Annons
Annons

Näsandning har gynnsam effekt på minne och inlärning

Forskare från Karolinska Institutet har visat att vi minns lukter bättre när vi andas genom näsan i stället för med munnen. Anders Olsson grundare av Medveten andning är inte förvånad.

Redaktionen

3 november, 2018
Näsandning har gynnsam effekt på minne och inlärning
Dela inlägget

Forskare från Karolinska Institutet har visat att vi minns lukter bättre när vi andas genom näsan i stället för med munnen. Anders Olsson grundare av Medveten andning är inte förvånad.

I ett experiment som utfördes på Karolinksa institutet fick försökspersoner lukta på tolv lukter som de ombads att memorera. Därefter fick de under en timmes tid antingen andas genom näsan eller genom munnen. När timmen var över exponerades de för lukterna igen, men även tolv nya lukter, och fick till uppgift att avgöra om lukten de kände kom från inlärningstillfället eller om det rörde sig om en ny.

Resultatet visade att de som andats genom näsan under perioden mellan inlärning och igenkänning mindes lukterna bättre. Detta förvånar knappast Anders Olsson som länge förespråkat näsandning.

Vad är dina tankar när du hör detta?
– Det är verkligen kul att mer forskning görs för att få upp ögonen för betydelsen av att andas genom näsan. Särskilt med tanke på att kunskapen inom sjukvården är eftersatt, bland annat på grund av att det är svårt att få forskningsanslag för att forska på näsan.

Bättre minne vid inandning
För några år sedan gjordes emellertid en studie på Northwestern University Feinberg School of Medicine som påminner om den aktuella studien, där man fann att det är en dramatisk skillnad i hjärnaktiviteten i amygdala och hippocampus vid inandning jämfört med utandning. Områden förknippade med lukt, känslor och minne. Studien visade att deltagarna kände igen rädda ansiktsuttryck snabbare och hade bättre minne när de såg bilderna vid inandning jämfört med utandning. Det gällde enbart vid inandning genom näsan, inte munnen.

LÄS OCKSÅ: Nötter – bra för knoppen och resten av kroppen

”Vårt mest underskattade organ”
Näsan är menar Anders vårt mest underskattade organ och dess betydelse för vår hälsa är enligt honom av största vikt. Som exempel nämner han att de som har problem med trång näsa kan få näsgångarna vidgade genom ett kirurgiskt ingrepp. En operation som innebär att man borrar upp större hål i näsan för att luften lättare ska kunna passera. Något som riskerar att få långtgående negativa effekter menar Anders.
– Anledningen till att vi andas är ju för att syresätta kroppen. Och för att syret i inandningsluften effektivt ska kunna föras över till blodet för vidaretransport ut i kroppen behövs ett visst tryck i lungorna. Men om trycket sänks så faller alveolerna i lungorna ihop, vilket gör det svårare för syret att föras över till blodet.

Det är just detta som riskerar att inträffa när näsgångarna förstoras, luften från lungorna flödar ut alltför lätt och trycket i lungorna sänks. Samma sak sker om vi går omkring med öppen mun förklarar Anders.

LÄS OCKSÅ: Vill du hålla dig frisk? Andas djupt!

Empty nose syndrome
Enligt Anders vittnar många som borrat upp näsgångarna om mentala problem, trötthet och svårighet att sova. Fenomenet, som kallas ENS, Empty Nose Syndrome, är dock än så länge relativt okänt förklarar han.
– Nyligen deltog jag i en andningsstudie på ENT Research Center på Stanford i USA, under ledning av Dr Nayak. Dr Nayak är en av endast ett fåtal kirurger i världen som hjälper patienter med ENS, genom att sätta in ett implantat så att näsan börjar fungera normalt igen, vilket ökar trycket i lungorna och förbättrar syresättningen.

Vilka andra effekter tror du kommer beläggas vetenskapligt härnäst?
– Jag tror, och hoppas, att kopplingen mellan andning och sömn kommer beforskas mer. Vår sömn är otroligt viktig, vilket fler börjar uppmärksamma.

Sover med tejpad mun
Såväl försämrad sömn som för få sömntimmar kopplas till en mängd hälsoproblem, problem med inlärning, trötthet och koncentrationssvårigheter dagtid. förklarar Anders.
– Det finns dock väldigt få studier som tittat närmare på hur andningen påverkar sömnkvalitén, exempelvis den livsviktiga djupsömnen.
Anders förordar att vi ska tejpa munnen på natten med en särskild tejp för att säkerställa att munnen är stängd och vi bara andas genom näsan, något han menar har gynnsam inverkan på sömnkvaliteten.

LÄS OCKSÅ: Sänk stressen med hjälp av andningen

Testade att munandas i studie
I studien på Stanford som Anders nyligen deltog i, testade han att enbart andas genom munnen under ett antal dagar, istället för genom näsan som han gör i vanliga fall.
– Det var en intressant studie. Den pågick under tre veckor och det var oerhört lärorikt.
Anders berättar att de först blockade näsan i 10 dygn, så att de bara kunde andas genom munnen och resultaten lät inte vänta på sig.
– Sömnen blev väldigt dålig. Jag vred och vände mig, vaknade ofta, låg vaken, var torr som en öken i munnen, sov längre och vaknade trots detta uttröttad. I snitt snarkade jag nästan tre timmar per natt.

Märkte snabbt en försämring
Anders berättar att han till en början hade en hel del energi trots dålig sömn. Men att det var en mer stressig form av energi. Efterhand blev han tröttare och påverkad mentalt. Även matvanorna påverkades då Anders tappade både lukten och aptiten och Anders som i normala fall äter hälsosamt kände ett ökat sug efter sött.
– De sista fyra dagarna åt jag glass och choklad varje dag.

När Anders återgick till tejpad mun och näsandning förbättrades sömnen omgående.
– Jag snarkade mindre än 10 minuter per natt. Min mentala hälsa och matsmältning förbättrades också och sockersuget sjönk undan för undan.

Vad sker i hjärnan när vi andas
Nästa steg för forskarna på Karolinska Institutet är att ta reda på vad som verkligen sker i hjärnan under andningen och hur det i sin tur är kopplat till minne.

Av Nina Törmark

Källa: Forskning.se och Svt.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons