Efter de senaste dagarnas skriverier om den kritiserade försäljningen av krossat linfrö rensas det nu bort på flera ställen. Bland annat upphör producenten Risenta med sina leveranser – tills tydligare regler finns – och både ICA och Coop upphör med försäljningen.
– Linfrö innehåller bra fetter och kan absolut användas i exempelvis en smoothie, bara du krossar fröna precis innan förtäring och undviker att köpa dem färdigkrossade, säger Kureras näringsexpert Zarah Öberg.
Debatten kring krossade linfröns vara eller icke vara startade när SVT Nyheter i söndags tog upp att förpackningar med krossade linfrön fortfarande finns att köpa i butikerna, trots att Livsmedelsverket för ett år sedan gick ut med rekommendationen att de inte ska säljas eftersom det saknas tillräcklig forskning på huruvida det krossade fröet kan förtäras utan risk för hälsan. Detta då linfrön innehåller ett naturligt växtgift, linamarin, som i kroppen omvandlas till det giftiga ämnet blåsyra (vätecyanid). Även Kurera har skrivit om saken.
► Läs också: Krossade linfröns vara eller icke vara
Risenta drar in krossade linfrön
Efter rabaldret har nu flera aktörer reagerat på Livsmedelsverket ett år gamla rekommendation, vilken tidigare gått många förbi, inte minst konsumenter. Bland annat har Risenta, en av de största producenterna i Sverige, nu valt att tillfälligt stoppa sina leveranser av krossat linfrö, i alla fall fram tills att det finns tydligare regler.
Inget säljstopp för hela frön
Niklas Truedsson är VD på Risenta:
– Vi månar alltid om konsumenternas hälsa och därför har vi i det här läget beslutat att dra in våra leveranser av krossade linfrön, säger han i ett pressmeddelande.
Eftersom inget förbud finns, endast en myndighetsavrådan (något Sverige till synes är ensamma om), anser Risenta att situationen är oklar och väntar därför på ett klart besked från Livsmedelsverket. Försäljningsstoppet rör inte hela linfrön, skriver Food Supply.
► Läs också: Ny studie: Linfrön sänker blodtryck
ICA och Coop reagerar
Även vissa livsmedelskedjor väljer att agera. Både ICA, vilka tidigare raderat krossade linfrön som ingrediens på sin receptsajt, och Coop väljer nu att upphöra med försäljningen av krossade linfrön.
Näringsexperten: ”Krossa fröna precis innan förtäring”
Så här resonerar Kureras näringsexpert Zarah Öberg kring linfrön.
– Linfrö innehåller bra fetter och kan absolut användas i exempelvis en smoothie, bara du krossar fröna precis innan förtäring och undviker att köpa dem färdigkrossade. Linfröolja härsknar lätt och om den ska hålla när den väl har krossats så behöver de förvaras enligt restriktioner.
► Läs också: Guide till nio superfrön för hälsan
”Följ rekommendationen för linfröolja”
Hon anser att man på grund av risken att utsätta sin kropp för blåsyra/vätecyanid bör hålla sig till de rekommendationer som finns kring linfröolja.
– Den rekommendation som finns på linfröolja är en matsked per dag. Hela linfrön passerar hela genom matsmältningssystemet så där är inte dosering lika känsligt.
”Absurt med ståhej kring ett frö när handeln tillåter så mycket annat mindre bra”
Zarah Öberg tycker det är bra att informationen – om att linfrön innehåller ett ämne som kan bli till vätecyanid i kroppen – nu kanske äntligen nått konsumenterna, men tillägger:
– Det känns absurt att handeln får sälja varor fulla med tillsatser, artificiella sötningsmedel och så mycket annat som är mindre bra för vår hälsa – och samtidigt blir det sådant ståhej för ett litet frö, som med största sannolikhet tillför mer nyttigheter än faror.
► Intresserad av att veta mer om linfröolja? Läs mer här
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Näringsexperten Zarah Öberg om…
Krossade linfrön:
– Du kan absolut äta dem MEN köp hela linfrön och krossa dem själv så att du undviker att köpa frön som riskerar vara härsknade.
Linfröolja:
– Innehåller minimalt med blåsyra då blåsyra/cyanid är vattenlösligt och inte fettlösligt. Dessutom används en speciell metod vid pressning som gör att blåsyran stannar i presskakan. Olivolja härsknar lätt om det inte produceras/pressas och förvaras på rätt sätt. Köp därmed endast från seriösa märken.
Hela linfrön:
– Passerar genom matsmältningssystemet utan att blåsyra bildas. Är bra för tarmen då det bildas ett slem som hjälper avföringen att få rätt konsistens. Liknande egenskaper finns hos tex psylliumfröskal.