Annons
Annons

Nobelpriset i medicin 2015 – en fjäder i hatten för örtmedicin

Idag delas de olika Nobelprisen ut. Så även Nobelpriset i medicin, som i år går till tre forskare för deras upptäckter av nya behandlingsformer mot infektioner orsakade av parasitmaskar respektive malaria. Den revolutionerande behandlingen mot det sistnämnda - som beskrivs ha inneburit "omätbara" positiva effekter - grundar sig i kinesisk örtmedicin, närmare bestämt på den uråldriga kinesiska läkeväxten Artemisia annua, som användes mot feber redan för 2000 år sedan och som även tillämpas inom homeopati.

Redaktionen

10 december, 2015
Nobelpriset i medicin 2015 – en fjäder i hatten för örtmedicin
Dela inlägget

Idag delas de olika Nobelprisen ut. Så även Nobelpriset i medicin, som i år går till tre forskare för deras upptäckter av nya behandlingsformer mot infektioner orsakade av parasitmaskar respektive malaria.
Den revolutionerande behandlingen mot det sistnämnda – som beskrivs ha inneburit ”omätbara” positiva effekter – grundar sig i kinesisk örtmedicin,
närmare bestämt på den uråldriga kinesiska läkeväxten Artemisia annua, som användes mot feber redan för 2000 år sedan och som även tillämpas inom homeopati.

Nobelpriset i fysiologi eller medicin går i år till tre personer. Den ena hälften går gemensamt till William C. Campbell, Irland, och Satoshi Ōmura, Japan, för deras upptäckt rörande en ny terapi mot infektioner orsakade av parasitmaskar. Den andra hälften går till den kinesiska forskaren Youyou Tu, som använt sig av traditionell örtmedicin för att hitta en ny typ av malarialäkemedel.
Läs också: Minska stressen med örter

Den tolfte kvinnan att få priset
Youyou Tu har studerat medicinalväxten Artemisia annua och ur denna hämtat en komponent som kan verka vid malaria. Närmare bestämt har hon renframställt ämnet artemisinin för användning som ny typ av läkemedel vid sjukdomen. Upptäckten har avsevärt minskat dödligheten i sjukdomen och dess positiva inverkan beskrivs, likt hennes två forskarkollegors insats, som ”omätbar”. För samma upptäckt tilldelades Youyou Tu 2011 även Laskerpriset.
Youyou Tu är den tolfte kvinnan som tilldelas Nobelpriset sedan priset infördes år 1901.

Läs också: Läkemedelsskandalen som tystades ner – och gick oss förbi

Artemisia annua. Foto: Kristian Peters, Wikimedia Commons.

Vanlig ört inom homeopati
Upptäckten av medicinalväxten Artemisia annua är dock inte ny utan har använts inom kinesisk medicin i mer än 2000 år, där den uppskattats för sina många medicinska egenskaper, bland annat sin förmåga att bota feber.
Växten har även sedan 200 år använts inom klassisk homeopati. Inom homeopatin förknippas växten inte bara med malaria och malarialiknande symtom, utan har även många andra användningsområden.

Läs också: Nya rön: Rabarber kan halvera antalet cancerceller på 48 timmar

Läkeväxt med flera användningsområden – och en svensk släkting
Malarialäkemedlet baseras på den uråldriga kinesiska läkeväxten Artemisia annua, som är en kinesisk släkting till vår egen malört. På svenska heter växten sommarmalört och namngavs av Linné år 1753. Växten har i årtusenden använts inom kinesisk folkmedicin på grund av sina många medicinska egenskaper, bland annat förmågan att bota feber.
Örten har i till exempel i labbtester även visat sig effektivt kunna eliminera cancerceller, rapporterar Herbs Info och Natural Society.
Eterisk olja från växten Artemisia annua innehåller bland annat ämnet artemisinin, som har flera medicinska effekter.
Man har hittat flera hundra beskrivningar på hur örten använts – och också sett att extraktet har bäst effekt om det inte kokas. Kallt extrakt på sommarmalört finns till exempel beskrivet år 340 av den taoistiske lärde Ge Hong. Malarialäkemedel baserade på artemisimin och derivat av artemisimin används globalt i stor skala sedan 1990-talet.

Läs också: 4 örter som ger en skönare övergångsålder

Expert inom örtmedicin
Den åttiofemåriga Youyou Tu har sina rötter inom den kinesiska medicinen TCM (Traditional Chinese Medicine), där växter, medicinalväxter, mineraler, metaller med mera tillämpas.
År 1955 tog hon examen vid Institutionen för farmaci vid Pekings medicinska universitet. Hon arbetade sedan som biträdande professor vid Kinas akademi för traditionell inhemsk medicin mellan 1965 och 1978. Mellan 1979 och 1984 var hon lektor och 1985 blev hon professor på samma ställe – och sedan år 2000 är hon chefsprofessor.

Läs också: Örter som alternativ behandling av depression, PMS och sömnbesvär

Glädjande menar många
Många förespråkare av så kallad alternativmedicin menar att det är glädjande att medicinalväxter och deras betydelse för folkhälsan härmed får större fokus – och också lite av ett erkännande.

Källor: Vetenskapens värld, Canal 2nd Opinion, Nobelförsamlingen, Tidningen Kulturen, Wikipedia, Nationalencyklopedin, CNN.

Av Isabelle G Hedander

Läsa mer?
• Nobelförsamlingens pressmeddelande
• Tillkännagivande av årets Nobelpristagare i medicin på SVT play.
– Direktsändning från Karolinska institutet.
• Vetenskapens värld: Porträtt av årets medicinpristagare på SVT Play (sändes 7 december 2015).
– Möt den mytomspunna kinesiska nobelpristagaren i Peking, och hennes kollegor i Japan och USA.
• Forskning och framsteg: Tillbaka till naturens medicinskåp – Läkemedelsbolagen söker åter efter nya substanser i naturen
• Uppsats om artemisia annua från Uppsala universitet.
• Herbs Info: Amazing herb kills 98% of cancer cells in just 16 hours in lab test
• Natural Society: Little known Chinese herb & iron kill 98% of cancer cells in 16 hours

Annons
Fakta

Fakta

Det började som ett hemligt kinesiskt militärt projekt (”Projekt 523”) år 1969.
Upptäckten av det verksamma ämnet i örten Artemisia annua som ett bot mot malaria gjordes under Vietnamkriget, när kinesiska forskare behövde hitta ett botemedel mot malaria för soldaterna.
Den nya kunskapen nådde till slut läkemedelsbolagen och idag används ett derivat ur växten och säljs över hela världen som ett botemedel mot malaria.
Växten Artemisia annua är idag en eftertraktad örtmedicin i länder där malarian sprids. Parallellt med det konventionella läkemedlet sägs även äkta extrakt från örten fortfarande användas (och öppet säljas) i malariaområden.
Källa: SVT och Canal 2nd Opinion.

Annons
Annons