Att lyssna på musik väcker känslor – glada, sorgsna och kanske melankoliska. Det har gjorts en hel del studier på vilka positiva effekter som kroppen upplever när vi lyssnar på musik. Det finns mycket som stöder teorin om att musik kan minska stress och inflammation.
Töres Theorell som är professor emeritus i psykosocial miljömedicin, vid Karolinska Institutet var en av de första som började tala om musikens betydelse för hälsan, och kanske framför allt vad som händer i kroppen när man sjunger i kör.
Hans studier har bland annat visat att stresshormonet kortisol sänks när man sjunger i kör och att må-bra hormonet oxytocin ökar. Även en markör för låggradig inflammation, som är kopplat till bland annat diabetes, sänktes av körsång.
LÄS OCKSÅ: 5 kännetecken på stress och vad du kan göra åt det
Dementa som sjunger igen
Även musik inom vården kan ha betydelse. Den kan dämpa ångest och vara lugnande.
Ulrika Gudmundsson Schönberger som är musiker och som har spelat inom äldrevården har sett hur musik kan väcka upp minnen till liv. Hon har sett personer med kraftig demens plötsligt börja sjunga med i alla verserna och sedan göra saker som de gjorde förr som att vattna blommor eller sätta på sig ett läppstift.
Det kan variera en hel del hur mycket olika regioner och äldreboende satsar på musik.
Läkaren Ola Björgell som en gång i tiden arbetade som vårdbiträde på ett sjukhus minns musikstunder. Han tycker att mer medicinsk humaniora i vårdutbildningarna borde införas för att personalen ska kunna ge patienterna sitt allra bästa.
”LÄS OCKSÅ: Glädje är en förmåga du kan öva upp”
Mindfulness och musik
Att meditera och lyssna på musik dämpar stress och minskar inflammation men studier har visat att även smärta kan reduceras av att man lyssnar på musik.
Studier har visat att patienters behov av smärtstillande mediciner minskar om de får lyssna på musik de tycker om.
Cecilia Holm, professor vid medicinska fakulteten vid Lunds universitet menar att fler och större studier skulle behöva göras för att undersöka musiken hälsobefrämjande effekter.
Av Inger Palm
Källa: Lunds universitet