Inom samma familj som salmonella och E-colibakterier har det påträffats en hittills okänd antibiotikaresistent bakterie hos en patient i Kungälv. Fyndet gör att läkare kan undvika bredspektrumantibiotika som driver utvecklingen av resistenta bakterier.
Den antibiotikaresistena bakterie som nu föreslås få namnet Scandinavium goeteborgense, hittades redan 2014 i ett bensår hos en patient på Kungälvs sjukhus. Denna bakterie tros ha orsakat infektioner både före och efter att den hittades. Arten tillhör samma familjs som E-colibakterier och salmonella och är den första inom sitt släkte.
LÄS OCKSÅ: Antibiotika resistens bakterier vår tids största problem
Ett infekterat sår
Det är viktigt för läkare att ta reda på vilken bakterie som orsakar infektionen så att rätt antibiotika kan skrivas ut. Det kan få allvarliga konsekvenser för en patient om fel behandling sätts in.
Forskarna kunde isolera bakterierna från provet som togs från patientens infekterade sår, men det stannade inte där utan det krävdes ganska omfattande analyser för att de skulle kunna artbestämma bakterien. Hur forskarnas väg till fyndet av denna bakterie såg ut kan läsas i en studie publicerad i tidskriften Frontiers in Microbiology.
Forskarna kunde sedan klassificera den nya arten, som visade sig tillhöra ett helt nytt släkte av bakterier.
LÄS OCKSÅ: Fakta och forskning om goda bakterier
Mer specifika antibiotika
– Det här är ett tydligt exempel på hur viktigt det är att kunna identifiera de direkta orsakerna bakom en infektion. Om bakterierna är exakt definierade kan läkaren skriva ut specifika antibiotika och behöver inte förlita sig på bredspektrumantibiotika, säger Francisco Salvà Serra i ett pressmeddelande. Han forskar inom Centrum för antibiotikaresistensforskning, CARe, vid Göteborgs universitet och är en av två försteförfattare bakom studien.
Problemet med ett så kallat bredspektrumantibiotika är att de driver utvecklingen av antibiotikaresistens hos bakterier, men också sjukdomsbakterier. Det leder till sämre möjligheter att behandla infektioner.
Av Inger Palm
Källa: Göteborgs universitet
Här kan du läsa mer om Scandinavium goeteborgense