Ingredienser (till åtta portioner)
500 g rotselleri, grovriven
2 gula lökar, rivna
1 vitlöksklyfta, riven
1/2 dl vatten
ca 1/2 dl olivolja
2 tsk koriander
1 tsk malen kryddpeppar
2 krm salt
2 tsk timjan
1 tsk mejram
1 tsk oregano
2 1/2 dl nötter (hasselnötter eller solrosfrön som ett exempel)
2 ägg
Smör till formarna
Gör så här
Fräs lök, vitlök och selleri i olivoljan med koriander och kryddpeppar.
tillsätt vattnet och låt det småkoka in i cirka fem minuter.
Mal nötterna i en matberedare, inte helt finmalt.
Tillsätt selleriblandningen och kryddorna samt ägg och rör ihop till en smet.
Smaksätt med salt.
Lägg smeten i en smord form, eller i portionsformar och gratinera i mitten av ugnen cirka 25-30 minuter i 175 grader.
Fakta
Receptet kommer från Mia Hagenmalm, som bloggar om mat för Kurera.se.
www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.