Annons

Norsk torsk sänds till Kina – och fylls där med vatten och kemikalier

I en ny fransk TV-dokumentär avslöjas hur norsk torsk sänds till Kina och där fylls med kemiska tillsatsämnen och vatten – innan den säljs sedan vidare till olika länder i Europa. "Kunderna tror att de betalar för torsk men i verkligheten betalar de för vatten", säger forskaren Stephane Desobry till France 5.

Redaktionen

5 februari, 2019
Norsk torsk sänds till Kina – och fylls där med vatten och kemikalier
Dela inlägget

Norsk fiskeindustri har plötsligt ställts inför ett etiskt vägval vad gäller sin export till andra länder. En av frågorna de nu måste ställa sig är huruvida landet ska fortsätta göra affärer med de köpstarka kineserna eller inte.
Detta efter att en fransk TV-dokumentär avslöjat hur norsk torsk sänds till Kina och där fylls med kemiska tillsatsämnen och vatten – innan den säljs sedan vidare till olika länder i Europa.
– Kunderna tror att de betalar för torsk men i verkligheten betalar de för vatten, säger forskaren Stephane Desobry till France 5.

Dokumentären ”Mollo sur le cabillaud?” (”Försiktig med torsken?”) sändes den 20:e januari på bästa sändningstid i den franska TV-kanalen France 5. I den avslöjar kamerateamet hur torsk skickas på en 15 000 mil lång åktur, från Norge till Kina, innan den slutligen hamnar i franska butiker. Anledningen? Jo, ekonomisk förstås. På detta sätt går det nämligen att, på flera sätt, få upp öka fiskens kilopris, skriver norska NRK.

Vatten ökar vikten – och kilopriset
Genom en video som franska France 5 fått från den kinesiska fiskeindustrin kan TV-tittarna själva få se hur torsken skärs och filéas innan filéerna, via långa sprutor, injiceras med vatten. Ett tillvägagångssätt som gör att torskfiléerna ökar sin vikt och kan säljas till ett högre pris.
Och det visar sig att vatten inte är det enda som tillsätts.

LÄS OCKSÅ: “Är hälsofördelarna med fisk fler än riskerna – eller är det tvärtom?”

Kemikalier ger färskt intryck
Eftersom kamerateamet inte tilläts filma eller intervjua de anställda på fabrikerna i Kina besökte de istället sjömatsmässan ”Seafood Seafood Seafood Expo” i Bryssel, där skaldjursproducenter från hela världen möts upp en gång per år. Utrustade med dold kamera presenterar de sig där som köpare av billig torsk – och blir genast erbjudna att köpa torsk som injicerats vatten.
De får även frågan om de vill köpa med eller utan tillsatta kemikalier. En av kemikalierna är substansen E-451 (pentannatriumtrifosfat), som används för att bleka fisken så att fisken kan se färsk ut även när den inte är det.

Annons

Fosfater tillåtna men ska anges
Alla de typer av fosfater som tillsätts fisken är dock lagliga i EU, rapporterar NRK vidare. Tidigare har dessa kemikalier varit förbjudna i Norge, men är nu tillåtna igen genom EES-avtalet.
Däremot finns det strikta regler för hur fosfater ska användas i fisk, berättar norska Mattilsynsmyndigheten för tidningen.
– Det antas att rätt kvantitet används och produkten måste märkas så att konsumenten kan se att fosfater har lagts till, säger Lise Rokkones sektionschef för myndighetens avdelning Sjømat.
Samma sak gäller tillsatt vatten, berättar hon för tidningen. Utgör det tillsatta vattnet mer än fem procent av den färdiga produktens vikt ska förekomsten anges.

LÄS OCKSÅ: Endast tre av 13 fiskarter i Östersjön får grönt ljus

”Kunderna betalar för vatten”
Forskaren Stephane Desobry är kritisk. Han anser inte det vara etiskt motiverat att injicera vatten i torsken.
– Kunderna tror att de betalar för torsk men i verkligheten betalar de för vatten, säger han till France 5.

Tal om bojkott
Dokumentären har sedan den sändes flitigt diskuterats i sociala medier. Många är upprörda och flera har nämnt att det borde till en bojkott av norska varor, rapporterar NRK vidare.

LÄS OCKSÅ: Bättre kontroll ska stoppa export av fisk med miljögift

Annons

Inte norska produktionsförhållanden som kritiseras
Paal Frisvold är norska Fiskerikommissionens utsände i Frankrike. Han poängterar att det inte är norska produktionsförhållanden som kritiseras och skapar reaktioner i dokumentären.
Däremot kallar han det hela olyckligt.
– Att saken får mycket uppmärksamhet kan vara olyckligt för det norska torskens rykte i Frankrike, säger han till NRK och tillägger att man från norskt håll nu följer detta noga.

På frågan om vad Norge kan göra svarar han så här:
– Norge vill sälja sin torsk på en global marknad och kineserna är köpstarka. De reaktioner vi ser från denna rapportering gör att vi måste tänka på vilka konsekvenser detta kan få för den norska torskens anseende. Den franska marknaden är oroad över kvaliteten på den fisk de äter, och vi ser att konsumenterna är måna om en tydlig produktinformation.

Se dokumentären här.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons