Sitter du mycket på fritiden eller har du ett stillasittande jobb?
När du sitter har olika effekt på din hälsa, visar två nya studier.
Att stillasittande är dåligt för oss vet vi. Flertalet studier visar på ett samband med att sitta mycket med alltifrån hjärt- kärlsjukdomar och typ 2-diabetes.
LÄS OCKSÅ: Därför bör du cykla till jobbet – 5 anledningar
Samband mellan stillasittande och depression
Men har det någon betydelse när vi är stillasittande? Det korta svaret är ja, visar två studier från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, och Karolinska Institutet, där forskare undersökt sambandet mellan stillasittande och att drabbas av depression eller ångest.
I den ena undersökningen tittade man om sambandet mellan stillasittande och depression och ångest skiljde sig mellan stillasittande på fritiden och på arbetet.
Och det gjorde det. Resultaten visade att det finns ett starkt samband mellan stillasittande på fritiden och depression och ångest, medan sambandet mellan mental ohälsa och sittande på arbetet var betydligt svagare.
– De som satt mycket på fritiden hade nästan tre gånger så hög risk att ofta uppleva depression och ångestsymtom, även efter att vi tagit hänsyn till andra faktorer som utbildningsnivå, rökvanor, BMI och motionsvanor, säger Elin Ekblom Bak, docent vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, i ett pressmeddelande.
LÄS OCKSÅ: Varannan anställd har ett stillasittande jobb
Mentalt passivt sittande
Det här är ett resultat som pekar i samma riktning som vissa tidigare studier där man har funnit en högre risk för depression vid mycket mentalt passivt sittande på fritiden – det vill säga att man exempelvis slösurfar på mobilen och tittar på tv, men en mindre risk för depression vid mer mentalt aktivt sittande på fritiden, där man utför arbetsuppgifter, löser korsord eller sudoku.
LÄS OCKSÅ: Stillasittande ökar cancerrisken
Kontinuerliga avbrott i sitt stillasittande
I den andra studien undersökte man vilken betydelse det hade för förekomsten av depression om man gjorde avbrott i stillasittandet. Och de deltagare som gjorde kontinuerliga avbrott i sitt stillasittande hade en halverad risk att ofta uppleva depression och ångestsymtom, jämfört med de som aldrig gjorde avbrott i stillasittandet.
Av Tina Harr