Partikelforskaren Elina Berglund, grundare av appen Natural Cycles, har gått från kärnfysik till kvinnohälsa.
Nu har hon en mission – att få kvinnor att lära känna och ta makten över sina egna kroppar.
Ett effektivt, hormonfritt och naturligt preventivmedel.
Det var vad Elina Berglund letade efter.
Men det visade sig vara i princip omöjligt. Elina Berglund var med och arbetsledde ett av de team som var med och upptäckte Higgspartikeln, ett fynd som belönades med Nobelpriset i fysik. Samtidigt hade hon precis tagit ut sin p-stav och bestämt sig för att inte sätta in en ny. Istället ville hon ge kroppen en chans att hämta sig innan det var dags att skaffa barn.
LÄS OCKSÅ: Ny studie visar samband mellan p-piller och psykisk ohälsa
Temperaturen förändras under menscykeln
Med sin bakgrund som partikelfysiker och forskare, och med en kärlek för data började hon därför föra in sina temperaturer i ett excel-dokument och skapa sin egen algoritm.
– Temperaturen förändras under menscykeln på grund av progesteronet som ökar efter ägglossning. Jag visade min dataanalys för mina kvinnliga kollegor och de började också mäta sina temperaturer.
Algoritmen la grunden till appen Natural Cycles som hon startade 2013, som fungerar genom att man dagligen mäter sin temperatur och sedan knappar in siffrorna i appen. Efter några månader lär sig appen att känna igen användarens unika menscykel och förutser ägglossning och fertilitet, genom att visa gröna eller röda dagar.
– Många har sagt att det var våghalsigt och jag har väl insett det såhär i efterhand. Men det kändes inte som så då, utan jag tyckte att det var tydligt att det här preventivmedlet saknades på marknaden.
LÄS OCKSÅ: Katrin Zytomierska: ”Aldrig mer hormoner”
Flyttat till USA
2017 blev appen, efter en lång kamp, den första i världen som likställs med kondom, p-piller och spiral. I dag har appen 1,5 miljoner registrerade användare och Elina Berglund och hennes familj har flyttat till New York för en USA-lansering, då appen ifjol godkändes av det amerikanska läkemedelsverket FDA.
– USA är både en viktig och stor marknad. De har också ett ganska komplicerat hälsosystem där många saknar sjukvårdsförsäkring och inte har råd med preventivmedel, säger hon.
LÄS OCKSÅ: Har du kopparspiral? Kom ihåg att äta extra zink!
Fått en hel del kritik
Men det har varit en lång och stundvis snårig resa, både genom att det har tagit längre tid än väntat att bli godkänd men också genom att de fått en hel del kritik.
Bland annat anmälde barnmorskor, främst från Södersjukhuset i Stockholm, appen efter att flera kvinnor blivit gravida när de använt preventivmedlet. Något som sedan resulterade i en granskning från Läkemedelsverket, som las ner i september 2018 med kravet att Natural Cycles skulle förtydliga risken för oönskad graviditet i bruksanvisningen och appen.
Elina Berglund menar att produkten ofta blir missförstådd på grund av okunskap.
– Även om vi publicerat flertalet kliniska studier så har det uppstått förvåning att det förekommit oönskade graviditeter. Men så är det ju med alla preventivmedel. Vår produkt är till 93 procent effektiv vid normal användning och 98 procent säker vid perfekt användning.
När p-pillret kom på 60-talet hade det stor betydelse för den kvinnliga sexuella frigörelsen. Men medan p-piller sätter kroppen i en artificiell infertilitet, fungerar appen snarare som ett verktyg att förstå sin kropp och använda den som man vill, menar Elina Berglund och lägger till att skepsisen till viss del har handlat om en misstro att kvinnor kan hantera den här kunskapen om sina egna kroppar.
– Det är bekvämt att kvinnor äter p-piller och många tror inte att framförallt unga kvinnor klarar av det här ansvaret. Men faktum är att om man tittar på våra oönskade graviditeter, så är det mest sannolikt att bli gravid mellan 30-35. Kvinnorna mellan 18-25 är istället de som tar mest ansvar, och det borde de få lite mer kredd för.
LÄS OCKSÅ: Vulverine: “Nej – det är inte onödigt att menstruera”
Vill lyfta fram kvinnohälsa
Elina Berglund vill lyfta fram kvinnohälsa som ett prioriterat forskningsområde, och hjälpa kvinnor att lära känna och ta makten över sina egna kroppar.
– För några månader sedan publicerade vi en klinisk studie om att menscykeln kan ser oerhört olika ut från kvinna till kvinna och inte alls behöver vara 28 dagar, som många har lärt sig. Detta har man knappt gjort någon forskning på alls. I vår studie såg vi att genomsnittsägglossningen istället låg på dag 17.
Förutom USA-lanseringen är nu planen att undersöka vad mer de kan erbjuda som ger djupare förståelse för kvinnors kroppar.
– Något vi har tittat på är att ge insikter om hur långt en kvinna har kommit i klimakteriet. Det är något som är svårt i dagsläget, då ingen följer kvinnor över tid på det sättet. Med mer kunskap skulle fler kvinnor få chans till rätt medicinering och också kunna må bättre.
Av Tina Harr
Elina Berglund
Gör: Vd och medgrundare av Natural Cycles
Ålder: 35
Bor: New York, USA
Familj: Maken Raoul Scherwitzl (som också är medgrundare till Natural Cycles) Alba, 5, och Elio, 7 månader
Så mår jag bra: Genom att cykla till jobbet, även om kontoret numera ligger mitt på Manhattan.