Näringsämnet lutein, vanligt förekommande i mörkgröna grönsaker har visat sig kunna dämpa inflammation, visar ny svensk forskning.
Patienter som har fått hjärtinfarkt eller kärlkramp visar sig ofta lida av kronisk inflammation. Studier gjorda på celler från personer med kranskärlssjukdomar visade en tydligt minskad inflammatorisk aktivitet när cellerna behandlades med ämnet, som även visade sig ha effekt på friska patienter med inflammation, enligt Sveriges radio.
LÄS OCKSÅ: Lutein kan ge synskärpan tillbaka
Motverkar ögonsjukdomar
Antioxidanten har redan tidigare visat sig kunna motverka grå starr och sjukdomar som utvecklas i gula fläcken, nu har det alltså även visat sig ha effekt mot inflammation. Forskarna vid Linköpings universitet som utförde studien fortsätter sitt arbete och tittar nu närmare på hur grönsakerna ska tillagas för att vi ska kunna tillgodogöra oss ämnet så bra som möjligt.
LÄS OCKSÅ: 8 hälsofördelar med grönkål
Av redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Lutein är en karetenoid och antioxidant.
Grönsaker som innehåller mycket lutein är bland andra spenat, persilja, och broccoli men absolut mest finns i rå grönkål. Även ägg innehåller lutein.
Källa: Kurera