Vad alla borde veta om C-vitamin

Du känner en förkylning komma smygande så du sträcker dig efter burken med C-vitamin.
Men – kommer den att göra någon nytta?
Det, och en hel del annat, får du reda på här.
Men ett är i alla fall säkert: om fler förstod vikten av detta underskattade vitamin skulle vi ha en betydligt vitalare befolkning.

Japp, C-vitamin lindrar förkylning. Ditt immunförsvar behöver verkligen vitaminet för att fungera som det ska. Kosttillskott med vitamin C kan både förkorta en förkylning eller lindra dess symtom. Framför allt för den som var smart nog att ta dem innan sjukdomen bröt ut.
Nedan får du veta mer om vad det fantastiska C-vitaminet kan göra för nytta för din kropp.

► Läs också: Barn som får probiotika mindre benägna att bli sjuka – och får kortare sjukdomsförlopp

 

C-vitamin….

1. Förhindrar cellskador
C-vitamin hjälper dig också att bli av med kemikalier som skadar dina celler och DNA. Den betraktas som en antioxidant, vilken neutraliserar ”fria radikaler” i kroppen som skapats av föroreningar, cigarettrök, solljus och strålning. Mer C-vitamin kan bidra till att många delar av kroppen fungerar som de ska under längre tid och skyddar dig från sjukdomar, inklusive Alzheimers och cancer.

Läs också: Cancer vs antioxidanter

2. Bygger hud, ben, muskler och mer
Din kropp skulle falla sönder utan proteinet kollagen. Kollagenfibrer twist runt varandra för att bilda byggnadsställningar för dina ben, brosk, hud och muskler (inklusive hjärtat). De är också i ledband, senor och blodkärl. Du behöver kollagen för att växa nya huden och gör ärrvävnad när du får klippa och att hålla huden från att få rynkor. Och din kropp kan inte göra kollagen utan vitamin C.

► Läs också: Det visste du inte om C- vitamin

3. Boostar hjärnans kapacitet att tillverka och balansera dina signalsubstanser
Du behöver C-vitamin för att kunna tillverka viktiga hormoner som sedan transporterar olika signaler från hjärnan runt om hela din kropp. Dessa hormoner inkluderar serotonin, dopamin, adrenalin och noradrenalin och påverkar ditt humör, minne, motivation och hur du känner smärta. Till exempel spelar serotonin en viktig roll när det gäller att bibehålla en normal sömn. Det är också vad vanliga mediciner mot depression, så kallade SSRI-preparat, hjälper till med.
Läs mer om vad de olika hormonerna gör här.

4. Hjälper till bibehålla god ögonhälsa och syn
Vitamin A i morötter är inte det enda som är bra för ögonen. Vissa studier visar även att C-vitamin kan bromsa, bland annat, åldersrelaterad makuladegeneration från att bli sämre, dock utan att kunna förhindra själva sjukdomen. Andra studier tyder på ett samband mellan C-vitamin och en lägre risk för gråstarr. Bland annat. Läs mer om hur du skyddar ögonen med rätt näring här.

5. Motverkar (och krigar mot) cancer
Mycket höga doser av vitamin C, i synnerhet intravenöst, kan bromsa tillväxten och spridningen av cancerceller. Det kan även göra att cellgifter och strålning fungerar bättre. Det kan hjälpa dig att må bättre och göra att du får färre biverkningar. Men det kan också göra behandlingar mindre effektiva, rapporterar WebMD och skriver också att USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet FDA (som ansvarar för bland annat kosttillskott och läkemedel) inte har godkänt C-vitamin som en cancerbehandling. De rekommenderar därför sina läsare att kontrollera med sin läkare för att se om C-vitaminbehandling är något för dem.

Läs också: Hjärtläkaren: Mer C-vitamin kan kraftigt förbättra din hälsa

6. Finns i frukt och bär
Titta gärna även bortom de vanliga apelsinerna, grapefrukterna, citronerna och limen. Bär, som jordgubbar, blåbär, hallon och tranbär och är också bra källor. Likaså papaya, kiwi, ananas, plommon och melon. Även bananer, äpplen och päron innehåller viss mängd C-vitamin.
Tänk färsk och rå – och känn till C-vitaminet bryts ner ju längre tiden gått från skörd och även vid upphettning.

► Läs också: Tio anledningar att äta mer blåbär

7. Finns i grönsaker
Paprika är den stora vinnaren gällande mängd C-vitamin. Även kål, bladgrönsaker (som grönkål, mangold och liknande) och broccoli, blomkål och brysselkål. Tomater, sötpotatis och vintersquash är också bra källor.
Tänk på att det är bättre att ånga än att koka dem, det förstör inte lika mycket av C-vitaminet. Bäst är att äta råa dock.

8. Hur mycket behöver vi?
Vuxna män bör få i sig 90 milligram per dag och kvinnor 75 milligram, men mer när de är gravida eller ammar, uppger WebMD.
Kroppen kan inte själv tillverka C-vitamin men personer som dagligen äter varierat av grönsaker och frukt brukar få i sig en ganska bra mängd ändå. Dock finns det tillfällen då tillskott av vitaminet är extra viktigt. Till exempel för personer med inflammation i munnen, som gjort rotfyllningar, som har hjärtproblem samt människor som är förkylda. Läs mer härhär och här.

9. Rökare behöver mer C-vitamin!
Rökare har lägre nivåer av C-vitamin i kroppen, vilket kan bero på att de har fler fria radikaler att göra av med. Rökare bör sträva efter att få i sig 35 milligram extra varje dag för att kompensera för det, skriver WebMD.
Även människor som omger sig av rök(are) behöver mer C-vitamin.

► Läs också: Inflammation i munnen ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar

10. För lite C-vitamin…
…är inte alls bra. Under 1700-talet dog många sjömän av skörbjugg under sina långa resor på grund av att de hade liten eller ingen tillgång till C-vitamin i kosten. Skörbjugg är desto ovanligare idag, men människor som inte äter bra eller missbrukar alkohol eller droger kan ha låga nivåer. Även vid medicinska tillstånd, såsom vissa cancerformer och njursjukdomar, kan också orsaka problem på C-vitaminfronten. Symtomen omfattar trötthet, svullet eller blödande tandkött, lösa tänder/tandlossning, ömmande leder, förtjockning av huden, blåmärken och sår som inte läker.

► Läs också: Rotfyllningar främsta orsaken till cancer och hjärtsjukdom

11. För mycket C-vitamin…
…är inte heller bra – men sällan ett stort problem. Det C-vitamin din kropp inte behöver kommer den nämligen att göra sig av med via urinen. Däremot kan allt för stora mängder – mer än 2 000 milligram per dag för vuxna – fortfarande orsaka vissa besvär, så som till exempel magbesvär, magkramp och diarré. Väldigt stora doser kan också leda till njursten.

12. Samarbetar med andra näringsämnen
Ha i röd paprika i din spenatsallad, lite broccoli ihop med dina bönor eller jordgubbar tillsammans med din havregrynsgröt. C-vitamin hjälper kroppen att använda den typ av järn som finns i vegetabilier, som annars inte absorberas lika lätt som den typ av järn som finns i kött och fisk.
C-vitamin samarbetar dessutom med andra antioxidanter, speciellt med vitamin E och flavonoider. Bonus: De hittas ofta i samma livsmedel.

► Läs också: Därför ska du undvika C-vitamin i brustablettform 

Av Isabelle G Hedander

Källa: WebMD

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.

Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring: ”Är inte bakteriefloran i balans påverkas hela vår kropp”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Sjätte personen ut: Näringsterapeuten och succébloggaren Mikaela Bjerring.