Annons
Annons

Nationellt program för minskat matsvinn

Matsvinn är ett stort problem, det påverkar både miljön och innebär stora ekonomiska förluster för både individ och samhälle. Nu har Livsmedelsverket på regeringens uppdrag tagit fram handlingsplanen "Fler gör mer" för minskat matsvinn i landet.

Redaktionen

17 juli, 2018
Nationellt program för minskat matsvinn
Dela inlägget

Matsvinn är ett stort problem, det påverkar både miljön och innebär stora ekonomiska förluster för både individ och samhälle. Nu har Livsmedelsverket på regeringens uppdrag tagit fram handlingsplanen ”Fler gör mer” för minskat matsvinn i landet.

I februari 2017 gav regeringen Livsmedelsverket i uppdrag att tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket fortsätta arbetet för att minska matsvinnet. Det första steget i uppdraget var att samarbeta med berörda aktörer och ta fram en handlingsplan.

Ett program för alla
Arbetet har nu resulterat i en plan med 42 åtgärder som berör hela livsmedelskedjan från produktion och handel till måltider i vård, skola, omsorg och restauranger. Alla ska med även konsumenter, myndigheter och forskning och innovation inom området.

LÄS OCKSÅ: ”Andra slänger mat – inte jag”

Vi ska knuffas i rätt riktning
Bland annat ska livmedelsbranschen satsa på bättre teknisk utrustning och effektivare kylhållning och konsumenter ska påverkas i sitt förhållningssätt genom så kallad ”nudging” och information.

LÄS OCKSÅ: Var tredje kommun saknar mål om minskat matavfall

I handlingsplanen lyfts följande punkter fram som särskilt viktiga:
• Ett nationellt mål behövs för att ge alla verksamheter en klar styrning av insatserna.
• Samarbetet i livsmedelsbranschen behöver utvecklas så att problemet inte bara skjuts från en aktör till en annan.
• Konsumenter behöver förändra sitt beteende och sluta kasta mat som går att äta.
• Forskning och innovation behövs för att utveckla och stödja arbetet med att minska matsvinnet inom alla delar av livsmedelskedjan.

LÄS OCKSÅ: Hur mycket mat slänger du? Testa dig själv – spara 6 000 kr per år

Halvering till 2030
Planen som nu tagits fram är tänkt som ett verktyg för att underlätta dialog och samarbete framöver, men Livsmedelsverket poängterar i ett pressmeddelande att det är vad vi alla faktiskt gör som i slutändan är det som tar oss till målet vilket är att halvera matsvinnet 2030.

Av redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons