Annons

Ny forskning: Kött har samma effekt som socker på vikten

Kan köttproteiner bidra till fetma och övervikt? Ja, menar forskare i Australien som kikat på matvanorna i 170 länder. Forskarna sticker ut hakan och hävdar att kött bidrar lika mycket som socker till övervikt.

Redaktionen

10 augusti, 2016
Ny forskning: Kött har samma effekt som socker på vikten
Dela inlägget

Kan köttproteiner bidra till fetma och övervikt? Ja, menar forskare i Australien som kikat på matvanorna i 170 länder. Forskarna sticker ut hakan och hävdar att kött bidrar lika mycket som socker till övervikt.

1,9 miljarder människor i världen är överviktiga. Hela 600 miljoner av dessa lider av fetma. Det finns inga tecken på att den globala fetmaepedemin är på väg att bromsas upp. Att hitta nya strategier att bekämpa fetman anses viktigt. Därför riktas mycket fokus på forskning som ska ge möjlighet till bättre behandlingar och kostråd.

►Läs också: Åtta vetenskapliga teorier om varför kött orsakar cancer

Kött spjälkas sist
Forskare vid universitet i Adelaide i Australien har tittat på sambandet mellan köttkonsumtion och fetma i 170 länder.
Och man fann ett tydligt samband mellan köttande och övervikt. Köttproteiner påverkade vikten lika mycket som socker gör.
Anledningen till att kött påverkar viktuppgången är för att proteinet spjälkas senare än fett och kolhydrater. Det gör att den överskottsenergi som vi får från köttprotein omvandlas och lagras som fett i kroppen.

►Läs också: Förslag: Inför klimatskatt på kött

Annons

Minska på köttkonsumtionen
I äldre studier, där man sett sambandet mellan kött och övervikt, har man trott att det har berott på fetthalten i köttet. Nu tror man alltså att det beror på överskottet av protein.
Kött är dock en värdefull källa till protein, vitaminer och mineraler i kosten. Men forskarna menar att konsumtionen av kött är alldeles för hög.
Tidigare har man varnat för processat rött kött på grund risken för mag-tarmcancer och hjärtsjukdomar. Nu vill man alltså lägga till sina kostråd också belysa överviktsproblematiken som är kopplad till en överkonsumtion av kött.
Studien publicerades i BMC Nutrition och Journal of Nutrition & Food Sciences.

Källa: Medical News Today

Länk till studien: http://bmcnutr.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40795-016-0063-9

Av Inger Palm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons

Annons