Från och med 1 juli kommer det att råda rökförbud på flera platser i utomhusmiljön. Bland annat omfattas uteserveringar, lekplatser, perronger, busshållplatser och vissa entréer. Förbudet omfattar även e-cigaretter. Det rapporterar Folkhälsomyndigheten.
Från och med den 1 juli 2019 gäller den nya tobakslagen i kraft. Den innehåller bland annat bestämmelser om fler rökfria miljöer och tillståndsplikt för tobaksförsäljning. Sedan den 20 maj gäller även nya regler kring märkning av tobaksprodukter, i syfte att lättare identifiera cigaretter som smugglas till Sverige.
”Viktiga åtgärder för folkhälsan”
Josefin Jonsson är enhetschef på Folkhälsomyndigheten.
– Det här är viktiga åtgärder för folkhälsan. Den passiva rökningen minskar, och erfarenheter både nationellt och internationellt visar att färre personer röker när man jobbar aktivt med tobaksförebyggande åtgärder. Det kan till exempel handla om rökförbud, höjda skatter, förbud mot tobaksreklam, åldersgränser och att erbjuda rökavvänjning, säger hon i ett uttalande.
LÄS OCKSÅ: Så här påverkar rökning nio olika kroppsdelar
Rökförbudet ska tydligt skyltas
Ansvaret för att det lagstadgade rökförbudet följs ligger på den som äger eller disponerar lokalen, utrymmet eller ett visst område utomhus. Den som är ansvarig ska tydligt informera om rökförbudet genom skyltning. Vid behov ska den ansvarige även ingripa med information och tillsägelser.
Kommunerna ansvariga för att lagen efterlevs
Kommunerna ansvarar för tillsynen av att de nya reglerna efterlevs. Länsstyrelserna ska följa kommunernas verksamhet och bistå dem med information och råd. Folkhälsomyndighetens uppdrag är att stödja länsstyrelserna.
– Vi ska bland annat ta fram en utökad tillsynsvägledning, följa upp lagstiftningens effekter, och ge stöd åt tobaksförebyggande organisationer, säger Josefin Jonsson.
LÄS OCKSÅ: Rökning kopplas till schizofreni enligt ny forskning
Målet: ett rökfritt Sverige 2025
I maj tilldelades Folkhälsomyndigheten extra resurser av regeringen, bland annat för att under år 2020 informera allmänheten om den nya tobakslagen. Detta för att stödja genomförandet av den nya tobakslagen och nå målet om ett rökfritt Sverige 2025 som regeringen ställt sig bakom.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Av Isabelle G Hedander
Fakta om den nya tobakslagen
Från och med den 1 juli gäller den nya tobakslagen (2018:2088) om tobak och liknande produkter, som bland annat innehåller bestämmelser om fler rökfria miljöer.
Den nya tobakslagen omfattar inte bara rökning, utan även e-cigaretter, rökning av örtprodukter, inhalering av tobak som till exempel förångats, samt användning av njutningsmedel som till användningssättet motsvarar rökning men som inte innehåller tobak.
Källa: Folkhälsomyndigheten