För åtta år sedan väckte svenska Naturskyddsföreningen frågan.
Nu har EU klubbat beslutet – och ger textilbranschen fem år på sig att fasa ut de miljöskadliga kemikalierna nonylfenoletoxilater.
EU skärper reglerna mot de miljöskadliga kemikalierna nonylfenoletoxilater. Åtta år efter att svenska Naturskyddsföreningen först väckte frågan.
”Det här är enormt glädjande nyheter och ger miljövinster i Sverige, EU och framför allt i de länder där textiler produceras och de tvättmedel som innehåller nonylfenoletoxilat används. Vi är ett steg närmare målet om en giftfri vardag”, jublar Naturskyddsföreningen på sin hemsida.
Läs också: Hormonstörande ämnen kostar EU 157 miljarder euro om året
Skapar hormonstörande ämne som hamnar i naturen
Nu har EU röstat igenom ett beslut om att stoppa miljöskadliga kemikalierna nonylfenoletoxilater, vanliga i i importerade kläder och andra textilier. Kemikalierna används i tillverkningen av textilierna och när textilierna sedan tvättas sköljs de ut med vattnet och hamnar i naturen, där det bryts ner till den hormonstörande formen nonylfenol, som påverkar exempelvis fisk och andra vattendjur, skriver Naturskyddsföreningen.
Läs också: WHO-rapport – Kemikalier bakom flera folksjukdomar
Gjorde avslöjandet för åtta år sedan
Nonylfenoletoxilater har redan stoppats i textilindustrin inom EU. Nu får textilbranschen fem år på sig att fasa ut dem också i importerade textilier.
För åtta år sedan väcktes frågan av Naturskyddsföreningen tillsammans med Svenskt Vatten, Stockholm Vatten, Textilimportörerna, Kemikalieinspektionen, Miljö- och energidepartementet och den europeiska vattenbolagsorganisationen Eureau.
Läs också: De detoxade hemmet på kemikalier – och sonen blev frisk
Ledde till svensk minskning
Frågan väcktes efter att Naturskyddsföreningen 2007 och 2008, tillsammans med Stockholm Vatten, avslöjat att miljögiftiga nonylfenoletoxilater var – och är – vanliga i textilier som går att köpa i vanliga svenska butiker och att de kan läcka ut i miljön. Läs nyheten från 2008 här.
Deras undersökningar startade då ett arbete i den svenska textilbranschen för att få bort ämnet från textilproduktionen. Detta ledde till att svenska Textilimportörerna tog fram en frivillig överenskommelse som visade att en ordentlig minskning av ämnet i textilier var möjlig, vilket man såg i minskande halter nonylfenol i slam från svenska reningsverk.
Läs också: Rena din inomhusmiljö med giftätande växter
”Hurra för en stor seger mot miljögifterna!”
Nu har alltså deras arbete fått genomslag i EU, där det så kallade REACH-rådet (EU:s kemikalielagstiftning) nu har klubbat igenom initiativet.
”Hurra för en stor seger mot miljögifterna!” jublar Naturskyddsföreningen på sin hemsida.
Läs också: 5 sätt att avgifta ditt barns vardag!
Av Isabelle Hedander