Vad alla borde veta om C-vitamin

Du känner en förkylning komma smygande så du sträcker dig efter burken med C-vitamin.
Men – kommer den att göra någon nytta?
Det, och en hel del annat, får du reda på här.
Men ett är i alla fall säkert: om fler förstod vikten av detta underskattade vitamin skulle vi ha en betydligt vitalare befolkning.

Japp, C-vitamin lindrar förkylning. Ditt immunförsvar behöver verkligen vitaminet för att fungera som det ska. Kosttillskott med vitamin C kan både förkorta en förkylning eller lindra dess symtom. Framför allt för den som var smart nog att ta dem innan sjukdomen bröt ut.
Nedan får du veta mer om vad det fantastiska C-vitaminet kan göra för nytta för din kropp.

► Läs också: Barn som får probiotika mindre benägna att bli sjuka – och får kortare sjukdomsförlopp

 

C-vitamin….

1. Förhindrar cellskador
C-vitamin hjälper dig också att bli av med kemikalier som skadar dina celler och DNA. Den betraktas som en antioxidant, vilken neutraliserar “fria radikaler” i kroppen som skapats av föroreningar, cigarettrök, solljus och strålning. Mer C-vitamin kan bidra till att många delar av kroppen fungerar som de ska under längre tid och skyddar dig från sjukdomar, inklusive Alzheimers och cancer.

Läs också: Cancer vs antioxidanter

2. Bygger hud, ben, muskler och mer
Din kropp skulle falla sönder utan proteinet kollagen. Kollagenfibrer twist runt varandra för att bilda byggnadsställningar för dina ben, brosk, hud och muskler (inklusive hjärtat). De är också i ledband, senor och blodkärl. Du behöver kollagen för att växa nya huden och gör ärrvävnad när du får klippa och att hålla huden från att få rynkor. Och din kropp kan inte göra kollagen utan vitamin C.

► Läs också: Det visste du inte om C- vitamin

3. Boostar hjärnans kapacitet att tillverka och balansera dina signalsubstanser
Du behöver C-vitamin för att kunna tillverka viktiga hormoner som sedan transporterar olika signaler från hjärnan runt om hela din kropp. Dessa hormoner inkluderar serotonin, dopamin, adrenalin och noradrenalin och påverkar ditt humör, minne, motivation och hur du känner smärta. Till exempel spelar serotonin en viktig roll när det gäller att bibehålla en normal sömn. Det är också vad vanliga mediciner mot depression, så kallade SSRI-preparat, hjälper till med.
Läs mer om vad de olika hormonerna gör här.

4. Hjälper till bibehålla god ögonhälsa och syn
Vitamin A i morötter är inte det enda som är bra för ögonen. Vissa studier visar även att C-vitamin kan bromsa, bland annat, åldersrelaterad makuladegeneration från att bli sämre, dock utan att kunna förhindra själva sjukdomen. Andra studier tyder på ett samband mellan C-vitamin och en lägre risk för gråstarr. Bland annat. Läs mer om hur du skyddar ögonen med rätt näring här.

5. Motverkar (och krigar mot) cancer
Mycket höga doser av vitamin C, i synnerhet intravenöst, kan bromsa tillväxten och spridningen av cancerceller. Det kan även göra att cellgifter och strålning fungerar bättre. Det kan hjälpa dig att må bättre och göra att du får färre biverkningar. Men det kan också göra behandlingar mindre effektiva, rapporterar WebMD och skriver också att USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet FDA (som ansvarar för bland annat kosttillskott och läkemedel) inte har godkänt C-vitamin som en cancerbehandling. De rekommenderar därför sina läsare att kontrollera med sin läkare för att se om C-vitaminbehandling är något för dem.

Läs också: Hjärtläkaren: Mer C-vitamin kan kraftigt förbättra din hälsa

6. Finns i frukt och bär
Titta gärna även bortom de vanliga apelsinerna, grapefrukterna, citronerna och limen. Bär, som jordgubbar, blåbär, hallon och tranbär och är också bra källor. Likaså papaya, kiwi, ananas, plommon och melon. Även bananer, äpplen och päron innehåller viss mängd C-vitamin.
Tänk färsk och rå – och känn till C-vitaminet bryts ner ju längre tiden gått från skörd och även vid upphettning.

► Läs också: Tio anledningar att äta mer blåbär

7. Finns i grönsaker
Paprika är den stora vinnaren gällande mängd C-vitamin. Även kål, bladgrönsaker (som grönkål, mangold och liknande) och broccoli, blomkål och brysselkål. Tomater, sötpotatis och vintersquash är också bra källor.
Tänk på att det är bättre att ånga än att koka dem, det förstör inte lika mycket av C-vitaminet. Bäst är att äta råa dock.

8. Hur mycket behöver vi?
Vuxna män bör få i sig 90 milligram per dag och kvinnor 75 milligram, men mer när de är gravida eller ammar, uppger WebMD.
Kroppen kan inte själv tillverka C-vitamin men personer som dagligen äter varierat av grönsaker och frukt brukar få i sig en ganska bra mängd ändå. Dock finns det tillfällen då tillskott av vitaminet är extra viktigt. Till exempel för personer med inflammation i munnen, som gjort rotfyllningar, som har hjärtproblem samt människor som är förkylda. Läs mer härhär och här.

9. Rökare behöver mer C-vitamin!
Rökare har lägre nivåer av C-vitamin i kroppen, vilket kan bero på att de har fler fria radikaler att göra av med. Rökare bör sträva efter att få i sig 35 milligram extra varje dag för att kompensera för det, skriver WebMD.
Även människor som omger sig av rök(are) behöver mer C-vitamin.

► Läs också: Inflammation i munnen ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar

10. För lite C-vitamin…
…är inte alls bra. Under 1700-talet dog många sjömän av skörbjugg under sina långa resor på grund av att de hade liten eller ingen tillgång till C-vitamin i kosten. Skörbjugg är desto ovanligare idag, men människor som inte äter bra eller missbrukar alkohol eller droger kan ha låga nivåer. Även vid medicinska tillstånd, såsom vissa cancerformer och njursjukdomar, kan också orsaka problem på C-vitaminfronten. Symtomen omfattar trötthet, svullet eller blödande tandkött, lösa tänder/tandlossning, ömmande leder, förtjockning av huden, blåmärken och sår som inte läker.

► Läs också: Rotfyllningar främsta orsaken till cancer och hjärtsjukdom

11. För mycket C-vitamin…
…är inte heller bra – men sällan ett stort problem. Det C-vitamin din kropp inte behöver kommer den nämligen att göra sig av med via urinen. Däremot kan allt för stora mängder – mer än 2 000 milligram per dag för vuxna – fortfarande orsaka vissa besvär, så som till exempel magbesvär, magkramp och diarré. Väldigt stora doser kan också leda till njursten.

12. Samarbetar med andra näringsämnen
Ha i röd paprika i din spenatsallad, lite broccoli ihop med dina bönor eller jordgubbar tillsammans med din havregrynsgröt. C-vitamin hjälper kroppen att använda den typ av järn som finns i vegetabilier, som annars inte absorberas lika lätt som den typ av järn som finns i kött och fisk.
C-vitamin samarbetar dessutom med andra antioxidanter, speciellt med vitamin E och flavonoider. Bonus: De hittas ofta i samma livsmedel.

► Läs också: Därför ska du undvika C-vitamin i brustablettform 

Av Isabelle G Hedander

Källa: WebMD

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Artros: Hur vet du om värken är artros?

TV

20 procent av befolkningen har artros – och hälften av alla över 50. Men hur vet du om värken i knän, höfter eller fingrar är artros eller något annat? Och när är det dags att gå till läkare? Kurera har intervjuat Lars Lindmark, forskare och doktor i medicinsk vetenskap om en av våra vanligaste åkommor.

Ogräspesto av kirskål och löktrav

Recept

Utrota dem inte bara eller dra upp upp dem och släng – ät dem istället! Ogräs är absolut inte bara av ondo. Inte för den som gillar pesto till exempel. Här är ett smaskigt recept från Johannes Wätterbäck och Theres Lundén bakom den härligt inspirerande bloggen Farbror Grön. 

Låt dina barn vara vilda

Gravid/barn

Idag är barns liv ofta fyllda till bristningsgränsen med aktiviteter och måsten. Skola, läxa, idrott och annan stimulans upptar veckans kvällar och ibland även helgerna. Men barn och tonåringar behöver även spontanitet, natur och äventyr i sina liv.

Få hjälp i pollentider!

Naturlig hälsa

Histamin är ett hormon och en signalsubstans som är aktivt i immunförsvaret. Det hjälper immunsystemet att försvara sig mot främmande ämnen – och är det som drar igång allergiska reaktioner. Man får också i sig histamin via maten, vissa livsmedel innehåller mer än andra. En ökad känslighet för histamin gör att man reagerar kraftigare på histaminrika livsmedel och vid allergiska reaktioner där histamin frisätts. Den ökade känsligheten beror vanligen på nedsatt enzymfunktion där histaminet inte kan brytas ner optimalt.

Cathrine Schück: “Därför ska du äta efter din ålder”

Hälsa

Kurera hälsar Cathrine Schück välkommen som ny medlem av tidningens expertpanel, där hon svarar på läsarnas frågor om kost. Cathrine är samtalsterapeut med fokus på mat, hälsa, kost och motion och författare till 37 kokböcker. Hon har även undervisat på Näringsmedicinska skolan och tagit fram en ny kostmetod tillsammans med den engelske läkaren Dr Michael Mosley. Här förklarar hon varför vi gör bäst i att äta på olika sätt i olika åldrar i livet.

Sanna Ehdin: ”Alla kan äta antiinflammatoriskt!”

Intervju

Hon pratade om antiinflammatorisk kost redan i början av 2000-talet, men då var det få som lyssnade. 15 böcker och hundratals föreläsningar senare börjar budskapet nå fram. Allt fler upptäcker hälsofördelarna med IFD-mat – ett måste om vi inte ska utrota oss själva, menar Sanna Ehdin.

Adhd-experter är köpta av läkemedelsindustrin – hävdar ny bok

Allmänt

50 procent av Sveriges adhd-experter är knutna till läkemedelsindustrin och många kan betraktas som köpta. Detta enligt Katarina Bjärvall, författare till den nya boken ”Störningen – adhd, pillren och det stressade samhället”, som bland annat menar att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket borde göra mer för att utestänga jäviga experter från vetenskapliga råd och expertmöten.

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Fem recept för ett veganskt påskbord

Recept

Svårt att vara vego vid högtider – som påsk till exempel? Nej då, i alla fall inte om man vet var man ska hitta inspirationen. Här delar Väljvego.se – organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för vegomat – med sig av fem förslag till den som vill bjuda på en både väldigt god och väldigt djurvänlig påskmeny.