Rosenrot är den mest dokumenterade adaptogenen. Den hjälper vid trötthet och stress. Förklaringen till rosenrotens unika effekt på stress och trötthet ligger i de adaptogena egenskaperna.
Rosenrot ger kroppen en ökad förmåga att anpassa sig till yttre och inre stress. Rosenrot är den adaptogen som anses ha den tydligaste effekten på mental prestation. Rosenrot kan passera blod-hjärnbarriräen. Hjärnan får mer energi av rosenrot vilket minskar tröttheten.
LÄS OCKSÅ: Lisa – med en kärlek till örter | Kurera.se
Påverkar hormonsystemet
Rosenrot anses även ha effekt på det hormonella systemet genom att minska mängden av stresshormonet kortisol. Vid långvarig stress riskerar systemet som ska minska produktionen av kortisol att mattas av. När känsligheten sjunker fortsätter binjurarna att produceras för mycket kortisol. När kortisolmängden minskar ges istället möjlighet till återhämtning och vila. Stresströskeln höjs, något som kan upplevas som minskad trötthet, större initiativkraft och bättre tålamod.
LÄS OCKSÅ: Fem örter som hjälper vid stress och utmattning
Har antidepressiv effekt
Rosenrot har i flera studier visat sig ha en antidepressiv effekt genom att öka mängden serotonin och dopamin i hjärnan.
Av redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!