Vilken låt brukar du spela när du behöver lite uppmuntran? Utöver att göra dig på gott humör kan musik även vara bra för din hälsa – då särskilt hjärthälsan.
Musik engagerar inte bara hörseln utan även många andra delar av hjärnan, inklusive områden som ansvarar för rörelse, språk, uppmärksamhet, minne och känslor. Ingen annan stimulans engagerar våra hjärnor så mycket som musik gör enligt Brian Harris, certifierad neurologisk musikterapeut. Aktivering sker när vi lyssnar på musik, spelar ett instrument eller sjunger – även om det bara är i bilen eller duschen.
Musik påverkar hjärnkemin
Musik kan också förändra hjärnkemin, förändringar som även kan ge fördelar för hjärt-kärlhälsan, något ett antal olika studier visar.
LÄS OCKSÅ: Vegetariskt minskar risken för hjärtsjukdom
Till exempel har studier funnit att lyssna på musik kan
• Göra det möjligt för människor att träna längre under hjärtstress-test på en löpband eller träningscykel.
• Förbättra blodkärlsfunktionen genom att artärerna slappnar av.
• Hjälpa hjärtfrekvens och blodtrycksnivåer att återgå till det normala snabbare efter fysisk ansträngning.
• Lindra ångest hos de som drabbats av en hjärtattack.
• Hjälpa människor att återhämta sig från hjärtkirurgi och känna mindre smärta och ångest.
LÄS OCKSÅ: Anslag till forskning om rödbetans gynnsamma hälsoeffekter
Stimulerar dopamin
I likhet med andra positiva förnimmelser, utlöser musik dopamin. En kemikalie i hjärnan som gör att vi känner oss engagerade och motiverade. Ljudbearbetning börjar i hjärnstammen, som också styr hjärtfrekvensen och andningen. Detta kan förklara varför avslappnande musik kan sänka hjärtfrekvensen, andningsfrekvensen och blodtrycket – det verkar också lindra smärta, stress och ångest.
LÄS OCKSÅ: Vad är endotelet och varför ska du vara rädd om det?
Bäst är den egna musiksmaken
Vilken musik är då bäst? Forskning tyder på att musik vi själva får välja ger mer fördelaktig effekt än musik som valts av någon annan. Enligt American Music Therapy Association framkallar musik respons utifrån igenkänning, förutsägbarhet och de känslor av trygghet och säkerhet som väcks i anslutning till det. Så om du gillar opera kan en aria ha en avkopplande effekt samtidigt som det kan vara oerhört stressande för dem som inte uppskattar den sortens musik att lyssna på Wagner.
Det finns alltså ingen nackdel att dra på med musik till träningen så länge du håller dig på en rimlig decibelnivå.
Av redaktionen
Källa: Harvard health blog
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!