Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromsas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan bromsa upp en åldersrelaterad synförsämring.
Åldersförändringar i gula fläcken är den vanligaste orsaken till en försämrad syn hos personer över 60 år och den blir vanligare i takt med att vi blir äldre.
Det finns två former av åldersförändringar i gula fläcken, torr och våt. Den torra formen är vanligast. Förändringen går långsamt och tar oftast många år. Symptomen är ofta vaga för den som drabbas. Den torra formen leder inte till lika svåra symptom och synnedsättning som våt form.
Grå starr är en annan orsak till sämre syn i takt med ökad ålder. Sjukdomar som regnbågshinneinflammation och diabetes kan orsaka grå starr. Rökning, undernäring och vitaminbrist kan också orsaka synförsämring.
Näringsämnen är viktiga för ögats funktion. Med bra näring kan du minska risken för att dina ögon drabbas. När vi blir äldre kan vi få ett underskott av vitaminer och spårämnen, därav vikten att tillföra näring.
LÄS OCKSÅ: Omega-3 hjälper mot torra ögon
Kombinationen av vitaminer hade effekt
Två stora och välkända placebokontrollerade ögonstudier, AREDS och AREDS-2, visade att en kombination av antioxidanter, zink, koppar, lutein och zeaxanthin minskade utvecklingen av åldersförändringar i gula fläcken med 27 procent. Sjukdomsförloppet bromsades upp så att ögat inte försämras.
Studierna, som genomfördes av The National Institutes of Health i USA, visade att enskilda vitaminer inte hade samma effekt som kombinationen av dem.
De ämnen som ingick i AREDS-2-studien var:
C-vitamin är en kraftfull antioxidant. Den skyddar cellerna mot oxidativ stress. C-vitamin finns det gott om i nypon, röd paprika, persilja och broccoli.
E-vitamin anses bra för torra ögon och finns i livsmedel som bland annat nötter, avokado och vegetabiliska oljor.
Koppar finns i alla livsmedel men mest i lever och inälvsmat, skaldjur, nötter och kakao. Brist på koppar kan uppstå vid vissa tarmsjukdomar.
Lutein är ett ämne som finns i ögat, och som hjälper till att skydda näthinnan från skadligt UV-ljus. Det finn en del forskning som pekar på att lutein också ger ett skydd mot grå starr.
Zeaxantin finns också redan i våra ögon, och då framförallt i gula fläcken. Zeaxanthin finns i bland annat majs, gojibär, paprika och ägg.
Zink finns redan i höga halter i ögat. Zink finns i bland annat kött, mejeriprodukter, nötter och musslor. Zink verkar kunna motverka grå starr och minska risken för synförändringar.
Av Inger Palm
Källor: Ögonfonden och doktorn.com