Forskare vid Lunds universitet har tagit hudceller från människor för att undersöka om de kan transplantera dessa i strokedrabbade råttors hjärnor. Ett halvår efter försöket visade det sig att känsel och rörlighet var återställd.
Nervcellerna som transplanterades in i råttornas hjärnor var omprogrammerade hudceller. I tidigare studier har forskarna lyckats transplantera nervceller som tillverkats av stamceller från människor. Men vad man inte visste tidigare, och som man nu fick bevisat, var att det transplanterade cellerna kunde bilda förbindelser på ett korrekt sätt i den strokedrabbade råtthjärnan. För det är just detta som återställer den normala rörligheten och känseln.
Skapat förbindelse mellan hjärnhalvorna
Det är professor Zaal Kokaia, seniorprofessor Olle Lindvall forskaren Sara Palma-Tortosa vid avdelningen för neurologi som står bakom studien.
Det tog ett halvår efter transplantationen innan forskarna kunde att de nya cellerna hade reparerat skadorna i de strokedrabbade råttornas hjärnor. Zaal Kokaia säger:
– Vi har använt oss av spårningstekniker, elektronmikroskopi och andra metoder för att med ljus kunna stänga av aktiviteten i de transplanterade cellerna och på så vis kunnat visa att dessa verkligen kopplat upp sig rätt i de skadade nervkretsarna. Vi har även kunnat se att de transplanterade cellerna växt över till den andra hjärnhalvan, den del där vi inte transplanterat några celler, och skapat förbindelser. Det har ingen studie tidigare visat.
LÄS OCKSÅ: Tillväxthormoner skyndar på rehabilitering efter stroke
Undersöka säkerheten
Det lyckade resultatet gör att forskarna hoppas på att de i framtiden ska kunna ersätta döda nervceller med nya friska nervceller på patienter med stroke.
Hudcellerna som programmerats om till hjärnbarksceller i ett laboratorium gör att man nu går vidare med att undersöka om de transplanterade cellerna kan påverkar motsatta hjärnhalvan. Där minne och andra intellektuella funktioner finns. Man vill även studera säkerheten runt transplantationer för att de ska kunna användas kliniskt i framtiden.
Av Inger Palm
Källa: Lunds universitet