvår till svår knäledsartros. Forskarnas syfte med studien var att utvärdera effekt och tolerans av kollagen typ II vid knäledsartros och jämföra effekten mot kombinationen glukosamin och kondroitinsulfat samt placebo. Studien genomfördes under sex månader och resultaten visade att kollagenbehandlingen gav en tydlig förbättring av symptom som smärta, stelhet och ledfunktion. De deltagare som behandlades med kollagen fick bättre symtomlindring gällande smärta, stelhet och ledfunktion än placebogruppen och bättre symtomlindring än gruppen som intog kombinationen glukosamin/kondroitinsulfat gällande smärta och stelhet.
Vad som också framgick av resultaten var att de deltagare som enligt blodprov hade det mest slitna ledbrosket när studien inleddes var de som fick bäst effekt av kollagenbehandlingen.
Nypon ger god hjälp
Flera studier visar även att nyponpulver har god effekt vid artrosbesvär som ledvärk, stelhet och försämrad ledfunktion. Nypon bidrar till att bibehålla ledernas normala funktion samt är en god källa för C-vitamin som bidrar till normal kollagenbildning.
Litomove Kollagen är speciellt framtagen för att tillföra lederna kollagen och främja den egna kollagenbildningen i lederna. I Litomove Kollagen har man kombinerat kollagen typ II med tre kollagenboosters; nypon, C-vitamin och koppar.