Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

sommarfin kvinna

Näringen som får din hy att stråla

Att skönhet kommer inifrån, det har vi vetat länge. Det finns en hel del näringsämnen som får din hy att se bättre ut. Här är några vitaminer och mineraler som ger det lilla extra till huden.

1. A-vitamin

A-vitamin används ofta vid behandling av akne. Det har en stärkande effekt på hud och slemhinnor. A-vitamin är fettlösligt och ska därför intas i rätt mängd. Ett säkert sätt att tillgodogöra sig A-vitamin är äta karotenoider, exempelvis betakaroten som i kroppen kan omvandlas till A-vitamin i mån av behov. A-vitaminsyra används även i en del hudkrämer för att behandla olika hudbesvär.

 

2. B-vitamin

Det finns flera olika B-vitaminer, och många av dem är viktiga för hyn. Vitamin B2 är involverad i flera av hudens processer, däribland cellförnyelse, reparation och sårläkning. Ett klassiskt symptom för B2-brist är återkommande sprickor i mungiporna. Vitamin B3 kan öka cirkulationen i huden och förbättra näringstillförseln. Även vitamin B5 återfinns i huden. Tillskott i högre doser har visat på god effekt för huden, särskilt vid akne.

LÄS OCKSÅ: 3 tips för starka och snygga naglar

3. Betakaroten

Betakaroten är en viktig antioxidant, allra minst för huden. Betakaroten ingår i många solprodukter just för dess skyddande effekt mot solskador. Betakaroten främjar även hudens pigmentering vilket gör att huden får en djupare och bättre solbränna.

4. Biotin

Biotin är även känt som vitamin H, och det ingår i vissa produkter för hår, hud och naglar. Biotin reglerar omsättningen av B-vitaminer i kroppen, vilket har en betydelse för frisk hud. Bristsymptom för biotinbrist är bland annat dermatit, som är en inflammation i huden som orsakar eksem och fjällande hud. Även håravfall är vanligt vid biotinbrist.

5. C-vitamin

Många förknippar C-vitamin med förkylningar, men C-vitamin är också viktigt för huden då det bland annat krävs för bildandet av hudens byggstenar kollagen. C-vitamin fungerar även som en stark antioxidant som skyddar huden från solskador och för tidigt åldrande.

LÄS OCKSÅ: Därför behöver din kropp kisel

6. E-vitamin

E-vitamin är en stark antioxidant som skyddar huden mot fria radikaler som kan orsaka förtidigt åldrande hud. E-vitamin är bra att smörja utvärtes på ärr, sår och brännskador som då kan läka snabbare och bättre. Vetegroddsolja är exempelvis rikt på E-vitamin.

 

7. Kisel

Kisel är ett mineral som stärker hår, hud och naglar. Mineralet är en av beståndsdelarna i kollagen som är en viktig byggsten i huden. Vid brist på kisel försämras hudens elasticitet, våra naglar blir sköra och håret kan se livlöst och trött ut.

8. Zink

Det är vanligt att ha zinkbrist, och huden är ett av de rikaste organen på zink. Zink är viktigt för sårläkningen och cellförnyelse i huden.  Akne och eksem kan bli bättre med zink. Balansen mellan zink och koppar påverkar också vår hormonbalans som reglerar talgkörtlarnas produktion av fett i huden.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fyra vänner ler och håller om varandra

Psykologen: så hittar och behåller du goda vänner

Mental hälsa

Forskning visar tydligt att starka relationer till andra gör oss lyckliga och ger längre och friskare liv. Ändå har vi en förmåga att underskatta och bortprioritera våra vänner. Men vad kännetecknar en god vänskapsrelation? Och hur skapar vi och bibehåller goda vänskaper över tid?  Bokaktuella psykologen Frida Andersson svarar.

Tareq Taylor

Tareq Taylor: ”Jag blev sjuk av skräpmat”

Hälsa

Vare sig mobbingen i barndomen, för mycket skräpmat eller en bruten nacke har kunnat stoppa Tareq Taylor från att leva sin dröm – att vara ”njutningsleverantör”, som han själv kallar kockyrket. Hans önskan är att beröra i allt han gör och få folk att må bra. Men han vill se en ny definition av begreppet hälsa.                           

