En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.
Den medicin som finns idag för Alzheimers sjukdom bromsar till viss del upp förlusten av minnet. Det finns ett protein som heter amyloid-beta, och när de börjar klumpar ihop sig kallas det för aggregering. Klumparna benämns som aggregat.
När medicin sätts in försöker medicinen idag binda de sjukdomsorsakande aggregaten. Men de minsta aggregaten som också är det mest giftiga för våra nervceller lyckas inte medicinen binda till sig.
LÄS OCKSÅ: Alzheimer bromsas av E-vitamin
Ny metod
Vetenskapen har länge känt till att peptiden somatostatin kan aktivera kroppens nedbrytning av amyloid beta-proteinet. Problemet med denna peptid är att den försvinner ut i blodet inom några minuter. Men forskare vid Uppsala universitet hittade en metod som hindrade denna process.
Fadi Rofo, som är doktorand vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap och försteförfattare till studien säger i ett pressmeddelande:
– För att kunna använda somatostatin som behandling har vi satt på ett hjärntransportörprotein som gör att det tar sig in i hjärnan. Detta var mycket effektivt. När vi satte på transportören såg vi även att tiden som somatostatinet var kvar i hjärnan ökade till flera dagar vilket är fantastiskt.
LÄS OCKSÅ: Stress och hopplöshet mer än fördubblar risken för demens
Hopp om lite biverkningar
Behandlingsmetoden som utfördes på möss, innebär att man bryter ner byggstenarna till aggregaten innan de hinner aggregera, vilket minskar bildningen av alla typer av aggregat.
Den del av hjärnan som mest effekt syntes i var i hippocampus som är den del där minnen bildas och som drabbas först vid Alzheimers.
Forskarna hoppas nu att denna metod ska ge få biverkningar och ha samma effekt på människor som den har på möss. Är den det så har man troligen hittat en mycket bra behandling för att motverka Alzheimers sjukdom.
Av Inger Palm
Källa: Uppsala universitet