Annons
Annons

Problem med prostatan? Så här råder experten!

Vad beror prostataförstoring på? Vilka är symtomen? Är det farligt? Bör man göra något åt det? Kurera tog ett snack med prostataproblem med Ola Bratt, docent i urologi vid Lunds universitet och prostatacancerkirurg vid Cambridge Universitetssjukhus.

Redaktionen

24 juli, 2016
Problem med prostatan? Så här råder experten!
Dela inlägget

Vad beror prostataförstoring på? Vilka är symtomen? Är det farligt? Bör man göra något åt det?
Kurera tog ett snack med prostataproblem med Ola Bratt, docent i urologi vid Lunds universitet och prostatacancerkirurg vid Cambridge Universitetssjukhus.

Vad beror prostataförstoring på?
– En förstorad prostata kan bero på två saker, antingen är det en godartad prostataförstoring vilket är väldigt vanligt eller så beror det på en prostatacancer, berättar Ola Bratt.
– Det absolut vanligaste är ju en godartad förstoring och det är ju till och med så att de allra flesta män får det någon gång under sin livstid, oftast när de är i medelåldern. Medan cancer i prostatan drabbar kanske 1 av 10 män och oftast äldre.

Läs också: Onkologen: ”Här är kosttillskottet alla cancerläkare borde känna till”

Varför får man dåligt urinflöde av en förstorad prostata?
– Prostatan är en körtel som växer runtom urinröret som en manschett så det är klart att om den växer så klämmer den ju åt urinröret precis nedanför urinblåsan.

Vilka tidiga symtom ska man titta efter?
– En godartad prostataförstoring behöver inte ge några symtom. De tidiga symtomen är egentligen precis de samma som både män och kvinnor får med tiden på grund av åldersförändringar i urinblåsan: svagare urinstråle, man kissar lite oftare och det blir lite mer bråttom. Eftersom de tidiga symtomen inte säger något om orsaken, är det viktigt att veta vilka symptom man ska uppsöka läkare för.

Läs också: Forskning: D-vitamin ger ökad canceröverlevnad

Ola Bratt, docent i urologi
Ola Bratt, docent i urologi

Uppsök läkare om…


• …Det är blod i urinen

– Det finns en rad symtom som man absolut ska söka läkare för, och ett är om urinen är blodig eller grumlig. Vid röd eller rosa urin ska man alltid söka läkare.

• …Det gör ont
– Om det gör ont eller om det svider när man kissar. Då kan det vara en infektion eller en sten i urinblåsan.

• …Urinstrålen är väldigt svag
– Med åldern får man en svagare urinstråle, så hur svag ska den vara för att man ska börja reagera? Om urinstrålen bara kommer fram några centimeter innan den faller eller om man måste krysta och ta i, så kan det vara något allvarligt.

• …Förändringen skett snabbt
– Åldersrelaterad prostataförstoring sker under en lång tid, så om man märker att besvären har blivit klart värre de senaste månaderna eller halvåret har det inte med åldern att göra. Då ska man söka läkare.

Läs också: En fiberrik kost kan sakta ner utvecklingen av prostatacancer

Av Jenny Thorell

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Ola Bratts tips om hur du tar dig iväg till ett läkarbesök
Känns det genant och jobbigt att gå till läkaren med prostataproblemen? Prostatacancerkirurgen och docenten Ola Bratt menar att det ofta finns två anledningar att man inte söker hjälp. Båda anledningarna har med rädsla att göra.
Här är hans bästa tips för hur du kommer iväg.

1. Du får ökad livskvalitet i och med minskad ångest
– Man är rädd att det är något allvarligt. De som avstår av den anledningen väljer att stoppa huvudet i sanden. Det förbrukar massor av energi och man får sänkt livskvalité. Om man går iväg och får besked att det inte är något farligt så får man ut mer av livet. Om det är något som måste behandlas är det såklart bättre att komma igång med behandling innan det blir värre.

2. För läkaren är det vardag
– Man är ovan vid att prata om sina urinfunktioner eller könsorgan, men för en allmänläkare är det vardag och inte konstigare än att prata om ont i ryggen.

Annons
Annons