Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Nya analyser på Vasaloppsåkarna: snabbaste åkarna har lägst blodtryck

Studierna på Vasaloppsåkarna fortsätter och denna gång har forskarna vid Uppsala universitet tittat på blodtrycket. Det visade sig att ju snabbare en skidåkare var desto lägre var risken att få högt blodtryck.

I flera år har svenska forskare följt en grupp på 206 889 längdskidåkare som kör Vasaloppet. Dessa har jämförts med 505 542 personer från normalbefolkningen, och i alla jämförande studier kunde man tydligt se att skidåkarna har bättre hälsa än kontrollgruppen. Analyser har gjorts på bland annat risken att få stroke, hjärtinfarkt och depression. Att ha högt blodtryck är en av de största riskfaktorerna att dö för tidigt i en hjärt-kärlrelaterad sjukdom.

LÄS OCKSÅ: Skidåkarna drabbas mer sällan av cancer

Högintensiv träning sänker blodtrycket bäst
I den här analysen ville forskarna se om risken för högt blodtryck påverkades när man åkte Vasaloppet. Och det hade det förstås. Skidåkarna hade i genomsnitt 41 procent lägre risk att få högt blodtryck än vad kontrollgruppen hade. Slutsatsen blev att uthållighetsträning har en gynnsam effekt för den som vill sänka risken att få högt blodtryck.

 

Kasper Andersen.

Denna analys förstärker tidigare studier som även de visat att fysisk aktivitet har ett skydd mot högt blodtryck. Men de studierna var gjorde på personer som sysslade med fysisk aktivitet på en låg eller måttlig nivå och var inte i så bra form att de kunde genomföra ett Vasalopp.

En av forskarna i studien, Kasper Andersen, som arbetar vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet och är kardiolog vid Akademiska sjukhuset säger i ett pressmeddelande:

– Den femtedel av längdskidåkarna som åkte snabbast hade 61 procent lägre risk att få högt blodtryck, jämfört med normalbefolkningen. Den femtedel av längdskidåkarna som var långsammast hade 26 procent lägre risk, vilket fortfarande är en stor minskning. De verkar som om att ju högre och mer intensiv träning du håller på med, desto bättre är det för dina artärer.

LÄS OCKSÅ: Träning kan minska risken för epilepsi

Sundare livsstil
Forskarna upptäckt om att det fanns en mycket stark koppling mellan hur snabb en åkare var och risken för högt blodtryck, men det fanns ingen koppling mellan antalet lopp man åkt och den minskade risken för högt blodtryck. Däremot var det den högintensiva träningen som hade effekt på blodkärlen och den lägre risken att drabbas av för högt blodtryck.

 

– Det skulle kunna vara så att träning får blodkärlen att slappna vid att minska utsöndringen av det viktiga hormonet Renin från njuren. Träningen sänker också nivån av stresshormon och förbättra funktionen av det innersta lagar av celler i blodkärlen. Alla dessa faktorer är viktiga för regleringen av blodtrycket, säger Kasper Andersen.

Han menade också att när forskarna undersöker samband men inte orsak mellan utfall och exponeringar så bör man vara försiktig med tolkningar. Det vill säga, hela effekten av den minskade risken för högt blodtryck kan inte enbart ha med träningen att göra. Troligtvis lever Vasaloppsåkarna mer hälsosamt när det gäller kosten men också att de sannolikt inte röker och har en lägre konsumtion av alkohol än normalbefolkningen. Parametrar som bidrar till att risken att få högt blodtryck sjunker.

Studien publicerats online i den vetenskapliga tidskriften Circulation.

Här kan du läsa studien: Long-Distance Skiing and Incidence of Hypertension: A Cohort Study of 206,889 Participants in a Long-Distance Cross-Country Skiing Event


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

 

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.