Annons
Annons

”Swedish fika” – en omtalad kaffepaus som gör oss gladare

Vi svenskar älskar vårt kaffe. Så mycket att vi tar så många kafferaster på jobbet som vi bara kan. Vi har druckit kaffe sedan slutat av 1800-talet, och 100 år senare blev vårt kaffedrickande känt som ”swedish fika”. – Våra fikapauser ger en stund av lycka och är ett unikt sätt att umgås, säger Richard Tellström som är docent i måltidskunskap

Inger Palm

25 april, 2022
”Swedish fika” – en omtalad kaffepaus som gör oss gladare
Dela inlägget

Vi svenskar älskar vårt kaffe. Så mycket att vi tar så många kafferaster på jobbet som vi bara kan. Vi har druckit kaffe sedan slutat av 1800-talet, och 100 år senare blev vårt kaffedrickande känt som ”swedish fika”.

– Våra fikapauser ger en stund av lycka och är ett unikt sätt att umgås, säger Richard Tellström som är docent i måltidskunskap

När Kurera kontaktar Richard Tellström för att prata om varför vi svenskar flera gånger om dagen frågar kollegor och vänner om de inte vill fika svarar han att svenska fikatraditionen är gammalt som gatan och vi började dricka kaffe runt sekelskiftet men innan dess dracks det svagt öl.

Richard Tellström.

– Men det fyllde samma funktion. Det var en vilopaus och en stunds social samvaro.

Hur kommer det att vi svenskar valde kaffe före te?

– Kaffet låg nog närmare i mustig smak jämfört med ölet, medan teet var för svagt och kanske också alltför borgerligt i det sena 1800-talet när kaffe-fikat börjar bli lite mer vanligt i arbetarklassen. Kaffet var ju också möjligt att ha stående i en ”kaffehurra” och kunde kokas om och om igen, och blandas ut med surrogat som rostad råg, säger Richard Tellström.

LÄS OCKSÅ: Fettkaffe – för längre mättnad och klarare tankar

Då föddes begreppet ”swedish fika”

I utländsk media skriver man om den svenska fika-kulturen som något som är lika viktig som ABBA, Ikea och Greta Thunberg. Att ta en fika betyder; ska vi dricka en kopp kaffe och ta en paus från arbetet.

När myntades uttrycket ”swedish-fika”?

– Det verkar som det är i det postmoderna 1990-talet med svenska krogar i USA som det började talas om ”swedish fika”. Det som är speciellt med fikapauser på jobbet är att chefen är närvarande. Men det är för alla en kollektiv paus i ett fikahörn. Ibland tar vi en pepparkaka eller en bulle, vilket är en tradition som är mycket svensk.

LÄS OCKSÅ: Svenskarna är storkonsumenter av kaffe – så nyttigt är det

Ingen bortkastad tid

Kanske ökade också antalet kafferaster i takt med allt fler svenskar slutade röka.

– Vi människor gör vad som helst för att få vara sociala med varandra. Att ta paus minskar stressen och gör oss mer effektiva efteråt. Det är verkligen inte att kasta bort tiden, och ofta utbyts ju bra tankar och nya idéer föds under fikapausen, säger Richard Tellström.

När undersökningar skattar lycka i olika länder i världen ligger Sverige ganska högt upp – nu senaste på en sjunde plats. Kan fikat vara en bidragande orsak?

– Det är nog den sociala gemenskapen som frigör lyckans endorfiner. Vi hade kunnat fortsätta dricka svagt öl ihop som en paus men vi valde kaffet. Ölpauser är ju faktisk också riktigt trevligt.

Av Inger Palm

Annons
Annons