Ny forskning: Omega-3 hjälper mot torra ögon

Fakta

Torra ögon... Vad är det?

Patienten klagar på:
Ögontrötthet
Att ögonen känns igenklistrade på morgonen
Främmande kroppskänsla
Skav
Sveda
Klåda
Brännande känsla
Tråddragande sekret
Ljuskänslighet
Dimsyn

Andra orsaker till torra ögon än problem med tårfilm och tårvätska kan vara:

Långvarig kontaktlinsanvändning (särskilt dygnet-runt-linser och hårda linser.)
Långvarig ögonlocksinflammation (så kallad blefarit)
Hornhinnekirurgi
LASIK (ögonoperation.  Cirka 10 procent av de som ögonopererats får problem med torra ögon.)
Diabetes
Vissa virusinfektioner
Åldrande

Övrig ögonhälsa

Vid förändringar i gula fläcken:
– Blåbär, antioxidanter och E-vitamin vet man är bra bland annat för de kroppsegna ämnen som finns i gula fläcken, och är effektivt framför allt när man pratar om förändringar i gula fläcken,

Röda ögon:
– Ät omega-3 som är antiinflammatoriskt. Omega-6 får vi i oss i för stor mängd i förhållande till omega-3 så undvik tillskott som innehåller både omega-3 och omega-6.
– Undvik produkter som clear eyes. Det är enbart kärlsammandragande vilket gör att man enbart maskerar symtomen och låter inflammationen fortgå.
– Näsdroppar i ögonen har samma effekt som Clear eyes. Men detta bör alltså undvikas. Så fort man är "lite röd i ögonen" beror det på någon form av inflammatoriskt tillstånd som bör behandlas.

Skadad hornhinna:
– Undvik värktabletter. Smärtstillande med paracetamol har man sett bromsar läkningen av hornhinnan.
Källa: Fredrik Källmark, Med. dr., Karolinska Institutet

Torra ögon, så kallad hyperosmolaritet, är ett vanligt problem.
Enligt Fredrik Källmark, ögonforskare på Karolinska Institutet, lider cirka 1, 8 miljoner personer i Sverige av problem med torra ögon på ett eller annat sätt. Bland Europas befolkning är siffran 20 procent och i Asien 30 – 50 procent.
– Det är väldigt omfattande. Men en ny studie visar att tillskott med omega-3 reaktiverar de körtlar som fungerar dåligt och hjälper ögat att producera mer tårvätska, berättar han för Kurera.

Fredrik Källmark är medicine doktor och forskare vid Karolinska Institutet. Han är också klinikchef vid Källmarkskliniken, Sveriges enda specialistklinik för torra ögon. Hans forskning är inriktad mot problematiken kring torra ögon, ett problem som idag cirka 20 procent av befolkningen beräknas ha problem med.
– Torra ögon ökar bland annat på grund av problem med störningar i ögats fettkörtlar, berättar Fredrik Källmark som i en ny studie kommit fram till att omega-3 hjälper vid nedsatt körtelfunktion.

► Läs också: Omega-3 mot inflammation

 

Kallas en ögonsjukdom utanför Norden
Torra ögon är ett mycket vanligt bekymmer och ögonsjukvården kan inte ta sig an det. Utanför Norden klassas torra ögon som en ögonsjukdom, berättar Fredrik Källmark.
– I Sverige benämns det bara som ”besvär med torra ögon”, inte som en sjukdom. Söker man hjälp för problemet skickas man till allmänläkare eller apotek. Allmänläkaren har inte tillräcklig kunskap och apoteket rekommenderar bara ögondroppar.
Vilka i värsta fall kan förvärra problemet, berättar han.
– Ögondroppar hjälper inte förutom att det ger en högst tillfällig lindring i upp emot en timme eller så. Dessutom hjälper ögondroppar inte för alla. 45 procent får ingen effekt alls, 40 procent får viss effekt på minskad avdunstning av tårvätska medan 15 procent istället får ökad avdunstning.

Ingen varaktig effekt – måste underhållas
Fredrik berättar att många blir så bra med omega-3 att de helt kan sluta med ögondroppar.
– Med vår forskning vill vi hjälpa på riktigt och siktar mot att hitta en varaktig behandling.
För även om studien visat att tillskott med omega-3 är effektivt för majoriteten av personerna med torra ögon verkar det inte som om det är något varaktigt.
– Nej, det kommer att behöva underhållas. Man måste fortsätta äta omega-3 för att behålla effekten.

► Läs också: Elva myter och missförstånd om omega-3

De körtlar som fungerar blir mer effektiva
– Vi har sett att omega-3 hjälper mot torra ögon. Man vet att omega-3 är antiinflammatorisk och kan stimulera till att boosta de körtlar som fungerar och stimulera de som inte fungerar att åter börja producera fett samt att omega-3 även hjälper tårproduktionen.
Forskningen är revolutionerande, berättar han.
– När vi började fotografera ögonens körtlar såg vi att nya körtlar började komma tillbaka och andra började att fyllas. Det är första gången man har kunnat se det.

Torra ögon ökar infektionsrisken
Torra ögon, är en åkomma som medför vissa risker, berättar Källmark.
– Vid torra ögon förändras tårvätskans struktur och då ökar infektionsrisken. Bland annat på grund av minskad mängd antibakteriella proteiner.

Tårvätska är viktigt för att kunna reglera hornhinnans hydreringsgrad och förändringar i osmolaritet (ett mått på antalet partiklar av upplöst ämne i en liter av en lösning, uttryckt i osmol. Reds. anm.) beroende på avdunstning, säger han och förklarar de vanligaste symptomen.
– Patienter klagar på ögontrötthet, på att ögonen känns igenklistrade på morgonen, på att ögonen skaver, kliar, svider och en brännande känsla, ljuskänslighet, dimsyn.

