Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

porträttbild kvinna

Foto: Peter Erlandsson

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Camilla Eide

Ålder: 40 år.
Bor: I villa i Kristianstad.
Gör: Butiksbiträde.
Familj: Maken Fredrik och sonen Love, sex år.
Så mår jag bra: Träning i alla former. Just nu löpträning och styrketräning i hemmagymmet.

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

Camilla har alltid gillat att ha en aktiv livsstil och tränar bland annat styrketräning fyra gånger i veckan. 

– De senaste åren har jag också löptränat. Det gör egentligen ingenting vad jag tränar, bara att jag tränar. Jag har alltid tyckt att träning är roligt, säger Camilla.

 

När coronapandemin kom ville inte Camilla och hennes man, som också styrketränar, gå till gymmet. Då fick bilen maka på sig från garaget och nu finns där ett komplett gym.

– Vi har investerat en hel del i hemmagymmet och jag tränar på morgonen före jobbet. Min man tränar på kvällen och att ha gymmet hemma spar ju tid, även om vi inte hade jättelångt till träningslokalen tidigare, berättar Camilla.

LÄS OCKSÅ: Inflammation i munnen ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar

Lade till C-vitamin
Intresset för träningen har förstås gjort att Camilla är noga med vad hon äter. Hon är allätare, medan maken Fredrik kör en LCHF-diet och sonen Love, som är väldigt kräsen, äter det Camilla lagar.

– Jag är ingen hälsofanatiker, men försöker hålla en bra balans. Vi äter mycket sallad och rena proteinkällor som kött, fisk och fågel. Och kanske det viktigaste av allt – jag försöker vara en god förebild för vår son. Jag äter glass med honom för att allt ska vara normalt. Jag vill ge Love en bra syn på mat, men också på träning. Idag har barn i mycket större utsträckning ett komplicerat förhållande till mat och det vill jag undvika. 

Camilla kompletterar kosten med B- och D-vitamin. På senare år har hon lagt till Astaxin, och det för att hålla förkylningar borta men också för att det är lite lättare att bygga muskler samt att återhämtningen sker snabbare efter träning med den immunstärkande algprodukten.

 

För ungefär ett år sedan lade hon också till Ester-C. Det är en patenterad form av C-vitamin som enligt studier stannar kvar i kroppens celler under ett helt dygn. Det är vanligt att produkter som innehåller kalciumaskorbat eller askorbinsyra lämnar kroppen efter sex till åtta timmar. 

LÄS OCKSÅ: Hjärtläkaren: Mer C-vitamin kan kraftigt förbättra din hälsa

Elaka virus
Camilla jobbar som butiksbiträde på en inredningsbutik i Kristianstad, och träffar mycket folk på dagarna. Det gör att hon exponeras för virus och bakterier. Och lägg där till de aggressiva förkylningarna som cirkulerar på förskolan. Att se till att ha ett starkt immunförsvar är därför högt prioriterat. När Camilla tillsatte ett extra aktivt C-vitamin tyckte hon att hon kände skillnad.

– Jag har känt mig starkare, men jag äter ju fler tillskott så det är svårt att säga exakt vad och vilket kosttillskott som har gjort mig piggare. Troligen är det en kombination av allt jag gör. Träningen bidrar ju också till ett starkt försvar, säger Camilla och tillägger:

– Love bar med sig virus från dagis, och smittade min man, men jag klarade mig. Nu sedan Fredrik började ta C-vitamintillskottet har han inte varit förkyld. Där är kopplingen tydligare än vad den varit för mig.

LÄS OCKSÅ: Vad alla borde veta om C-vitamin

Fyller en rad funktioner i kroppen
C-vitamin är en antioxidant som kroppen inte kan tillverka själv. Den behöver vi få i oss via kosten eller tillskott. Det finns rikligt med C-vitamin i bland annat citronskal, grönkål, havtorn, persilja, pepparrot, vitkål och färsk chilipeppar.

 

Bindväv, slemhinnor och blodkärlsväggar mår bra av vitamin C. Immunförsvaret stärks, cellförnyelsen får stöd, och även våra tänder och leder främjas av askorbinsyra. Det behövs dock fler antioxidanter för att kroppen ska kunna försvara sig mot fria radikaler. Att lägga till exempelvis betakaroten, glutation och E-vitamin är ett bra skydd mot oxidation.

– När jag började styrketräna så lyfte jag tyngre vikter för att forma kroppen och bli stark, men i takt med att jag blivit äldre så har mitt fokus varit på att hålla mig frisk för att orka med vardagen. Dessutom minskar ju skaderisken om man inte lyfter så tungt. 

– Jag har haft tur och klarat mig ifrån skador och jag har faktiskt aldrig blivit sjuk i influensa. Förkylningar kan jag få, men det är väldigt sällan. Det beror nog på att jag har ett starkt fokus på hälsan och att må bra.

Av Inger Palm


Camilla Eide

Ålder: 40 år.
Bor: I villa i Kristianstad.
Gör: Butiksbiträde.
Familj: Maken Fredrik och sonen Love, sex år.
Så mår jag bra: Träning i alla former. Just nu löpträning och styrketräning i hemmagymmet.

Ester-C

Vattenlösliga vitaminer som B- och C-vitaminer har begränsad lagringstid i kroppen. Studier visar att Ester-C lagras längre i kroppen än vanlig askorbinsyra eller kalciumaskorbat. Dessutom har Ester-C ett högre upptag.  ”Vanlig” askorbinsyra minskar efter fyra timmar och är oftast borta ur kroppen efter cirka åtta timmar. Ester-C stannar i över ett dygn i kroppen. Vita blodkroppar med högt C-vitamininnehåll ger tydligare immunfunktion än de med låga nivåer, därför är det bra att bibehålla vitamin C- i kroppen. Tillskottet är gjort på majs som är GMO-fri. Glukosen i majs är en del av fermenteringsprocessen där askorbinsyra bildas. Framställningsprocessen gör den därmed skonsam för magen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

 

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?