Annons

”Musik kan ha en läkande effekt”

Musikutövande eller att för den delen att lyssna på musik kan bidra till att vi återhämtar oss snabbare vid sjukdom och skulle kunna användas som terapi vid flera olika besvär det säger professor Töres Theorell till tidningen ETC.

Redaktionen

4 augusti, 2018
”Musik kan ha en läkande effekt”
Dela inlägget

Musikutövande eller att för den delen att lyssna på musik kan bidra till att vi återhämtar oss snabbare vid sjukdom och skulle kunna användas som terapi vid flera olika besvär, det säger professor Töres Theorell till tidningen ETC.

När vi sjunger eller spelar musik frisätts dopamin och andra signalsubstanser och vid vad som kallas ”peak emotion” kan dopaminutsöndringen nå samma halt som vid en orgasm.

Stimulerar parasympatiska nervsystemet
Töres Theorell, professor emeritus vid Stockholms universitet liknar det vid att öva på något riktigt svårt för att sedan klara det. ”Pulsen ökar, man får ett högt aktiveringstillstånd – man blir stressad i formell mening – och så kopplar kroppen på det parasympatiska systemet och man blir avslappnad, vilket kan vara i flera timmar”, säger han till tidningen.

LÄS OCKSÅ: Nötter – bra för knoppen och resten av kroppen

Koppling till belöningssystemet
Den rent fysikaliska processen innefattar bland annat utsöndring av signalsubstanserna dopamin och oxytocin, som är kopplade till hjärnans belöningsssystem. Något som förutom att det påverkar nervsystemet även har positiva effekter på hjärt-kärl-systemet.

Annons

LÄS OCKSÅ: Därför är tystnad viktig för hjärnan

Bra för arbetsminnet
Att öva musik stärker barns arbetsminne enligt en svensk studie och Töres Theorell menar att det är olyckligt att man skär ned på musikundervisningen i skolan. En finsk studie visade att patienter som fått lyssna på musik de gillar återhämtar sig snabbare efter en stroke, och att även den kognitiva förmågan påverkades positivt.

LÄS OCKSÅ: Varning för den digitala barnvakten

Kan hjälpa vid många tillstånd
Musikens påverkan på hjärnans funktioner innebär att det i teorin borde kunna användas som terapeutisk metod vid flera olika tillstånd menar Töres Theorell som själv har sett exempel på en parkinsonpatient som blivit bättre när han spelar fiol.

Av redaktionen

Annons

Källa: ETC

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons