Hört talas om skogsbad? Att kravlöst gå ut i skogen kan göra under för både kropp och själ. Så ge dig ut i skog och mark och skogsbada – här är några nybörjartips från örtspecialisten Lisen Sundgren.
Skogsbad involverar vare sig badkläder eller vatten, som namnet kanske antyder, utan handlar om att ta det lugnt och ”bada” i sinnesintryck från skogen och har sitt ursprung i Japan.
Det var under 80-talet som man tog krafttag mot landets skenande stressrelaterade dödsfall och inrättade en rad terapiskogar där människor skulle vistas och insupa skogsatmosfären, då de ansågs lida av naturbrist. Sedan dess har japansk och koreansk forskning på skogsbad visat på goda resultat och fenomenet är numera spridd världen över.
LÄS OCKSÅ: Experten: Det här borde alla veta om utmattning
Naturen är terapeuten
Örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren är en av dem som just nu håller på att utbilda sig till skogsbadsguide, vilket innebär att man tar med sig
en grupp människor ut i naturen.
– När vi vistas i skogen så andas vi in en del av trädens immunförsvar och effekten av att exempelvis vara ute och campa i tre dagar håller i sig uppemot en månad. Det är naturen som är terapeuten och jag som är guiden. Det tycker jag är ett underbart sätt att förhålla sig till vad naturen, behandling och terapi är.
Själv har Lisen Sundgren alltid vänt sig till skogen och naturen – särskilt när hon mått dåligt.
– När jag som barn kände mig ledsen någon gång, när mina föräldrar skilde sig, eller när jag gick in i väggen så har jag alltid sökt mig till skogen. Det har varit något som har dragit mig dit. Där känner jag mig trygg, lugn och tillfreds och det tror jag många kan relatera till.
Lisen Sundgren berättar att vårt immunförsvar stärks genom att vara ute i skogen. Dessutom blir andningen lugnare, hjärnaktiviteten i den främre pannloben ökar och vi blir mer kreativa, empatiska och öppna. Kortfattat kan man säga att vi blir den härliga versionen av oss själva.
LÄS OCKSÅ: Tid i skogen gör att vi mår bättre – och minskar risken för sjukdomar
Alla sinnen öppna mot naturen
Om du beger dig ut i skogen ensam eller tillsammans med en guide spelar mindre roll. Det viktiga är kravlösheten.
Lisen Sundgren poängterar dock att en joggingtur eller en promenad med hunden inte är samma sak som ett skogsbad.
– Att vara ute i naturen är alltid jättebra, men att skogsbada innebär att man har alla sinnen öppna mot naturen och det har man inte om man är ute på en löparrunda eller har fullt sjå med sin hund. Att skogsbada handlar inte heller om att köpa hälsa, utan om att lära oss återknyta och återskapa relationen till naturen – det är själva medicinen.
LÄS OCKSÅ: ”Jag vill inspirera barnen att hitta ut”
Nybörjarguide till skogsbad
• Börja med att bara lägga märke till naturen runtomkring dig. Att låta sig hänföras av några maskrosor i trottoaren eller ett vackert träd har visat sig vara nyttigt för hjärnan.
• Promenera långsamt.
• Sätt mobilen på flygplansläge.
• Sök upp ett träd som du dras till och sitt och iaktta trädet under 15 minuter. Det kan handla om att titta på kronan, titta vilka växter som växer runtomkring, fundera på hur gammalt trädet är, känna på barken och reflektera hur strukturen känns.
• Har du inte tillgång till en skog, besök en stadspark eller bara ett träd eller grönområde, alternativt gå till stranden och sitt och lyssna på vågorna en kvart.
• Skogsbad är inte meditation, så det handlar inte primärt om att rensa tankarna. Alla tankar är välkomna, men när du märker att tankarna vandrar iväg kom tillbaka till frågan: vad noterar jag just nu? Tänk på att du inte behöver komma på några svar.
• Varenda minut du är ute i naturen gör gott, redan efter en kvart börjar det hända saker i kroppen.
Av Tina Harr