Mindfulness – ett effektivt verktyg för att hantera ångest, stress och oro. Eller?
En studie visar resultat som pekar i rakt motsatt riktning.
Mindfulness är en metod som används världen över för att hantera bland annat ångest, depression och stress.
Sedan 2016 rekommenderar också Socialstyrelsen mindfullnessbaserad kognitiv terapi för att förebygga återfall av depression.
LÄS OCKSÅ: Guide till mindfulness – så kommer du igång!
Negativa effekter
Men nu visar en ny studie som publicerats i tidskriften Acta Psychiatrica att det också kan finnas negativa effekter av meditation
och mindfulness, även hos personer utan tidigare psykisk ohälsa.
För cirka åtta procent av de som testar meditation leder mindfulness istället till ångest och depression – och i värsta fall självmordstankar.
Johannes Björkstrand, forskare i psykologi vid Lunds universitet som nyligen genomfört två studier om mindfulness, ser dock en rad problem med studien. Dels avser resultaten meditation generellt och dels har man inte jämfört resultaten med kontrollgrupper.
– Om man inte har en kontrollgrupp är det svårt att veta om det faktiskt var meditationen som gjorde att de drabbades av ångest och depression. De kanske hade drabbats även om de inte mediterat, säger han.
LÄS OCKSÅ: 4 saker att tänka på när du väljer mindfulnesskurs
Vissa har större risk att drabbas
I vilken mån mindfulness faktiskt är effektivt för att behandla tillstånd som ångest och depression är inte helt solklart än eftersom man inte gjort tillräckligt med studier, berättar Johannes Björkstrand. Att genomgå en strukturerad mindfulness-baserad behandling för ett specifikt problem innebär dock en väldigt låg risk att drabbas av negativa effekter, och om du drabbas beror det förmodligen inte på att du praktiserade mindfulness, menar han.
– Sedan kan det mycket väl vara så att vissa typer av meditation leder till fler negativa effekter, eller att vissa personer har större risk att drabbas av negativa effekter om de mediterar.
LÄS OCKSÅ: Svensk studie “Mindfulness kan minska rädslor”
Mediterar på egen hand
Däremot har mindfulness och meditation som utförs på egen hand visat sig ha större risk för negativa effekter. När man i andra studier frågat folk som mediterar genom exempelvis att kolla på youtube-filmer, appar eller läsa böcker har hela 25-33 procent rapporterar någon sorts negativ effekt. Dock är det svårt att dra några tydliga slutsatser av de siffrorna, tycker Johannes Björkstrand.
– För det första är det inte säkert att det faktiskt beror på meditationen, för det andra är det inte säkert att de som har svarat på enkäterna är representativa för alla, då de som upplevt negativa konsekvenser kan känna att det är särskilt angeläget att dela med sig av sina erfarenheter, säger han.
Av Tina Harr