Rotfruktslasagne med bönor

Tareq Taylors enkla rotfruktslasagne

Recept

Rotfrukter hör hösten till, och lasagne är både perfekt vardagsmat och rejäl "comfort food" när vinden viner utanför knuten. Denna smakrika vegetariska lasagne är signerad tv-aktuella stjärnkocken Tareq Taylor.

De har startat en klubb som motverkar utbrändhet

Mental hälsa

Många av oss  försöker hinna med "allt" i en hektisk vardag, och har samtidigt glömt hur man har en hobby, är kreativ och "leker" som vuxen. Vi tappar kontakten med oss själva och andra och hittar inte ro och livsbalans. Det ville Julia Hagnäs och Lindsay Hedenskog ändra på och startade något som de själva behövde – en klubb som motverkar utbrändhet.

 

 

Montage: Lotta Lagerberg och närbild på dansande fötter

Krönika: “Du passar inte in här!”

Krönikan

Det här är den sista delen i en krönikeföljetong, där vi fått följa Lotta Lagerberg på sin dansskola för 40-plussare under coronapandemin. På dag tre kommer hon till en avgörande insikt. Med dessa krönikor vill Lotta belysa gruppdynamik, utanförskap och fenomenet "vi och dom".

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

tonåring avvisar förälder

Guiden som ska minska på bråken mellan tonåringar och föräldrar

Barn

När tonåringar bråkar är det en form av frigörelse från föräldrarna i kombination med hormonsvängningar och kroppsliga förändringar. Men tonårsbråken är inte alltid lätt för föräldrarna. Därför har organisationen Mind och Apoteket hjärtat tagit fram en guide som ska göra det lättare att navigera när bråken uppstår.

 

 

Dansgrupp

Krönika: “Att våga ta sin plats”

Krönikan

I denna krönika, som är andra delen av tre i en krönikeföljetong, får vi följa Lotta Lagerberg på dag två av sin dansskola för 40-plussare, där hon kämpar för att våga ta sin plats i en redan sammansvetsad grupp. Med sina krönikor vill Lotta belysa problem som utanförskap, utfrysning och "vi och dom".

flicka gränser i sand

Bakterier bygger barns immunförsvar

Barn

Det är viktigt med god handhygien, speciellt i dessa virus- och pandemi-tider. Men det finns faktiskt gånger vi kan stanna upp och tänka efter runt handhygien. För att barn ska kunna utveckla ett starkt immunförsvar krävs att de blir utsatta för mikrober av olika slag.

kvinna tränar framför datorn

Så här lätt får du en starkare kropp

TRÄNING

Efter att vi passerat 45 förändras kroppen och utsätter man inte den för påfrestningar så tappar du lättare muskulatur. Det påverkar oss på så sätt att vi orkar mindre,  får en sämre balans och därmed riskerar att göra illa oss om vi ramlar.  Det är viktigt att se till att belasta musklerna. Har du ett stillasittande jobb och inte cyklar eller går till ditt arbete bör du lägga in tre styrkepass i veckan samt se till att röra på dig en halvtimma varje dag.

ung glad kvinna sträcker upp händerna

D3 och zink minskar risken att insjukna i covid-19

Hälsa

Nya analyser visar att risken för att insjukna i covid-19 ökade med 90 procent vid brist på D3 och zink. Rapporten visade också att D3 och zink ger ett starkt skydd mot svårare symtom för den som insjuknat i covid-19. Det skriver Nordic Nutrition Councils på sin hemsida.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

Mat som mättar under hösten

Kost

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

 

Närbild på rinnande duschmunstycke

Att skippa duschen – bra eller dåligt?

Hud

Begreppet "no shower" har blivit en stor och lite oväntad trend i Hollywood. Det handlar om att vänta tills man luktar illa, eller tills man är smutsig, innan man duschar. Men det är inte så tokigt som det låter, här förklarar vi varför!

Närbild på kroppar av medelålders kvinnor som dansar i danssal

Krönika: “När vi blir så där onödigt rädda”

Krönikan

Lotta Lagerberg längtade efter att få göra något som fyller henne med glädje i pandemin och anmälde sig till en dansskola för 40-plussare. Med denna krönika – den första av totalt tre i en följetong – vill Lotta belysa det som hon först trodde var covid-rädsla, men som visade sig handla om något annat och allt för vanligt: utfrysning.