Godartad prostataförstoring är inte farligt, men effekterna av en förstorad prostata kan vara besvärande. Ett naturligt extrakt från fransk strandtall, pycnogenol, har i studier visat sig ha positiv effekt på förstorad prostata – ett problem som drabbar var tredje man.
Prostatan som till största delen består av körtlar, muskelvävnad och blodkärl har till uppgift att bland annat att utsöndra sekret som håller spermierna vid liv vid utlösning. Det är körtlar och muskelvävnad som växer till med åren och som kan orsaka det som kallas godartad prostataförstoring. Att körtlar och muskelvävnad växer till sig är inte farligt i sig, men eftersom prostatan löper som en ring runt urinröret riskerar den att klämma ihop röret och göra det svårare för urinen att passera när den växer.
LÄS OCKSÅ: Problem med prostatan? Så här råder experten!
Fransk strandtall
Nya studier har visat att extrakt från fransk strandtall, pycnogenol, har en positiv inverkan på effekterna av förstorad prostata. Studien genomfördes över en period om 60 dagar och 75 i övrigt friska män med begynnande problem med förstorad prostata delades in i tre grupper, en kontrollgrupp, en grupp som fick konventionella läkemedel och en grupp som behandlades med 150 mg pycnogenol om dagen.
Resultaten visade att symtomen på förstorad prostata minskade betydligt med pycnogenol, både i fråga om hur ofta männen behövde tömma blåsan, hur bråttom det var för dem från det att de först kände behovet att kissa, hur stark strålen var – och hur de sov på natten, när de slapp gå upp och kissa. Skillnaden mellan pycnogenol-gruppen och både läkemedelsgruppen och kontrollgruppen var så stora att de ansågs statistiskt säkerställda.
LÄS OCKSÅ: Mina 12 bästa tips för en frisk prostata
Ofarligt men besvärande
Godartad förstorad prostata är alltså inte i sig farligt, men effekterna är besvärande. Så gott som alla män har enligt läkare en större prostatakörtel när de är i 70-årsåldern än de hade som 25-åringar, men alla får inte besvär av det. Uppskattningsvis 40-50% av män i åldrarna 51 – 60 upplever problem som beror på förstorad prostata. I 80-årsåldern upplever 80% av männen problem. Besvären yttrar sig som svårigheter att tömma blåsan, vilket betyder att urin finns kvar i blåsan efter att man kissat. Till sist är blåsan full hela tiden och bara småskvättar töms ut vid urinering. I riktigt allvarliga fall kan det leda till att trycket i blåsan blir konstant högt och njurfunktionen försämras så att urinförgiftning blir en följd.
Just problem att kissa är faktiskt den näst vanligaste orsaken till att svenska män över 50 år söker läkarvård och man beräknar att ungefär 400 000 män i Sverige har det här problemet i någon grad. Hos yngre män är prostata ungefär lika stor som en kastanjenöt. Men med stigande ålder kan den bli stor som en mandarin och ibland ännu större. Varför prostatakörteln växer vet man inte riktigt, men klart är att det inte ska förväxlas med cancer. Det finns heller ingenting i dagsläget som tyder på att den som har godartat förstorad prostata löper större risk att drabbas av cancer.
LÄS OCKSÅ: Därför bör du upptäcka pyknogenol
Biverkningar av läkemedel
Förstorad prostata är alltså inte farligt i sig – men konsekvenserna kan ändå påverka vardagslivet mycket för de män som drabbas. Hittills har de läkemedel som funnits att tillgå haft tråkiga biverkningar. De konventionella läkemedel med så kallade 5-alfa-reduktashämmare som hindrar kroppens egen produktion av dihydrotestosteron som prostatan behöver för att kunna fungera och växa. Läkemedlen blockerar 5-alfa-reduktas som behövs för den naturliga omvandlingen av testosteron till dihydrotestosteron och prostatakörtelns storlek minskar efter hand. Dessa läkemedel har ofta biverkningar som minskad sexuell lust eller svårighet att få stånd.
I allvarliga fall opereras eller värmebehandlas förstorad prostata, vilket även det i olyckliga fall kan leda till impotens och inkontinens.
Enligt studien kan pycnogenol från strandtall bli ett gott och riskfritt alternativ till mer invasiva behandlingar.
Av Maria Torshall
Källa: https://www.minervamedica.it/en/journals/minerva-medica/article.php?cod=R10Y2018N04A0280