Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

porträttbild kvinna

Foto: Peter Erlandsson

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Camilla Eide

Ålder: 40 år.
Bor: I villa i Kristianstad.
Gör: Butiksbiträde.
Familj: Maken Fredrik och sonen Love, sex år.
Så mår jag bra: Träning i alla former. Just nu löpträning och styrketräning i hemmagymmet.

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

Camilla har alltid gillat att ha en aktiv livsstil och tränar bland annat styrketräning fyra gånger i veckan. 

– De senaste åren har jag också löptränat. Det gör egentligen ingenting vad jag tränar, bara att jag tränar. Jag har alltid tyckt att träning är roligt, säger Camilla.

 

När coronapandemin kom ville inte Camilla och hennes man, som också styrketränar, gå till gymmet. Då fick bilen maka på sig från garaget och nu finns där ett komplett gym.

– Vi har investerat en hel del i hemmagymmet och jag tränar på morgonen före jobbet. Min man tränar på kvällen och att ha gymmet hemma spar ju tid, även om vi inte hade jättelångt till träningslokalen tidigare, berättar Camilla.

LÄS OCKSÅ: Inflammation i munnen ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar

Lade till C-vitamin
Intresset för träningen har förstås gjort att Camilla är noga med vad hon äter. Hon är allätare, medan maken Fredrik kör en LCHF-diet och sonen Love, som är väldigt kräsen, äter det Camilla lagar.

– Jag är ingen hälsofanatiker, men försöker hålla en bra balans. Vi äter mycket sallad och rena proteinkällor som kött, fisk och fågel. Och kanske det viktigaste av allt – jag försöker vara en god förebild för vår son. Jag äter glass med honom för att allt ska vara normalt. Jag vill ge Love en bra syn på mat, men också på träning. Idag har barn i mycket större utsträckning ett komplicerat förhållande till mat och det vill jag undvika. 

Camilla kompletterar kosten med B- och D-vitamin. På senare år har hon lagt till Astaxin, och det för att hålla förkylningar borta men också för att det är lite lättare att bygga muskler samt att återhämtningen sker snabbare efter träning med den immunstärkande algprodukten.

 

För ungefär ett år sedan lade hon också till Ester-C. Det är en patenterad form av C-vitamin som enligt studier stannar kvar i kroppens celler under ett helt dygn. Det är vanligt att produkter som innehåller kalciumaskorbat eller askorbinsyra lämnar kroppen efter sex till åtta timmar. 

LÄS OCKSÅ: Hjärtläkaren: Mer C-vitamin kan kraftigt förbättra din hälsa

Elaka virus
Camilla jobbar som butiksbiträde på en inredningsbutik i Kristianstad, och träffar mycket folk på dagarna. Det gör att hon exponeras för virus och bakterier. Och lägg där till de aggressiva förkylningarna som cirkulerar på förskolan. Att se till att ha ett starkt immunförsvar är därför högt prioriterat. När Camilla tillsatte ett extra aktivt C-vitamin tyckte hon att hon kände skillnad.

– Jag har känt mig starkare, men jag äter ju fler tillskott så det är svårt att säga exakt vad och vilket kosttillskott som har gjort mig piggare. Troligen är det en kombination av allt jag gör. Träningen bidrar ju också till ett starkt försvar, säger Camilla och tillägger:

– Love bar med sig virus från dagis, och smittade min man, men jag klarade mig. Nu sedan Fredrik började ta C-vitamintillskottet har han inte varit förkyld. Där är kopplingen tydligare än vad den varit för mig.

LÄS OCKSÅ: Vad alla borde veta om C-vitamin

Fyller en rad funktioner i kroppen
C-vitamin är en antioxidant som kroppen inte kan tillverka själv. Den behöver vi få i oss via kosten eller tillskott. Det finns rikligt med C-vitamin i bland annat citronskal, grönkål, havtorn, persilja, pepparrot, vitkål och färsk chilipeppar.

 

Bindväv, slemhinnor och blodkärlsväggar mår bra av vitamin C. Immunförsvaret stärks, cellförnyelsen får stöd, och även våra tänder och leder främjas av askorbinsyra. Det behövs dock fler antioxidanter för att kroppen ska kunna försvara sig mot fria radikaler. Att lägga till exempelvis betakaroten, glutation och E-vitamin är ett bra skydd mot oxidation.

– När jag började styrketräna så lyfte jag tyngre vikter för att forma kroppen och bli stark, men i takt med att jag blivit äldre så har mitt fokus varit på att hålla mig frisk för att orka med vardagen. Dessutom minskar ju skaderisken om man inte lyfter så tungt. 

– Jag har haft tur och klarat mig ifrån skador och jag har faktiskt aldrig blivit sjuk i influensa. Förkylningar kan jag få, men det är väldigt sällan. Det beror nog på att jag har ett starkt fokus på hälsan och att må bra.

Av Inger Palm


Camilla Eide

Ålder: 40 år.
Bor: I villa i Kristianstad.
Gör: Butiksbiträde.
Familj: Maken Fredrik och sonen Love, sex år.
Så mår jag bra: Träning i alla former. Just nu löpträning och styrketräning i hemmagymmet.

Ester-C

Vattenlösliga vitaminer som B- och C-vitaminer har begränsad lagringstid i kroppen. Studier visar att Ester-C lagras längre i kroppen än vanlig askorbinsyra eller kalciumaskorbat. Dessutom har Ester-C ett högre upptag.  ”Vanlig” askorbinsyra minskar efter fyra timmar och är oftast borta ur kroppen efter cirka åtta timmar. Ester-C stannar i över ett dygn i kroppen. Vita blodkroppar med högt C-vitamininnehåll ger tydligare immunfunktion än de med låga nivåer, därför är det bra att bibehålla vitamin C- i kroppen. Tillskottet är gjort på majs som är GMO-fri. Glukosen i majs är en del av fermenteringsprocessen där askorbinsyra bildas. Framställningsprocessen gör den därmed skonsam för magen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinnoansikte

Boosta huden inifrån med kollagen

Hälsa

Att vilja ta hand om sig själv handlar inte om fåfänga eller att inte acceptera tidens gång. Alla åldras vi, men frågan är hur. När vi tar hand om vårt inre, då syns det i det yttre. När ålderstecknen börjar ta form i ansiktet finns det ett viktigt ämne som kan bromsa upp nedbrytningen från insidan. Har du hört talas om marint kollagen av typ 1?

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

kvinna med långt hår

Hälsan syns i ditt hår

Hälsa

Kroniska besvär och obalanser kan vara svåra att upptäcka för sjukvården. Men en bit av ditt hår kan ge svar. En hårmineralanalys läser av 36 mineraler, spårämnen och metaller i din kropp. Kurera har pratat hår och hälsa med näringsmedicinare Ulrika Sunnerheim-Dahlman som gjort tusentals analyser de senaste 20 åren.

 

Montage: kvinnlig modell och fyra brun utan sol-produkter

Skönhetspanelen testar: Brun utan sol

Hud

Många av oss tycker om att se fräscht solkyssta ut på sommaren – men vill samtidigt helst undvika de skadliga UVA-strålarna från solen. Ett smidigt och hälsosammare sätt är att använda en ekologisk brun utan sol-produkt!

 

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

 

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.