Vad alla borde veta om C-vitamin

Du känner en förkylning komma smygande så du sträcker dig efter burken med C-vitamin.
Men – kommer den att göra någon nytta?
Det, och en hel del annat, får du reda på här.
Men ett är i alla fall säkert: om fler förstod vikten av detta underskattade vitamin skulle vi ha en betydligt vitalare befolkning.

Japp, C-vitamin lindrar förkylning. Ditt immunförsvar behöver verkligen vitaminet för att fungera som det ska. Kosttillskott med vitamin C kan både förkorta en förkylning eller lindra dess symtom. Framför allt för den som var smart nog att ta dem innan sjukdomen bröt ut.
Nedan får du veta mer om vad det fantastiska C-vitaminet kan göra för nytta för din kropp.

► Läs också: Barn som får probiotika mindre benägna att bli sjuka – och får kortare sjukdomsförlopp

 

C-vitamin….

1. Förhindrar cellskador
C-vitamin hjälper dig också att bli av med kemikalier som skadar dina celler och DNA. Den betraktas som en antioxidant, vilken neutraliserar “fria radikaler” i kroppen som skapats av föroreningar, cigarettrök, solljus och strålning. Mer C-vitamin kan bidra till att många delar av kroppen fungerar som de ska under längre tid och skyddar dig från sjukdomar, inklusive Alzheimers och cancer.

Läs också: Cancer vs antioxidanter

2. Bygger hud, ben, muskler och mer
Din kropp skulle falla sönder utan proteinet kollagen. Kollagenfibrer twist runt varandra för att bilda byggnadsställningar för dina ben, brosk, hud och muskler (inklusive hjärtat). De är också i ledband, senor och blodkärl. Du behöver kollagen för att växa nya huden och gör ärrvävnad när du får klippa och att hålla huden från att få rynkor. Och din kropp kan inte göra kollagen utan vitamin C.

► Läs också: Det visste du inte om C- vitamin

3. Boostar hjärnans kapacitet att tillverka och balansera dina signalsubstanser
Du behöver C-vitamin för att kunna tillverka viktiga hormoner som sedan transporterar olika signaler från hjärnan runt om hela din kropp. Dessa hormoner inkluderar serotonin, dopamin, adrenalin och noradrenalin och påverkar ditt humör, minne, motivation och hur du känner smärta. Till exempel spelar serotonin en viktig roll när det gäller att bibehålla en normal sömn. Det är också vad vanliga mediciner mot depression, så kallade SSRI-preparat, hjälper till med.
Läs mer om vad de olika hormonerna gör här.

4. Hjälper till bibehålla god ögonhälsa och syn
Vitamin A i morötter är inte det enda som är bra för ögonen. Vissa studier visar även att C-vitamin kan bromsa, bland annat, åldersrelaterad makuladegeneration från att bli sämre, dock utan att kunna förhindra själva sjukdomen. Andra studier tyder på ett samband mellan C-vitamin och en lägre risk för gråstarr. Bland annat. Läs mer om hur du skyddar ögonen med rätt näring här.

5. Motverkar (och krigar mot) cancer
Mycket höga doser av vitamin C, i synnerhet intravenöst, kan bromsa tillväxten och spridningen av cancerceller. Det kan även göra att cellgifter och strålning fungerar bättre. Det kan hjälpa dig att må bättre och göra att du får färre biverkningar. Men det kan också göra behandlingar mindre effektiva, rapporterar WebMD och skriver också att USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet FDA (som ansvarar för bland annat kosttillskott och läkemedel) inte har godkänt C-vitamin som en cancerbehandling. De rekommenderar därför sina läsare att kontrollera med sin läkare för att se om C-vitaminbehandling är något för dem.

Läs också: Hjärtläkaren: Mer C-vitamin kan kraftigt förbättra din hälsa

6. Finns i frukt och bär
Titta gärna även bortom de vanliga apelsinerna, grapefrukterna, citronerna och limen. Bär, som jordgubbar, blåbär, hallon och tranbär och är också bra källor. Likaså papaya, kiwi, ananas, plommon och melon. Även bananer, äpplen och päron innehåller viss mängd C-vitamin.
Tänk färsk och rå – och känn till C-vitaminet bryts ner ju längre tiden gått från skörd och även vid upphettning.

► Läs också: Tio anledningar att äta mer blåbär

7. Finns i grönsaker
Paprika är den stora vinnaren gällande mängd C-vitamin. Även kål, bladgrönsaker (som grönkål, mangold och liknande) och broccoli, blomkål och brysselkål. Tomater, sötpotatis och vintersquash är också bra källor.
Tänk på att det är bättre att ånga än att koka dem, det förstör inte lika mycket av C-vitaminet. Bäst är att äta råa dock.