► Läs också: Inflammation – orsaken till många vanliga sjukdomar

Fredrik Källmark, forskare vid KI.

Fredrik Källmark, forskare vid KI.

Är nedsatt körtelfunktion behandlingsbart?
–  Ja. En 30-årig man med 42,6 procent nedsatt funktion som ”prövat allt” var efter bara två månaders behandling nere i 22,5 procent nedsatt funktion. Till exempel. Vi har kunnat konstatera att de körtlar som finns blir mer aktiva, berättar Fredrik Källmark och fortsätter:
– Man tycker att vår upptäckt är intressant i flera länder, till exempel England.
I studien användes omega-3-tillskottet Pikasol Forte Original.

Fet fisk fungerar också – men tillskott mest effektivt
Fredrik Källmark berättar vidare att det även finns studier som visar på förbättring av problemet med torra ögon för de personer som äter väldigt mycket fet fisk, till exempel lax.
– Men har man fått problem måste man stoppa i sig högre dos än så och då behöver man tillskott, säger han.

Hur mycket omega-3 behöver man?
– Två kapslar a´1000 milligram en gång om dagen räcker bra.

Har själv blivit hjälpt
Fredrik Källmark tillhör själv de 20 procent av populationen som har problem med torra ögon. Även han har börjat att äta dagliga tillskott.
– Varje morgon har jag brukat få blinka mycket och det har ibland tagit mig 20 minuter innan ögonen känns normala. De har känts igenklistrade.  Jag har blivit mycket bättre.

► Läs också: Gurkmeja – naturligt antiinflammatorisk

 Av Isabelle G Hedander

Fakta

Torra ögon... Vad är det?

Patienten klagar på:
Ögontrötthet
Att ögonen känns igenklistrade på morgonen
Främmande kroppskänsla
Skav
Sveda
Klåda
Brännande känsla
Tråddragande sekret
Ljuskänslighet
Dimsyn

Andra orsaker till torra ögon än problem med tårfilm och tårvätska kan vara:

Långvarig kontaktlinsanvändning (särskilt dygnet-runt-linser och hårda linser.)
Långvarig ögonlocksinflammation (så kallad blefarit)
Hornhinnekirurgi
LASIK (ögonoperation.  Cirka 10 procent av de som ögonopererats får problem med torra ögon.)
Diabetes
Vissa virusinfektioner
Åldrande

Övrig ögonhälsa

Vid förändringar i gula fläcken:
– Blåbär, antioxidanter och E-vitamin vet man är bra bland annat för de kroppsegna ämnen som finns i gula fläcken, och är effektivt framför allt när man pratar om förändringar i gula fläcken,

Röda ögon:
– Ät omega-3 som är antiinflammatoriskt. Omega-6 får vi i oss i för stor mängd i förhållande till omega-3 så undvik tillskott som innehåller både omega-3 och omega-6.
– Undvik produkter som clear eyes. Det är enbart kärlsammandragande vilket gör att man enbart maskerar symtomen och låter inflammationen fortgå.
– Näsdroppar i ögonen har samma effekt som Clear eyes. Men detta bör alltså undvikas. Så fort man är "lite röd i ögonen" beror det på någon form av inflammatoriskt tillstånd som bör behandlas.

Skadad hornhinna:
– Undvik värktabletter. Smärtstillande med paracetamol har man sett bromsar läkningen av hornhinnan.
Källa: Fredrik Källmark, Med. dr., Karolinska Institutet

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

ensam man sedd bakifrån går mitt i väg i regn

”Mineralet litium skulle kunna förbättra den mentala folkhälsan radikalt”

Mental hälsa

I början av året skrev Pehr-Johan Fager en krönika om mineralet litium. Kurera fick så mycket läsarfrågor på det inlägget, och blev själva så nyfikna, att vi ville följa upp det med en längre intervju. Det gör vi här. "Trots att man visat att litium har viktig betydelse för allt levande har det fastnat i facket för läkemedel. Det gör att man inte får sälja litium som kosttillskott, inte ens i doser hundra gånger lägre än läkemedelsdosen. Det är synd eftersom mineralet skulle kunna förbättra den mentala folkhälsan radikalt. Studier visar till exempel att man i områden med mer litium i dricksvattnet har lägre frekvens av självmord", säger Pehr-Johan, kemist och författare till boken ”Litium – det nya hälsomineralet”. 

Peter Wilhelmsson

Du är vad du äter

Krönikan

Vi har alla hört uttrycket ”Du är vad du äter”. Det är en bra påminnelse för att motivera människor att äta bättre, men är samtidigt en grov förenkling av verkligheten. ”Du är vad du äter, smälter och absorberar” är en mer korrekt påminnelse om att det är viktigt att både äta bättre och smälta maten bättre för en optimal hälsa. Här är min detaljerade topp 12-lista för att öka medvetenheten om hur intag av livsmedel påverkar din hälsa.

Karl Dyall i danspose

Karl Dyall om vägen tillbaka från sin svåra tid – och om sin nya kärlek…

Hälsoprofilerna berättar

Karl Dyall är ex-dansaren som skadade sig mitt under en föreställning och sedan botade sin smärta med crossfit. Han blev så biten att han till och med skrev en bok om den högintensiva träningsformen och startade ett crossfit-gym. För Kurera berättar han om vägen tillbaka, hur han håller sig ung och om tilliten till så kallad supernäring. – Jag har privilegiet att ha en fru som är näringsterapeut så jag är väl medveten om vilken roll kost, tillskott och så kallad superfoods kan spela, säger han till Kurera.

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.