Nyfödda möss kan kompensera för omega-3-brist hos sina mödrar genom egen fettsyraproduktion.
Det visar en ny studie från Institutionen för molekylära vetenskaper vid Stockholms universitet.
Studien har publicerats i tidskriften Journal of Lipid Research.
Det är omtvistat huruvida ammande barn kan tillverka omega-3-fettsyran DHA själva eller om ammande mammor bör ta kosttillskott av DHA. Det diskuteras även om DHA bör tillsättas i mjölkersättning och barnmat. Studien visar dock att mössens ungar under fosterstadiet och diperioden har kunnat bygga upp sina DHA-depåer utan moderns hjälp och alltså har förmågan att producera eget DHA.
► Läs också: Omega-3 – All info du behöver om omega-3 fettsyror
Bebismössen kompenserar för brist
Anders Jacobsson är professor vid Institutionen för molekylära vetenskaper, Wenner-Grens institut, Stockholms universitet och har lett studien.
– Genom att inaktivera den gen i möss vilken reglerar produktionen av fleromättade fettsyror har vi visat att honor som saknar omega-3-fettsyran DHA under dräktighetsperioden och under tiden de diar trots det får ungar med normala mängder DHA i blodet, säger han i ett uttalande.
► Läs också: Samband mellan barns sömnkvalitet och omega-3
Mycket forskning som visar att omega-3-fettsyror är positivt för hälsan
Det finns mycket information som tyder på att intag av omega-3-fettsyror (bland annat DHA) kan ha en positiv påverkan på hälsan, konstaterar Stockholm universitet i sitt pressmeddelande. Moderns DHA-status under graviditet och amning föreslås vara en viktig faktor som påverkar DHA-nivåerna hos foster och spädbarn. Betydelsen av DHA-tillskott för gravida kvinnor är dock fortfarande en öppen fråga som diskuteras och studeras aktivt.
– Denna studie antyder att under ”normala” förhållanden klarar vi oss alldeles utmärkt utan DHA i maten, men studien visar även att om brist uppstår så kan man tillgodose behovet genom intag av DHA genom kosttillskott, säger Anders Jacobsson.
► Läs också: Ny forskning: Tillskott med fettsyror gör att barn läser bättre
Omega-3- och omega-6-fettsyror är fleromättade fettsyror och kallas ibland även ”essentiella fettsyror” för att de anses nödvändiga eftersom att vi inte kan tillverka dessa själva. Detta är dock en sanning med modifikation, skriver universitetet och fortsätter: ”Så länge dieten innehåller de korta omega-3- och omega-6-fettsyrorna alfa-linolensyra och linolsyra har kroppen en möjlighet att tillverka de flesta fleromättade fettsyror som behövs för att cellerna ska fungera normalt.”
Betydelsen oklar
Anders Jacobbsson sammanfattar:
– Även om vi i dag känner till nödvändigheten av att kroppen kan tillverka egna fettsyror så är betydelsen av dessa jämfört med de fettsyror som vi får i oss genom maten oklar. Vi vet inte heller i detalj hur kroppens egen fettsyraproduktion regleras eller hur dieten påverkar detta. Studien är ett led i att förstå det sambandet och visar på vikten av kroppens egen produktion av fleromättade fetter.
► Läs också: Koppling mellan brist på omega 3 och ökad risk för beteendeproblem
Av Redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!