8. Hur mycket behöver vi?
Vuxna män bör få i sig 90 milligram per dag och kvinnor 75 milligram, men mer när de är gravida eller ammar, uppger WebMD.
Kroppen kan inte själv tillverka C-vitamin men personer som dagligen äter varierat av grönsaker och frukt brukar få i sig en ganska bra mängd ändå. Dock finns det tillfällen då tillskott av vitaminet är extra viktigt. Till exempel för personer med inflammation i munnen, som gjort rotfyllningar, som har hjärtproblem samt människor som är förkylda. Läs mer härhär och här.

9. Rökare behöver mer C-vitamin!
Rökare har lägre nivåer av C-vitamin i kroppen, vilket kan bero på att de har fler fria radikaler att göra av med. Rökare bör sträva efter att få i sig 35 milligram extra varje dag för att kompensera för det, skriver WebMD.
Även människor som omger sig av rök(are) behöver mer C-vitamin.

► Läs också: Inflammation i munnen ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar

10. För lite C-vitamin…
…är inte alls bra. Under 1700-talet dog många sjömän av skörbjugg under sina långa resor på grund av att de hade liten eller ingen tillgång till C-vitamin i kosten. Skörbjugg är desto ovanligare idag, men människor som inte äter bra eller missbrukar alkohol eller droger kan ha låga nivåer. Även vid medicinska tillstånd, såsom vissa cancerformer och njursjukdomar, kan också orsaka problem på C-vitaminfronten. Symtomen omfattar trötthet, svullet eller blödande tandkött, lösa tänder/tandlossning, ömmande leder, förtjockning av huden, blåmärken och sår som inte läker.

► Läs också: Rotfyllningar främsta orsaken till cancer och hjärtsjukdom

11. För mycket C-vitamin…
…är inte heller bra – men sällan ett stort problem. Det C-vitamin din kropp inte behöver kommer den nämligen att göra sig av med via urinen. Däremot kan allt för stora mängder – mer än 2 000 milligram per dag för vuxna – fortfarande orsaka vissa besvär, så som till exempel magbesvär, magkramp och diarré. Väldigt stora doser kan också leda till njursten.

12. Samarbetar med andra näringsämnen
Ha i röd paprika i din spenatsallad, lite broccoli ihop med dina bönor eller jordgubbar tillsammans med din havregrynsgröt. C-vitamin hjälper kroppen att använda den typ av järn som finns i vegetabilier, som annars inte absorberas lika lätt som den typ av järn som finns i kött och fisk.
C-vitamin samarbetar dessutom med andra antioxidanter, speciellt med vitamin E och flavonoider. Bonus: De hittas ofta i samma livsmedel.

► Läs också: Därför ska du undvika C-vitamin i brustablettform 

Av Isabelle G Hedander

Källa: WebMD

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hella Nathorst-Böös – författare till "Häxans trädgård"

Så firas midsommar i häxans trädgård

Krönikan

Att fira midsommar och sommarsolståndet är traditioner som har sina rötter långt tillbaka i tiden. I denna krönika berättar Hella Nathorst-Böös, författare till boken "Häxans trädgård" om hur firandet såg ut förr och tipsar om värmande och lugnande te med johannesört eller tinktur för den som önskar något starkare.

Lagermonade richard mann

Lagermonade – friskt och gott till sillen

Recept

Från boken "Alkoholfritt till maten" av Richard Mann kommer detta recept på en alkoholfri variant av shandy – en blandning av öl och lemonad som är vanlig i Storbritannien. Passar till lätt och fräsch mat och klassiska midsommarrätter som exempelvis primörsallad med varmrökt lax, kokta kräftor med krondill eller sill och potatis.

Food Pharmacy bjuder till midsommarfest

Recept

Mia Clase och Lina Nertby Aurell från populära Food Pharmacy sätter sin prägel på midsommarmaten och bjuder på en festlig måltid med hälsosam twist. På bordet denna midsommar står vegetarisk gubbröra, sparrissallad med grillspett och avslutningsvis jordgubb- och rabarberkompott med kokosgrädde.

Kollagen bygger skönhet från insidan

Kollagen – bygger skönheten från insidan

Hud

Kollagen är ett protein som fungerar som kroppens fyllnadsmaterial. Det fyller bland annat ut huden och minskar rynkor och slapphet. Med åren minskar kroppens nivåer av kollagen men med extra tillskott går det att trigga kroppens egen produktion och fylla på nivåerna som gör att din hud blir både fastare och ser yngre ut.

