Annons

Nya trenden: Tidig pott-träning

Många barn bär blöjor upp till tre, fyra års ålder. Men inte alla. Fenomenet "babypottning" har sedan några år vuxit sig starkare i Sverige. Lucia Nigro är en mamma som förespråkar tidig potträning. Hennes tre månader gamla son Adam började gå på toaletten vid två månaders ålder, rapporterar SVT.

Redaktionen

29 april, 2017
Nya trenden: Tidig pott-träning
Dela inlägget

Många barn bär blöjor upp till tre, fyra års ålder. Men inte alla.
Fenomenet ”babypottning” har sedan några år vuxit sig starkare i Sverige.
Lucia Nigro är en mamma som förespråkar tidig potträning. Hennes tre månader gamla son Adam började gå på toaletten vid två månaders ålder, rapporterar SVT.

Pott-träning för spädbarn? Ja, det går faktiskt. När Lucia Nigros son Adam var bara tre månader gammal kunde han redan göra sina behov på pottan. Med stöd från sin förälder förstås. Och han hade redan tränats på det i en månad.

Läs också: Probiotika till nyfödda tros kunna halvera risk för diabetes typ 1

Grodhåller barnet
En morgon hade hon bara bestämt sig för att börja, berättar hon för SVT.
– Jag ”grodhöll” honom över toalettstolen och det kom lite kiss. Jag blev överlycklig bara för det, säger hon och skrattar.
Att ”grodhålla” innebär att man håller bebisen i knäveckan, så att benen blir formade som en grodas. Den positionen kallas hos vuxna att ”squata” och underlättar så att tarmen töms helt och hållet. Det finns till och med särskilda stolar till för att just underlätta ett mer ergonomiskt kissande och bajsande, där man får hjälp att komma upp i en ”squatande” position.

Nya trenden: Tidig pott-träning
Lucia Nigro med sonen Adam. Foto: SVT

Tidig potträning och babypottning
När Lucia Nigro inte är föräldraledig arbetar hon som ST-läkare på Centralsjukhuset i Karlstad. Hon är också ordförande i Blöjupproret, en förening som förespråkar tidig potträning och så kallad babypottning, vilket går ut på att föräldern tidigt lär sig vilka signaler barnet ger när det behöver göra sina behov.

Annons

Läs också: Ammar du? Då behöver du troligen mer D-vitamin

”Vissa gånger kommer det bara en rap”
Lucia Nigro berättar för kanalen att hon, till exempel, brukar se att han ibland blir orolig vid bröstet.
– Det är det enda jag ser som är jättetydligt. Vissa gånger kan det komma något, andra kommer det bara en rap. Hos vissa barn kan det vara en min de gör när de koncentrerar sig, och då kan det vara något på väg, säger hon.

Barn bär blöjor allt högre upp i åldrarna
SVT berättar också om två ST-läkare som precis gjort klart en studie om inställningen och kunskapen till potträning hos föräldrar och BVC-sjuksköterskor vid Landstinget i Dalarna. ST-läkarna berättar också om forskning som visar att föräldrar låter sina barn bära blöjor allt högre upp i åldrarna, ett fenomen som bland annat beror på att blöjorna har blivit bättre och att det anses det enklaste.

Läs också: Neonatalvård vanligare när mamman ätit antidepressiva läkemedel

”Supermoderna blöjor gör att motivationen minskar”
Anna Leijon är en av ST-läkarna som genomfört studien:
– Det är jättebekvämt för barnet också, då behöver man inte avbryta leken, det är bara att fortsätta göra det du håller på med. Dagens supermoderna blöjor gör att motivationen minskar för både föräldrar och barn, säger hon till SVT.

Annons

De två ST-läkarna sitter på sitt kontor
ST-läkarna Anna Leijon och Therese Nilsson. Foto: SVT

För 60 år sedan var barn blöjfria vid 1,5 år
Anna Leijon berättar också att det idag inte är ovanligt för barn att bära blöjor upp till tre, fyra års ålder, vilket är att jämföra med för 60 år sedan när i princip alla barn var blöjfria vid ett och ett halvt års ålder, säger hon.
– Det finns studier som pekar mot att det finns en koppling mellan bland annat förstoppning och senare blöjfrihet. Och förstoppning är en betydande del av problematiken som vi ser på både BVC, primärvård och barnkliniken, berättar ST-läkaren Terese Nilsson.

Läs också: B-vitaminbrist kopplas till försämrad kognitiv utveckling hos barn

Stressar inte utan gläds över framstegen
Lucia Nigro poängterar dock att det är viktigt att inte skuldbelägga föräldrar för att de låter sina barn bära blöjor länge. Alla människor är olika, menar hon och och det som fungerar bra för en person kanske fungerar mindre bra för någon annan. Hon säger sig också vara noga med att inte stressa över om sonens pottning inte går som tänkt utan istället vara glad över de framsteg som görs.
– Om jag fångar allt på pottan en dag blir jag glad, men jag stressar inte om det inte blir så, säger hon.

Fler fördelar än ekonomi och miljö
Lucia Nigro inte bara sparar pengar och producerar mindre sopor när hon låter Adam gå på pottan istället för att bära blöja. Hon tycker även att det är roligt att iaktta sitt barn och lära känna hans olika signaler.
– Barnen kan till exempel visa när de är trötta eller när de är hungriga, eller när de är nödiga på något sätt.

Läs också: Näringsexperten: ”Även barn behöver vitaminer”

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons