Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!

Några sätt att känna mer hopp även i tunga tider som dessa är att hitta stunder av guldkant i vardagen, att själv ta kontroll över situationen och att planera framåt. Även om vi kan behöva gräva djupare och jobba hårdare för att lyckas när vi kanske tampas med såväl hälsomässiga som finansiella och relationsrelaterade utmaningar.

LÄS OCKSÅ: Saffran ger känslomässig balans och bättre sömn

Men det är värt att i alla fall försöka, för forskning visar att känslor av hopp optimism kan ha positiv påverkan på såväl den psyksika som fysiska hälsan.

 

Enligt en studie från 2019 så kan känslor av optimism kopplas till 11-15 procent längre livslängd i snitt, och innebär bättre odds att bli 85 år, eller äldre. Dessutom har optimiska personer en större tendens att ägna sig åt fysisk aktivitet och att äta hälsosamt, liksom att inte röka, vilket i sin tur bidrar till god hälsa, och minskad risk för högt blodtryck, övervikt/fetma och hjärt-kärlsjukdom

5 tips för att känna mer hopp!

1. Ta kontroll

Den välrenommerade psykologen Shane J Lopez har beskrivit hopp som ”tron på att framtiden kommer att bli bättre än nuet, ihop med tron på att du själv har makten att påverka den".

Ett bra sätt att möta känslor av hopplöshet på är att tänka på vad som faktiskt är möjligt för dig att kontrollera och som kan medföra en positiv påverkan på ditt eget och andras liv. Som att hjälpa en med människa. Känslan av att faktiskt öra något istället för att känna att man sitter fast i ett visst mönster skapar hopp och optimism.

2.  Fokusera på goda nyheter och guldkant i vardagen

Ett sätt att möta utmanande situationer är att tänka på hur man hanterat liknande situationer i det förflutna. Men ett sätt att förbli optimistisk i pandemin är att fokusera på goda nyheter och begränsa hur mycket tid du lägger på dåliga när du känner dig nere, sårbar och orolig. Det är okej att inte se på tv eller läsa tidningen i några dagar för att skydda sin mentala hälsa.

 

Att försöka se det positiva som pandemin medfört kan också medföra positiva känslor. Kanske är det enkla saker som att kunna tillbringa mer tid med sina barn eller att komma ut på en daglig promenad.

LÄS OCKSÅ: Tittis lyckoskola: Var din egen lyckas smed!

3. Öva på tacksamhet

Att påminna sig själv om vad man faktiskt är tacksam över i livet kan leda till optimisk och lycka. Oavsett om du skriver ner vad du är tacksam för, eller bara tänker på dem.

För många är det en utmaning då vi har en hjärna som är programmerad för att upptäcka risker, faror och problem för att dessa historiskt har påverkat vår chanser till överlavnad. Så det krävs en större ansträngning att hitta sakerna man är lycklig och tacksam för, då de rkäver en medeveten handling, till skillnad från den instinktiva reaktionen vi får på faror.

Ett sätt att bli uppmärksam på det du är tacksam för är att fråga dig själv:

–Vilka bra saker hände idag?

–Vilken roll spelade jag i dessa händelser?

–Vad säger det om mig att dessa bra saker hände?

Det blir lättare varje dag att upptäcka dessa goda händelser, som i sin tur blir en motpart till de negativa.

LÄS OCKSÅ: Örten motade hormonell oro

4. Skyll motgångarna på något annat

Forskning visar att pessimister kan lära sig att bli optimister genom att tänka ett varv till på hur de reagerar på motgångar. Optimister har en tendens att tro att negativa saker som händer dem är tillfälligheter och beror på omständigheter som ligger utanför dem själva. Medan pessimister tänker att motgångarna beror på permanenta orsaker, orsakade av dem själva.

 

Dessutom brukar optimister som misslyckas med något se det som en isolerad händelse inom ett visst område i livet – och de reser sig snabbt igen efter motgången. Medan pessimister ser på ett misslyckande inom ett visst område som ett misslyckande inom alla områden.

Så om du väljer att se motgångar som otur, snarare än ditt eget fel, har du större chans att resa dig snabbt igen, jämfört med om du ser det som ditt eget fel.

LÄS OCKSÅ: Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

5. Se fram emot något roligt

Det är bra att planera roliga aktiviteter att se fram emot, kanske när pandemin är under kontroll igen. Som en härlig bjudning med nära vänner utomhus på sommaren, och fundera över plats, gäster, musik, mat…Något av det mest hoppfulla vi kan göra är att inse att pandemin inte kommer hindra oss för alltid från att träffa de vi älskar och göra saker vi älskar.

Källa: Healthline

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!