Järnbrist hos för tidigt födda barn kan leda till beteendeproblem som ADHD senare i livet. Men – om barn med låg födelsevikt får tillskott av järn kan sådana problem förhindras. Det visar en ny svensk studie från Umeå universitet.
Det är sedan tidigare känt att mycket för tidigt födda barn har ökad risk för problem som ADHD senare i livet. Det brukar kopplas till påfrestningarna under livets första veckor och till fler förlossningskomplikationer som kan skada hjärnan i ett tidigt skede. Men järnbrist under de första månaderna i livet kan vara en minst lika stor riskfaktor.
Det rapporterar nu forskare vid Umeå universitet i tidskriften Pediatrics.
LÄS OCKSÅ: Koppling mellan brist på omega-3 och ökad risk för beteendeproblem
Studie på 285 barn
Studien har gjorts på 285 barn med lite lägre födelsevikt, det vill säga mellan 2–2,5 kilo, mot mer normala 3–4 kilo. Studien visade att 12 procent av de barn som inte fått järntillskott uppvisade ADHD-liknande problem som problem med uppmärksamhet, aggressivitet och ökad ängslighet vid tre års ålder, jämfört med tre procent av de barn som fått tillskott.
Hos de barn som fått tillskott av järn var andelen bara tre procent, samma som i en jämförelsegrupp med normal födelsevikt, skriver Metro.
LÄS OCKSÅ: Gravida med höga nivåer av vitamin D får starka barn
Bra järnförråd – en viktig byggsten
Forskarna förklarar de ökade beteendeproblemen med att de från början mindre barnen snabbare förbrukar sitt medfödda järnförråd och att det då saknas en viktig byggsten i hjärnans utveckling.
Resultaten kan nu leda till rekommendationerna för gruppen ändras, så att även barn med marginellt låg födelsevikt bör få tillskott av järn.
LÄS OCKSÅ: Probiotika till nyfödda tros kunna halvera risk för diabetes typ 1
Av Isabelle G Hedander