På cykel från Ljusne till Nya Zeeland

Äventyr

I två år cyklade hon. Ann Johansson började i Ljusne utanför Söderhamn och slutade inte trampa förrän hon nått Wellington på Nya Zeeland. 37000 kilometer. 27 länder. Och när resan närmade sig sitt slut mötte hon kärleken.

mage tarm

Kan vår bakterieflora manipulera vårt beteende?

Mental hälsa

Att det finns en koppling mellan tarmfloran och vår hjärna är vid det här laget ingen nyhet men nu visar det sig att vissa stammar kan påverka vårt sociala beteende och benägenheten till ångest och stress. Det är forskarnas förhoppning att större kunskap om bakteriefloran ska ge ledtrådar som kan hjälpa oss förbättra vår mentala hälsa. 

karin thyden fötter mot blå himmel

Coachen: “Slappna av – det är bara semester!”

Krönikan

Lyssna inåt – vad behöver du för sorts semester? Välj inte semester utifrån hur du tror att en semester måste se ut. Vad behöver din kropp, ditt sinne, din själ och ditt hjärta för typ av semester? Låt det styra dina semesterbeslut tipsar coachen Karin Tydén som skriver en tankeväckande krönika så här inför semesterplaneringen.

kolesterolvardet_blev_normalt_utan_biverkningar

Kolesterolvärdet blev normalt utan biverkningar

Naturlig hälsa

Högt blodtryck och höga blodfetter och inte ens fyllda femtio år. Gills läkare skrev ut läkemedel för både blodtrycket och kolesterolvärdena, men de svåra biverkningarna fick henne att söka efter alternativ. I smyg började hon med ett tomatextrakt och nu när värdena normaliserats har hon slutat med det kolesterolsänkande läkemedlet. Och det bästa av allt är att hon slipper biverkningarna.

gravid kvinna gör frukost

Vanliga näringsbrister vid graviditet

Gravid/barn

När man är gravid äter man för två burkar det ju heta. Även om det inte är samma sak som att det är fritt fram att äta dubbelt så mycket kan det vara bra att ha i åtanke att vissa näringsämnen går åt i större omfattning under en graviditet än i vanliga fall. Det kan därför vara bra att se över sitt näringsintag och komplettera där det finns risk för brist.

probiotika_for_skon_magkanska_och_mental_halsa

Probiotika för sköna magkänslor och mental hälsa

Mage

Det kommer ständigt ny forskning och nya rön som bekräftar tarmflorans betydelse för hälsan. Inte bara för mag- och tarmhälsan utan för vårt välmående i stort, och kanske särskilt för vår mentala hälsa. Probiotika, de goda bakterierna är därför hetare än någonsin. Här får du veta mer om hur de påverkar din hälsa och varför de kan behöva tillföras i form av tillskott.

par bastar

Regelbundna bastubad kan minska risken för stroke

Forskning

Regelbundna bastubad kan bidra till minskad risk att drabbas av stroke enligt en ny internationell studie. Studien som har följt personer under femton års tid visar att de som badade bastu fyra till sju gånger i veckan löpte 61 procent minskad risk att få en stroke jämfört med de som bara bastade en gång i veckan.

jennykoos almanacka och mensskydd

Vulverine: “Nej – det är inte onödigt att menstruera”

Kurera debatt

"Har du också fått höra att det är onödigt, ja rentav onaturligt, att menstruera?  Då är det dags att reda ut begreppen lite. När man säger att ”mensen är onödig” handlar det om p-pillerblödningar, inte om menstruation skriver sexualhälsorådgivaren Jenny Koos – även känd som "Vulverine" – i detta debattinlägg.

alger

Tång på tallriken kan boosta tarmfloran

Forskning

Tång tillhör inte våra vanligaste livsmedel och är inget vi är vana vid att lägga på middagstallrik men det finns skäl att ändra på det. Tången är nämligen både näringsrik och innehåller andra fibrer än landväxter. Fibrerna i tång tros nämligen gynna tillväxten av nya tarmbakterier som i sin tur stimulerar immunförsvaret.

Makrill på menyn när Ulrika Hoffer bjuder på nationaldagsmiddag

Recept

Kurera bad kokboksförfattaren och matkreatören Ulrika Hoffer ställa samman en nationaldagsmeny för Kureras läsare. Resultatet blev en sallad med nektariner och karamelliserade chilinötter till förrätt och citronstekt makrill med färskpotatis eller stekt blomkål till varmrätt. Till dessert föreslår Ulrika en mumsig chokladkaka med frosting av tofu.