Varför inte bara köpa något av de traditionella myggmedlen? Ja, anledningarna till det är flera. Bland annat är de ofta väldigt starka och innehåller ämnen man ska vara försiktig med, inte minst till barn. Myggmedel som man köper i mataffären eller apoteket innehåller också ofta till exempel det miljöskadliga ämnet DEET, vilket togs fram för den amerikanska armén under andra världskriget.
LÄS OCKSÅ: 5 växter som håller din uteplats fri från mygg
Invärtes myggmedel
De flesta myggmedel som säljs i Sverige bör dessutom inte användas på barn under tre år, rapporterar eko-skönhetsjournalisten Hannah Sjöström i sin blogg Naturligt snygg. Men, misströsta inte. Det finns andra, snällare sätt att slippa myggen – utöver ekologiska myggmedel och myggnät. Nedan följer några tips hur du blir kvitt myggen.
Visste du att B1-vitamin, även kallat tiamin, kan användas som ett invärtes myggmedel? Vitamin B1 gör dig snabbt oattraktiv för blodsugare. Höga doser av vitamin B1 ger oss en doft som inte är märkbar för människor men som ogillas av mygg.
Är du populär bland mygg eller känslig för stick kan ett tillskott i kapselform vara en bra idé. Den aktiva dosen kan variera mellan olika personer, men mellan 100 till 400 milligram är en vanligen rekommenderad dos. Läs mer om vitaminet i Näringsguiden.
LÄS OCKSÅ: Därför behöver du vitamin B1
Gör eget giftfritt myggmedel
1. Vitlök och matolja
Med lite pressad vitlök och en matolja håller sig myggen på avstånd. Blanda några pressade vitlöksklyftor i lite olja och smörj in dig. Kvällen blir garanterat myggfri (dock kanske fri även från andra människor om du är villig att ta risken…).
2. Olja och citronella
Blanda olja och citronella och häll i sprayflaska. Mycket effektivt enligt rekommendationen: ”Myggorna kom emot en men de vände innan de landade”.
3. Morotslivs myggspray
Bloggaren och kost- och näringsterapeuten Ila Lassfolk tipsar på sin sajt Morotsliv om en effektiv myggspray. Myggmedlet har en oljebas, vilket gör det lämpligt att applicera på huden.
Ingredienser:
90 ml ekologisk bärarolja såsom karanjaolja, MCT-olja eller mandelolja
10 ml eterisk olja av citroneukalyptus
15 droppar annan eterisk olja (valfritt)
1 ml E-vitamin (valfritt, en antioxidant som gör att oljan håller i minst ett år)
100 ml sprayflaska i mörkt glas med spraymunstycke, eller 10 st roll-on-flaskor, 10 ml.
Gör så här:
1. Blanda de olika ingredienserna i glasflaskan.
2. Skaka flaskan noggrant före användning.
3. Spraya på huden och gnid in. (Undvik området kring ögonen.)
4. Upprepa efter cirka sex timmar.
5. Förvaras mörkt och svalt.
4. Evelinas myggolja
Bloggen Evelinas ekologiska tipsar om ett bra recept på egen myggolja. Så här lyder det:
Ingredienser:
100 ml vegetabilisk olja, till exempel mandelolja eller jojobaolja.
Eteriska oljor: 18-20 droppar citrongräs
10 droppar lavendel
4 droppar pepparmynta
10 droppar tea tree
Gör så här:
Blanda ingredienserna i en flaska och skaka ordentligt.
Häll sedan upp i mindre flaskor för att lätt kunna ta med i väskan.
Smörj myggoljan utspritt på små hudytor, till exempel kring fötter eller på små partier på armar och vid knäveck. Även fästingar, knott och bromsar ogillar bland annat citrongräs och tea tree. Då eteriska oljor är flyktiga kan det behövas duttas på mer myggolja efter ett tag.
Evelinas kommentar: ”Tänk på att eteriska oljor i större mängd kan verka irriterande på känslig hud. Till små barn rekommenderar jag istället att blanda några droppar eterisk olja i vatten och sedan spraya lite på ett klädesplagg.Jag har sett recept på myggoljor med starkare dos eterisk olja men jag föredrar att ha lite lägre dos och dutta på ny myggolja efter ett tag istället. En smaksak.”
5. Hannas myggolja
Även Hannah Sjöström från bloggen Naturligt snygg har tips på naturliga myggmedel.
Ingredienser:
1 dl rapsolja
10 droppar eukalyptus/citron
10 droppar geranium
10 droppar lavendel
10 droppar citrongräs
Gör så här:
Fler droppar ska man inte ha till en deciliter (100 ml) olja. Och denna är utmärkt att smörja in på huden och doftar dessutom underbart!
Det går även att göra en spray baserad på vanligt vatten och samma antal droppar. Väldigt smidigt att spraya på framför allt kläder, medan oljan är bättre att smörja på huden.
Hannah Sjöström ger även exempel på fyra andra myggoljeblandningar plus flera tips på färdigblandade, naturliga myggoljor du kan köpa. Du hittar tipsen här.
Växter och eteriska oljor
Det finns en hel del växter som myggen inte tål doften av. Plocka persilja, björkblad eller rölleka och gnid in i huden. Citron och äppelcidervinäger är också dofter myggen avskyr.
Eteriska oljor mot myggor är bland andra: citronella, citron, citrongräs, citronmeliss, basilika, eukalyptus, geranium, kryddnejlika, lavendel, pepparmynta, tea tree och tallbarr. Hittas bland annat på välsorterade hälsokostaffärer.
Tänd ljus på altanen
Köp några doftljus med tea tree-olja och ställ ut där ni ska vara. Om du inte hittar dessa doftljus så köp koncentrerad tea tree-olja och droppa i några värmeljus. Oljan är också effektiv att smörja på kroppen. Tänk bara på att späda ut den med vatten innan du smörjer in dig. Det finns också myggljus av citronella att köpa. Det är en doft myggorna flyr ifrån.
Bonustips om du blivit myggbiten och betten kliar så du blir galen:
Det viktigaste: Klia inte! Gör du det blir det bara värre (så tänk på det även om det är skönt att klia). Smörj in bettet med tee tree-olja (eterisk olja). Myggbettet slutar snart att klia. Du behöver dock smörja igen efter en stund. Även aloe vera-gelé sägs lugna kliande myggbett. Läs mer här.
Vill du ha fler tips på hur du håller myggen borta? Det får du här: 5 naturliga sätt att slippa myggen.
Av Isabelle G Hedander