Kan ägg bota glutenintolerans? Forskare i Kanada hävdar att äggula kan fungera som ett motgift för glutenintoleranta som ibland vill njuta av lite bullar, tårta och en öl.
Glutenintolerans eller celiaki som sjukdomen också benämns är en kronisk sjukdom som gör att protein från gluten startar en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna.
Läs också: Hög risk för glutenintolerans bland svenska barn
Gluten finns i råg, vete och korn
Det gör att personen inte kan tillgodogöra sig näringsämnen från maten vilket resulterar i trötthet, värk i kroppen, viktnedgång, blodbrist, diarré, gaser och ibland till och med depression. Gluten finns i korn, råg och vete. När den med glutenintolerans börjat äta en glutenfri kost kommer tarmluddet i tunntarmen att växa tillbaka. Det brukar ta några månader.
Läs också: Glutenintolerans vanligare i Sverige än resten av Europa
Hjälp för glutenintoleranta
Men forskare verkar nu kunna hjälpa glutenintoleranta. Enligt en studie som gjordes vid University of Alberta i Kanada, kan antikroppar i en äggula användas för att blockera gluten när det passerar genom kroppen och därmed stoppas från att irritera tunntarmen.
Studien har resulterat i att forskarna har skapat ett piller som gör just detta och som ska tas före en måltid för att låta de som lider av glutenintolerans äta någon mat de vill ha.
Läs också: Glutenintolerans ökar bland vuxna
Pillret neutraliserar gluten
Dr Hoon Sunwoo, docent i farmaceutisk vetenskap vid University of Alberta, berättade i ett pressmeddelande att han inspirerades att utveckla ett piller så att hans glutenintoleranta vän kunde njuta av en drink.
– Det här pillret binder gluten i magen och hjälper till att neutralisera gluten. De begränsar skadorna i tarmen. Det är vår förhoppning att vi ska kunna förbättra livskvaliteten för personer som är glutenintoleranta, säger Dr Hoon Sunwoo.
I Sverige är 1-2 procent av befolkningen glutenintoleranta. Sjukdom är ärftlig och vanligare bland kvinnor.
Läs också: Mår jag bättre utan gluten?
Av Inger Palm