Om kaffe bidrar till sjukdom eller bättre hälsa, det har varierat de senaste 50 åren. Vad är bäst; kokkaffe, bryggkaffe eller att mala själv? Ny forskning säger att just bryggkaffe är bra mot hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes och att just kokkaffet, det ska vi låta bli.
Det var inte allt för länge sedan många började dagen med en kopp kaffe och en cigarett. Idag röker allt färre svenskar då informationen om rökningens negativa effekter på hälsan nått ut. Men en majoritet av svenskarna börjar dock dagen med kaffe och något att tugga på. För näst efter vårt grannland Finland så är vi storkonsumenter av kaffe.
Studier på folks kostvanor är svåra att göra då det inte är så enkelt som att fråga hur många koppar kaffe om dagen man dricker. För det var ett misstag som forskarna gjorde förr. Idag vet man ju att man måste ställa frågor om daglig kost och livsstilen i övrigt. Även vad vi blandar i kaffet spelar roll då det finns ett stort utbud av olika ”mjölk” idag. Och att vi påverkas av kaffe olika beroende på vilka gener vi har.
Bryggkaffe skyddar
Susanna Larsson, som forskar i nutritionsepidemiologi på Karolinska institutet gör genetiska studier för att se vad kaffe har för påverkan på vissa sjukdomar. Hon säger att kaffe har en tydlig skyddande effekt på diabetes typ-2 men att vid svårare sjukdomar som cancer, hjärta och kärl, demens av olika slag och Parkinsons så har kaffet ganska svag effekt.
Det har talats om att kaffe kan motverka njursten och det har visat sig att man inte med säkerhet kan säga om det är koffeinet eller andra ämne som ge förklaringen eller det faktum att man dricker mer. Eftersom kaffe är vätskedrivande så kan förklaringen ligga där.
När det kommer till om kaffe har en negativ effekt på hälsan så verkat det som om kokkaffe kan öka förekomsten av hjärt-kärlsjukdomar. Idag är det dock inte så vanligt med kokkaffe som det var på 60-talet och före det. Bryggkaffe däremot anses kunna skydda mot dessa sjukdomar på grund av att det så kallade diterpenerna , som anses hälsovådliga, fastnar i filtret.
Mjölk eller inte
Huruvida vi sover bra på kaffe eller inte är högst individuellt, och styrs av generna.
Att ge råd om antalet koppar kaffe om dagen är alltså svårt eftersom vi reagerar så olika på dryck och mat.
Hur är det då med espressobryggare och perkulatorer? Kan dessa filtrera bort diterpener? Ja, det vet man ännu inte. Vad men vet är att i vanliga bryggkaffe filter stannar diterpenerna kvar.
Och mjölken i kaffet? Där vet man inte heller säkert och det finns olika uppfattningar.
En nyligen gjord studie i Danmark har kunnat visar dock att proteiner kan minska oxidativ stress som driver inflammation i kroppen. Och aminosyror, som finns i mjölk, bygger upp proteiner.
Av Inger Palm
Källa: forskning.se