En ny studie har resulterat i en förbättrad diagnosmetod för kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL). Förhoppningen är att metoden, som har både praktiska och ekonomiska fördelar jämfört med spirometri, snabbt ska komma ut på marknaden.
Forskningen visar att man med en enkel apparat kan diagnostisera KOL redan i ett tidigt stadium. Det är enligt Björn Jonson, initiativtagare till studien och professor emeritus i klinisk fysiologi vid Lunds universitet en ganska sensationell upptäckt som kan få stor betydelse för vården och patienten, eftersom den är billigare, tillförlitligare och mer användarvänlig än nuvarande diagnosmetoder.
Underlättar diagnos
En av forskningens utmaningar är att utveckla metoder för tidig diagnos, eftersom det ger möjligheten att bromsa sjukdomsförloppet eller till och med att förebygga KOL. Dagens metod, spirometri, kräver att patienten utför en relativt svår andningsmanöver, vilket fordrar tränad vårdpersonal. Med den nya metoden räcker det att patienten tar några vanliga andetag i ett munstycke för att diagnos ska kunna ställas.
LÄS OCKSÅ: Anders Olsson kan konsten att andas
Kan rädda många liv
Cirka 3 000 personer dör i KOL varje år i Sverige och minst en halv miljon svenskar är drabbade. Den vanligaste orsaken till KOL är rökning, men cirka 20–25 procent av alla KOL-fall orsakas av annat än tobaksrök. Förhoppningen är att den nya metoden kan hjälpa människor att få en tidigare KOL-diagnos, vilket skulle kunna leda till lindrigare sjukdomsförlopp och i förlängningen många räddade liv, skriver Hjärt-Lungfonden som varit medfinansiärer i ett pressmeddelande.
LÄS OCKSÅ: Vill du hålla dig frisk? Andas djupt!
Metoden utvecklas
Den nya diagnosmetoden baseras på ett effektivitetsindex, EFFi, som är ett mått på hur KOL-drabbade lungor lyckas eliminera koldioxid vid utandning jämfört med friska lungor. Forskarteamet kommer nu att fortsätta utveckla metoden och delta i framtagandet av en prototyp till en liten, billig apparat. Målsättningen är att apparaten ska finnas tillgänglig för vårdgivare redan inom 5–10 år, och att den i framtiden ska kunna användas av KOL-patienter i hemmet för att upptäcka plötsliga försämringar i sjukdomsförloppet.
Av redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!