Annons

Onlinecoachen: ”Det ska du göra om du tappar motivation”

Kureras reporter Inger Palm bestämde sig för att träna med onlinecoachen Jacob Hellberg som driver workoutonline under 18 veckor. Varje måndag kommer en rapport om vad veckan handlat om. Under vecka 5 dök vi ner i motivationen och beteende, för vad händer när träningen blivit vardag och kosten börjar kännas tråkig. Hur beter man sig när motivationen tryter?

Inger Palm

10 april, 2023
Onlinecoachen: ”Det ska du göra om du tappar motivation”
Dela inlägget

Att bryta dåliga vanor och beteende kan var svårt men lika gärna befriande och stärkande. Några dagar in på vecka fem plingar det till i appen och Jacob dyker upp för att prata om när smekmånaden är över. Det vill säga när kost- och träningsschemat blivit vardag och när dopaminkickarna inte är lika starka.

För vad händer om det börjar kännas okey att skylla på tidsbrist eller något annat för att inte genomföra sitt dagliga träningspass. Och vad gör man om man känner att motivationen inte är lika tydlig som de första veckorna?

LÄS OCKSÅ: Därför är det svårt att hålla vikten när vi blir äldre

Dopaminkickar och beroende

Jacob Hellberg, onlinetränare.

– Det är viktigt att känna till att det som driver motivationen är dopamin. När vi ser eller gör något som är bra för vår överlevnad utsöndras dopamin, och det förstärker vårt minne för vad som är bra för oss. Vår hjärna fungerar likadant som den gjorde för flera tusen år sedan när vi levde under helt andra förutsättningar, vilket kan ställa till det för oss. Vi kan hamna i dopaminloopar som föder ett beroende som exempelvis ett beroende av spel, mat, droger, sex eller sociala medier, förklarar Jacob Hellberg.

När vi upplever att något inte känns lika spännande längre blir dopaminpåslaget inte lika stort och vår så kallade baslinjenivå, där vi stod när vi började, sjunker, och vi kan må lite sämre utan att något speciellt har hänt.

Annons

– Det kan kännas som om något saknas och kanske känns det som om träningen inte är lika rolig längre eller maten smakar lika bra som den gjorde första och andra veckan.

– Vi får dopaminpåslag när vi gör framsteg och det föder mer motivation, men om vi upplever att vi står och stampar på samma ställe, en form av stagnation, ja, då dalar ofta motivationen snabbt.

LÄS OCKSÅ: ”Jag presterar bättre med adaptogener”

Den bästa träningen är den som blir av

Jacob berättar att det var länge sedan han själv kände motivation att träna. Istället drivs han av disciplin, av att ha rutiner och fasta vanor.

– Jag stiger upp tidigt varje morgon och åker direkt till gymmet, oavsett årstid, väder eller om det är en helgdag. Jag kanske inte tränar lika mycket eller lika hårt varje gång, men jag åker alltid dit. Om jag inte tränar så mår jag sämre och jag mår alltid bättre efter att jag tränat, säger Jacob och menar att det är viktigt att man börjar med att handla/agera sedan kommer ett resultat som utmynnar i att man blir motiverad.

Annons

Studier visar att man får mest ut av träningen om den sker på morgonen och på fastande mage, bland annat så är fettförbränningen högre än om man ätit eller om man tränar på senare på dagen.

Själv har jag svårt att träna på morgonen, är ofta alldeles för trött. Det brukar kännas bäst på eftermiddagar och med mat i magen – tvärtom mot vad som kan ge det bästa resultaten.

– Den bästa träningen är alltid den som blir av, säger Jacob och tillägger:

– Det är också bättre att göra en eller två övningar än inga alls, för det stärker självkänslan och kan ge motivation.

Av Inger Palm

Klicka på länkarna nedan och läs de tidigare artiklarna:

Onlinecoachen som jobbar med kropp och själ

Vecka 1: 18 veckor med kostupplägg och träningsprogram

Vecka 2: Aldrig hungrig och många goda recept

Vecka 3: ”Bra sömn betyder mycket för både viktminskning och muskelbyggande”

Vecka 4: Träning och förkylning – går det ihop? Onlinecoachen svarar

Nästa vecka: När kroppen strejkar

Annons