I förkylningstider eller om du får nästäppa eller rinnsnuva av allergi så kan nässköljning med koksaltlösning i en kanna vara bra för att lindra och förebygga besvär. Så här gör du!
Visste du att näsan inte bara är vårt luktorgan – den både fuktar, filtrerar och värmer också den luft som vi andas in. Att skölja näsan med koksaltlösning i en näskanna är ett gammalt knep som kan lindra symtom och förebygga besvär i dina övre luftvägar.
LÄS OCKSÅ: “Jag har inte varit förkyld på flera år”
Kan lindra besvär vid influensa
När du sköljer igenom näsan så spolar du bort allergiframkallande ämnen från till exempel kvalster, pälsdjur och pollen som fastnat på näsans slemhinna och flimmerhår. Det finns även studier som tyder på att koksalt har antiinflammatoriska effekter. Nässköljning kan lindra besvär både vid förkylning och influensa då det rengör näsan från slem/snor. Och till skillnad från nässpray har koksaltlösning inga kända biverkningar.
Det är helt ofarligt att skölja näsan, så länge du inte använder för starkt, koncentrerat saltvatten. Det finns särskilda nässköljare/kannor att köpa på apotek och i hälsokostaffärer, och koksaltlösningen kan du lätt blanda själv. Vissa nässköljare har även egna medföljande, färdigblandade saltförpackningar.
LÄS OCKSÅ: Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk
Så här sköljer du näsan:
- Undvik att slemhinnorna i näsan blir irriterade genom att låta vattnet ha samma salthalt som kroppen, 0,9 procent. Det får du genom att blanda 1 tesked vanligt bordssalt med en halv liter (5 dl) kranvatten. Det är behagligast om vattnet är kroppstempererat, det vill säga fingervarmt.
- Blanda saltvatten i en näskanna och se till att saltet löser upp sig ordentligt.
- Stå vid ett handfat och stick in pipen i din ena näsborre. Böj huvudet och överkroppen framåt och vrid huvudet lite åt sidan och låt kannan följa med. Låt vattnet rinna från ena näsborren till den andra medan du andas lugnt genom munnen. Vattnet rinner då genom ett hålrum i den vägg som annars separerar näsborrarna.
- När ungefär hälften av vattnet har runnit igenom, snyt dig lätt genom den sköljda näsborren.
- Upprepa samma sak i den andra näsborren.
LÄS OCKSÅ: Forskning: Röd solhatt halverar risken för influensa
Kranvatten går oftast bra
Om du är på en plats där kranvattnet har god kvalitet, som det generellt har här i Sverige, så går det bra att använda vatten direkt från kranen. Men låt det rinna en stund, en halv till en minut innan du fyller kannan. I länder och på platser med sämre kvalitet och med högre klorhalt rekommenderas det att koka vattnet först och låta det svalna.
Källa: Astma och allergilinjen
Av Carolina Eriksson